• Fii alături de Echipa Țării

Masculin (Naționale)

Serghei Cleșcenco: Suntem motivați să dăm totul pe teren și să facem aceste momente istorice de neuitat pentru toată Moldova

15 noi 2023 de Svetlana Tataru

Deși au rămas doar două etape până la finalul preliminariilor, Moldova are șansa să se califice pentru prima dată la Euro 2024. Sunt meciuri care pot schimba istoria fotbalului din țara noastră și suntem aici pentru a afla mai multe despre drumul spre această performanță. Care sunt strategiile, valorile și viziunea selecționerului Serghei Cleșcenco și cum pregătește echipa Națională pentru aceste confruntări extrem de importante, vom afla în interviul de mai jos.

 

Întrebare: Cum ați descrie parcursul echipei Moldovei până acum în calificările pentru EURO 2024 și care considerați că au fost momentele cheie ale acestei campanii?

Răspuns: Un moment crucial care a ilustrat valorea echipei noastre a fost meciul de acasă, cu Polonia. În repriza secundă, jucătorii au realizat că trebuie să iasă pe teren și să lupte din greu, întrucât suporterii noștri așteptau cu nerăbdare o reacție. Această conștientizare a reprezentat un impuls puternic pentru echipă, arătându-ne că și în cele mai dificile momente, există mereu o soluție. Totodată, a avut un impact profund asupra băieților, învățându-i că încrederea în sine și munca în echipă sunt esențiale. Sunt 11 jucători pe teren, iar rezultatul nu depinde doar de unul singur, ci de toți împreună. Această lecție ne-a arătat că înțelegerea, coeziunea și chiar prietenia pe teren sunt cheia succesului nostru.

 

Întrebare: Care sunt obiectivele dvs. și ale echipei pentru ultimele două meciuri și cum planificați să le atingeți pentru a asigura calificarea la EURO 2024?

Răspuns: Să recunoaștem, câți dintre noi credeau că vom ajunge mai sus de ultimul loc în clasament? Obiectiv vorbind, aveam și motive, pentru că analizând echipele adversare constantam că niciodată, sau aproape niciodată, nu am obținut o victorie în fața lor. Ultimele două meciuri cu Insulele Feroe din preliminariile precedente ne-au demonstrat că nici pe ele nu am reușit să le învingem, o partidă s-a încheiat la egalitate, în alta am pierdut. Deci, da. Să spuneam că eram optimiști, am fi minți. Dar băieții s-au mobilizat. Au format în interior o echipă unită și au conștientizat de ce ne adunăm. Jucătorii au realizat că nu sunt pe teren doar pentru ei înșiși, ci și pentru țara lor, pentru familiile lor și pentru prietenii pe care nu vor să-i dezamăgească.

 

Întrebare: Ce strategii folosiți pentru a motiva jucătorii pentru a face față presiunii din ultimele două meciuri ale calificărilor la EURO 2024?

Răspuns: Strategia noastră rămâne constantă, indiferent de meci. Ne bazăm pe curajul de a înfrunta orice provocare, pe agresivitatea în atac și pe încrederea în capacitatea noastră defensivă. Aceasta reprezintă esența filosofiei noastre de joc. Avem doar 2-3 zile pentru pregătiri, dar ne concentrăm pe analiza atentă a fiecărui adversar, astfel încât orice jucător să înțeleagă cine are în fața sa pe teren și să se adapteze în funcție de punctele forte ale acestuia.

 

Întrebare: Ce așteptați să aducă Albania în acest meci și cum vă pregătiți pentru a contracara tactica și strategia lor?

Răspuns: Albania, din outsiderul grupei noastre a devenit favorită. Este o surpriză, dar acest lucru este meritul antrenorului lor care are o experiență foarte bună în spate. Unul dintre punctele lor forte, la fel ca și al nostru, este coeziunea din lotul naționalei lor. Am observat că au menținut un lot constant în ultimele meciuri, cu doar câte una sau două schimbări. Sunt o echipă sudică, ceea ce înseamnă că sunt obișnuiți să joace cu mingea și să se mențină posesia. Aceștia sunt tehnici și rapizi. Anume aici vom acorda atenție.

 

Întrebare: Care sunt provocările majore pe care le întâmpinați în antrenarea echipei Moldovei și cum le depășiți?

