• Support National Team

”Mașina” moldovenească de la Barcelona. Leo al nostru

17 iun 2020 de Sandu Grecu
GALERIE

Are peste 100 de mii de abonați pe youtube, este de 4 ani în Spania și la vârsta de 13 ani merge să semneze contract cu Academia FC Barcelona.

Este vorba despre moldoveanul Leo Saca, un copil talentat, care a ajuns în peninsula Iberică datorită ambiției tatălui său, Lilian Saca. Acesta a avut un vis pe care este la un pas să-l transforme în realitate: copilul să joace la celebra echipă, Barcelona.

 

”Am primit contractul la mână, ca să-l studiem și să-l semnăm. Are 16 pagini. L-am citit cu atenție și săptămâna viitoare mergem la clubul catalan să semnăm înțelegerea. După vârsta de 16 ani suma de reziliere a contractului va fi de 1 milion 200 de mii de euro. După 18 ani, în cazul în care vom semna prelungirea înțelegerii, suma ar urma să fie una care pornește de la 6 milioane de euro”,

spune Lilian Saca pentru site-ul FMF.

 

Leo va avea un salariu de 8 mii de euro pe an. Iar clubul va investi alte 150 de mii de euro anual în creșterea jucătorului nostru: transport, cazare, masă și echipament.

Tatăl jucătorului spune că a investit foarte mult în visul de a-și vedea fiul fotbalist celebru, circa 4 mii de euro lunar timp de 4 ani. O parte din bani i-a câștigat din canalul de pe youtube, care într-un an de zile a ajuns să aibă 124 de mii de abonați.  

 

”Am câștigat 17 mii de euro de pe canalul youtube al lui Leo. Nu a fost simplu. Am făcut cursuri speciale pentru a putea să dezvolt acest canal. Acum numărul vizitatorilor creștere vertiginos. Dar acesta nu a fost singurul nostru venit. Am deschis la Barcelona o mică afacere, un salon de frumusețe, pe care îl administrează soția mea, mama lui Leo”,

ne-a povestit tatăl fotbalistului.

 

Leo Saca are o poveste de succes cu adevărat impresionantă. Născut la Ialoveni, primii pași în fotbal i-a făcut la școala Zimbru. La 9 ani a părăsit Moldova, luând calea visului, spre Spania, după ce a trimis un email și a fost acceptat la școala FC Barcelona. 

 

”Atunci nu știam care este diferența dintre o școală și o Academie. În Spania școala de fotbal nu-ți oferă nimic, în afară de jocuri în weekend. Trebuie singur să-ți plătești antrenamentele, echipamentul, tot. Școala FC Barcelona are 500 de copii, împărțiți în echipe, care participă doar la turnee internaționale, nu însă și în campionat. Ne-am bucurat enorm când ne-au acceptat la școală, dar abia când am ajuns la Barcelona am înțeles diferența: noi visam la Academie, acolo unde vom ajunge acum, abia peste 4 ani de muncă”,

spune tatăl jucătorului, originar din Mileștii Mici, Ialoveni.

 

În acești 4 ani, Leo Saca a reușit să devină campion în a doua ligă valorică a fotbalului juvenil spaniol, jucând ulterior la echipele Damm și Espanyol în elita fotbalului de cadeți din Spania. Vara aceasta a primit ofertă de la FC Barcelona, după ce și Atletico Madrid l-a ofertat. Leo a ales Barca.  

 

”La noi, în Moldova, nu este concurență la copii. Asta e problema. În Spania sunt 16 mii de copii care joacă in campionat la nivel de cadeți”,

afirmă Lilian Saca.

 

Leo din Moldova este stângaci, joacă mijlocaș, este foarte tehnic și e foarte modest, fapt pentru care este apreciat mult la Barcelona. Coechipierii îi zic ”Mașina”, pentru că e înalt și bine clădit fizic. Tatăl viitorului star spune că vor merge săptămâna viitoare la club să semneze contractul pe 3 ani.

 

foto: facebook