• Support National Team

Anatol Ostap: Performanța campioanei Moldovei aduce fonduri suplimentare pentru dezvoltarea fotbalului de club și tineret

18 aug 2021 de Ion Buga

Sheriff Tiraspol este la un pas de grupele Ligii Campionilor, o performanţă istorică pentru fotbalul moldovenesc. Într-un interviu pentru portalul moldfootball.com, Anatol Ostap, managerul dezvoltare competiții FMF, a vorbit despre cum va fi afectat calendarul Diviziei Naţioanale, depre transferurile de meciuri şi ce beneficii pot avea alte cluburi din campionat după o posibilă participare a tiraspolenilor în grupele celei mai tari competiţii.

 

- Sheriff și toată comunitatea fotbalistică din Moldova se află în pragul unei realizări istorice. În acest sens, va merge FMF în întîmpinarea campioanei pentru a amâna un nou meci din Divizia Naţională?

 - Fiecare club care participă în Divizia Națională are dreptul de a trimite spre examinare o cerere de modificare a calendarului campionatului, inclusiv data și ora unui anumit meci. Aș dori să subliniez că nu toate aceste cereri sunt aprobate. La luarea unei decizii, pe lângă interesele cluburilor, sunt luate în considerare mulți alți factori, cum ar fi obligațiile față de deținătorii drepturilor partenerilor media, pregătirea pentru meciurile echipei naționale și, mai important, imaginea campionatului și a întregului fotbal moldovenesc. Federația a pregătit inițial calendarul, astfel încât să fie cât mai convenabil pentru cluburile care reprezintă țara noastră pe arena europeană. Mai avem un singur reprezentant în competițiile europene și poate că nu ar fi ajuns în această etapă decisivă și nu ar fi fost o victorie atât de încântătoare ieri, dacă FMF şi adversarii Sheriffului din campionat nu ar fi mers în întâmpinarea tiraspolenilor în ceea ce privește amânarea meciurilor. 

 

Sheriff este acum, mai mult ca oricând, aproape de prima participare din istoria fotbalului moldovenesc în faza grupelor Ligii Campionilor. Acesta este cel mai înalt nivel al fotbalului european la nivel de cluburi și pentru noi toți nu este doar un eveniment istoric în fotbalul autohton, ci și un puternic impuls pentru creșterea imaginii țării noastre în Europa. Aș dori să menționez separat, că performanța reprezentantei Moldovei în cel mai prestigios turneu european intercluburi aduce fonduri suplimentare de la UEFA pentru dezvoltarea fotbalului de club și tineret, care, la rândul lor, sunt distribuite între cluburi. 

Astfel, pe lângă FC Sheriff, printre principalii beneficiari ai posibilului succes al tiraspolenilor în acest an vor fi atât cluburile rivale din campionatul intern, cât și toate școlile de fotbal participante în competiţiile pentru copii şi juniori, cărora le sunt distribuite plățile de solidaritate generate UEFA Champions League. 

Foto: fc-sheriff.com

- Vorbiți despre imaginea fotbalului moldovenesc și a întregii țări, dar ieri nu a jucat niciun fotbalist moldovean în componenţa Sheriffului...

 - Cu toate acestea, mass-media din Europa subliniază că echipa moldovenească este la un pas de Liga Campionilor. Șahtior a avut doar doi ucraineni în primul "11", dar toată lumea scrie că clubul ucrainean a învins-o pe Monaco și că anume clubul ucrainean este aproape de a accede în Liga Campionilor. Când am anulat limita stranierilor, mulţi au criticat această decizie. Într-adevăr decizia era riscantă, deoarece nu există acțiuni fără rezultate şi nu există rezultate fără acțiuni. Prestaţia excelentă a cluburilor noastre pe arena internațională - 3 cluburi moldovenești au trecut cel puțin o etapă a cupelor europene - acesta este rezultatul cumulativ al anumitor decizii și acțiuni atât din partea cluburilor, cât și din partea organizatorului. În ceea ce privește limita pentru jucătorii străini, am lăsat cluburile să aleagă individual ce strategie de dezvoltare să adopte. Sheriff a pus accent pe performanța clubului pe arena internațională, iar acesta este dreptul lor, la fel ca dreptul majorității celorlalte cluburi europene. Dacă am fi păstrat acea limită, ar mai vorbi acum toată Europa despre victoria de ieri? De asemenea, vă reamintesc că datorită acestei decizii au apărut fonduri suplimentare, care sunt distribuite între membrii Diviziei Naționale în fiecare sezon pentru fiecare minut de utilizare a tinerilor fotbaliști moldoveni în jocurile campionatului. Și este de apreciat impulsul pozitiv la dezvoltarea campionatelor Moldovei și a întregului fotbal moldovenesc de la participarea clubului nostru în faza grupelor Ligii Campionilor.

 

 - Următorul meci din campionat este amânat, fapt ce presupune că programul Diviziei Naţionale va suferi modificări constante, întrucât Sheriff și-a asigurat deja cel puţin participarea în faza grupelor din Europa League? 

- Având în vedere amploarea unui posibil eveniment pentru întregul fotbal moldovenesc, noi, ca organizatori ai campionatului, nu am putut să nu mergem în întâmpinarea cluburilor în perspectiva pregătirii fiecărui meci pentru performanța lor de succes într-unul sau alt turneu european. În ceea ce privește etapa grupelor, sperăm că nu vor fi mai transferuri. Dacă va fi necesar, calendarul poate fi modificat pentru a ține cont de programul jocurilor din faza grupelor a turneului în care Sheriff va participa în cele din urmă în acest sezon. Mai mult, în actuala stagiune avem doar 8 echipe în Divizia Naţională. 

 

Sursa: moldfootball.com