• Fii alături de Echipa Țării

Fotbal în Școli - Clase Specializate. Inaugurarea terenului de fotbal la Liceul „Ivan Vazov"

26 iun 2021 de Ion Buga
GALERIE

Federația Moldovenească de Fotbal continuă implementarea cu succes a celui mai mare proiect social-sportiv din țară - Fotbal în școli, în special crearea claselor specializate la fotbal în instituțiile de învățământ, ciclul gimnazial. 

 

În prezent, proiectul se extinde în tot mai multe regiuni ale țării. Forul fotbalistic, datorită colaborării cu partenerii strategici, contribuie la îmbunătățirea calității educaționale a copiilor, amenajarea infrastructurii școlare, asigurarea igienei copiilor, alimentării, echipamentului și antrenamentelor gratuit, instruirea antrenorilor. 


Liceul Teoretic ”Ivan Vazov” din orașul Taraclia este una din instituțiile care au deja o clasă specializată de fotbal. Astfel, 27 de elevi, băieți și fete, din această clasă beneficiază de 10 ore de fotbal saptămânal în cadrul disciplinei "Fotbal". 


Vineri, 25 iunie, într-o atmosferă de sărbătoare, în prezența elevilor, profesorilor, părinților, a fost inaugurat terenul de fotbal, renovat cu eforturile comune depuse de FMF și Consiliul Raional Taraclia. Astfel, elevii claselor specializate se vor bucura de cele mai bune facilități pentru procesul educațional și sportiv.

 

La festivitatea solemnă au participat președintele raionului, Ivan Pîslari, directorul LT ”Ivan Vazov”, Ludmila Peeva, alți oaspeți și oficiali. FMF a fost reprezentată de către directorul tehnic, Serghei Butelschi, și coordonatorul proiectului Fotbal în Școli, Diana Bulgaru.

 

Toate instituțiile de învățământ din Republica Moldova care au întrunit condițiile minime stabilite de FMF și MECC pentru a participa în Proiectul ”Fotbal în Școli” - Clase Specializate au la bază curriculumul la disciplina sportivă de specializare: Fotbal, care a fost aprobat și votat unanim anul trecut de toți membrii Consiliului Național pentru Curriculum din cadrul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării. 

 

Proiectul ”Fotbal în Școli” - Clase specializate prevede crearea claselor pe baza solicitărilor din partea instituțiilor de învățământ. Din 1 septembrie 2020 fiecare instituție de învățământ participantă la Proiectul ”Fotbal în Școli” - Clase Specializate a primit din partea FMF un set de inventar sportiv (20 mingi, sac pentru mingi, 20 conuri și 40 copete și 15 bavete de joc) pentru organizarea și sporirea calității antrenamentelor, iar fiecare elev din clasa sportivă va primi câte un set de echipament care include: un rucsac, echipament de vară, iarnă și de prezentare. În cadrul proiectului este prevăzut și un curs de instruire pentru antrenorii din instituțiile de învățământ. Clasele specializate de fotbal vor urma un program special cu antrenamente mai intensive, de 2 ori pe zi, cu o alimentare corectă și nutritivă pe parcursul zilei. Clasele vor fi mixte, formate din 25-26 de copii.

 

În prezent, clase specializate de fotbal au fost deschise la Liceul Teoretic ”Ivan Vazov” din orașul Taraclia, Liceul Teoretic ”Mihai Eminescu” din comuna Sipoteni, raionul Călărași și Liceul Teoretic ”V.Moșcov” din orașul Ceadîr-Lunga.