• Поддержи национальную сборную

U21. Catălin Moraru: ”Un portar bun trebuie să fie lider pe teren”

03 sep 2021 de Maria Teeşanu

Reprezentativa de tineret a Moldovei va susține astăzi al doilea meci din preliminariile Campionatului European de tineret 2023. Adversara noastră este selecționata U21 din Bulgaria. Partida, care se va disputa pe stadionul Zimbru din Chișinău, va începe la ora 20:00 și va fi transmisă în direct de posturile de televiziune RLive și Sport 1. De asemenea, jocul va fi retransmis în direct de site-ul nostru, pagina de Facebook FMF și portalul Moldfootball.

 

Vi-l prezintăm pe portarul selecționatei U-21, Cătalin Moraru, care a povestit despre cariera sa profesională și și-a expus părerea față de cum trebuie să fie un portar bun. 

Catălin Moraru s-a născut în satul Valea Perjei, raionul Ceadîr Lunga din Moldova, iar la vărsta de 5 ani a plecat cu părinții în Portugalia unde s-a stabilit cu traiul. Școala portugheză a devenit locul unde a gustat pentru prima dată din fotbal. Prin intermediul colegilor, Cătălin a aflat despre prima sa echipă (Dramático de Cascais), după care a plecat la primele antrenamente și a început să joace pe poziția de atacant. La momentul actual este unul din cei mai buni portari, iar despre cum a devenit goalkeeper, sportivul a relatat în exclusivitate pentru pagina fmf.md.

”Am început să joc fotbal la școala din Portugalia, mi-a plăcut foarte mult. După, aceasta am decis să mă înscriu la o echipă unde am început șă joc în calitate de atacant. În scurt timp, am ajuns să fiu portar, deoarece un coleg care era portar a fost grav accidentat și eu am fost impus de situație să-i ocup locul. De atunci nu am mai ieșit din poartă.” 

Cătălin Moraru evoluiază în prezent în Cipru, la echipa Xylotymbou.
 
”Primul meu club profesionist a fost Dramático de Cascais, aici am debutat în 2011 și am jucat pînă în 2015. După am plecat lá Estoril Praia în care jucam la prima Ligă Natională de tineret. În 2020 am fost chemat sa joc la Real Sport Clube, iar în 2021 m-am transferat în liga II a campionatului cipriot, la PO Xylotymbou.”

Timp de 4 ani Cătălin apără tricolorul Republicii Moldova la toate competițiile internaționale de juniori, iar prestația lui este una superbă. Iată ce ne-a povestit sportivul despre aceasta.

”La selecționata Moldovei am ajuns la vârsta de 17 ani. A fost și este o onoare și o bucurie foarte mare pentru mine să reprezint țara și tot poporul moldovenesc. Îmi este foarte plăcut să fiu la selecționată e ca și cum aș fi acasă, mereu este o atmosferă foarte pozitivă.”


O data ce jucătorul a măsurat manușile de portar, el a început o nouă filă în cariera sa profesională. De la atacant la portar este un singur pas, ambele fiind poziții cheie pe teren, iar despre adaptarea și pasiunea față de fotbal, jucătorul relatează cu mult intuziasm.

”Am reușit să mă adaptez foarte ușor și repede fiindcă la școală eu eram portar și aveam pasiunea ceea de a sta în poartă. Niciodată, din fericire nu am avut sentiment de a părăsi spațiul porții și de a încerca ceva nou. Îmi place foarte mult ceea ce fac și cred când faci din dragoste si depui tot efortul nu te saturi niciodată. Cu siguranță este o responsabilitate foarte mare, pentru că noi, portarii, suntem ultimul “element” al echipei .”


Portarul selecționatei U-21 este un exemplu pentru noua generație, iar în viziunea lui Cătălin un portar bun trebuie să fie: lider pe teren ce transmite siguranța echipei, comunicabil cu colegii, să citească bine jocul, să înceapă atacul de la poartă, să dețină capacitați tehnice, să aibă un joc bun fie cu mâinele, fie cu picioarele, dar înainte de toate un bun coleg de echipă.


Pe viitor Cătălin Moraru doresțe să joace în cele mai puternice campionate din Europa și să ajungă la echipa Națională.