Răspuns: E foarte dificil să „adun” echipa în primele zile de pregătiri. Ne despărțim pentru perioade variate, uneori chiar luni întregi. Imaginea este asemănătoare cu procesul de asamblare a unui tort - avem toate ingredientele, decorațiunile și parcă ar fi gata. Totuși, când abia – abia e totul închegat, ne trezim că mâine e meciul, dar mai e necesar ca „echipa să se așeze", e nevoie de acel e timp pentru a se stabiliza și a se integra, similar cu modul în care straturile unui tort se armonizează și se întăresc, doar după ce îl lași pe o perioadă la frigider.

 

Întrebare: Care a fost cel mai memorabil moment din cariera dvs. ca selecționer și de ce?

Răspuns: Din fericire, am avut mai multe astfel de momente. Desigur, că am trăit o experiență frumoasă când am învins Polonia. Cu toate acestea, victoria noastră în deplasare cu Insulele Feroe a fost un moment deosebit de mândrie pentru mine. Acest meci nu a fost doar despre cele 3 puncte câștigate, ci și despre capacitatea de a crea o intrigă în jurul echipei noastre. A fost despre faptul că ne-am făcut remarcați, că am demonstrat că existăm și că avem potențialul de a realiza performanțe semnificative.

 

Întrebare: Cum evaluați potențialul fotbaliștilor moldoveni și cum alegeți jucătorii pentru echipa națională?

Răspuns: Selecția e un proces influențat de dimensiunea pieței noastre fotbalistice, care este relativ mică. Personal, cunosc majoritatea antrenorilor și, într-o bună măsură, și pe jucători încă de pe timpul când eram selecționer la echipele de juniori sub 17, 19 și 21 de ani. Când am ajuns la prima adunare a naționalei mari, le-am și reamintit perioada când erau sub îndrumarea mea. Cu mici excepții, există doar 2-3 jucători cu care nu am avut ocazia să colaborăm la echipele naționale. Cunosc punctele lor forte și știu cum să valorificăm aceste aspecte în beneficiul echipei noastre. Un exemplu concret este convocarea lui Dinis Ieșeanu. Deși, poate părea o alegere neobișnuită, eu îl cunosc de la Naționala U21, unde s-a remarcat anterior. Acum, la echipa națională, el are oportunitatea de a-și demonstra din nou calitățile.

 

Întrebare: Care sunt așteptările dvs. de la jucătorii mai tineri din echipa Moldovei și cum îi încurajați să se dezvolte și să-și aducă contribuția la echipă?

Răspuns: În prezent, este mult mai ușor pentru ei să-și arate abilitățile și să contribuie la succesul echipei. Fiecare meci reprezintă un moment de probă. Este important să înțeleagă că această șansă trebuie valorificată la maxim. Noi am avut jucători de 20 de ani la națională care au excelat, dar este esențial ca acești tineri fotbaliști să conștientizeze importanța momentului și să fie pregătiți să se afirme.

 

Întrebare: Cum gestionați presiunea și așteptările ridicate din partea suporterilor care vor să fie alături de echipă în aceste meciuri istorice?

Răspuns: Ne dorim cu adevărat să vedem stadionul plin. Îmi amintesc și acum meciul cu Germania de pe Stadionul Republican din '98, cu suporteri stând pe scări, din lipsă de locuri libere. Fani care ne-au aplaudat încontinuu. Atunci am pierdut cu 3-1, dar am condus cu 1-0 în primele 20 minute. Asta le-o spun și jucătorilor să înțeleagă că fanii, indiferent de rezultat, nu trebuie să rămână dezamăgiți de joc. Suntem motivați să dăm totul pe teren și să facem aceste momente istorice de neuitat pentru toată Moldova.

 

Întrebare: Cum vedeți evoluția fotbalului moldovenesc în contextul acestei campanii de calificare și cum credeți că performanța echipei naționale poate influența dezvoltarea fotbalului în țară?

Răspuns: Am mers recent la un meci de fotbal al naționalei U17, unde am văzut un adevărat exemplu de curaj și determinare din partea tinerilor jucători. Am observat cum au condus, cum au egalat și cum au avut șansa de a câștiga. M-a impresionat profund motivația lor și absența fricii în fața unei echipe puternice, așa cum este Suedia. Ceea ce am apreciat cel mai mult a fost colaborarea și angajamentul lor pe teren. Da, anume de mai mult curaj, îndrăzneală și dorința de a câștiga e nevoie ca să consolidăm tânăra generație. Cred că aceste valori definesc adevărata forță a unui sportiv și pot influența pozitiv evoluția fotbalului în țara noastră.