• Fii alături de Echipa Țării

Steward sportiv, misiune responsabilă și uneori riscantă. Academia FMF oferă instruire în domeniu

07 mai 2024 de Reporter FMF

Buna desfășurare a competiției sportive este determinată în mare parte de persoanele cărora le revine o misiune responsabilă și uneori riscantă – să asigure ordinea publică pe stadion și în afara acestuia, precum și siguranța fiecărui participant la eveniment, fie acesta sportiv sau suporter. Ținând cont de necesitățile de instruire identificate în cadrul consultărilor publice, Academia Federației Moldovenești de Fotbal lansează un nou program de instruire destinat stewarzilor sportivi.

 

Programul de perfecționare „Steward sportiv” are drept obiectiv dezvoltarea abilităților și cunoștințelor necesare stewarzilor sportivi pentru a asigura un mediu sigur și plăcut în timpul desfășurării competițiilor sportive.

 

Deși trec practic neobservați pe stadioanele care găzduiesc evenimentele sportive, stewarzii sunt cei care evaluează riscurile pentru fiecare competiție și adoptă măsuri adecvate.

 

Veaceslav Samarschi, specialist, securitate meciuri și relații cu fanii, FMF:Fiecare meci este abordat în mod separat. Se iau în considerare nivelul meciului, riscurile, țara. Dacă vorbim despre meciurile Selecționatei Republicii Moldova, ținem cont de istoric, echipa cu care jucăm noi. Suporterii unei țări fac parte din suporterii cluburilor interne. Ne uităm după ceea ce fac ei pe interior.

 

Conform strategiei UEFA, sunt șapte tipuri de incidente: tulburarea ordinii publice, siguranței publice, violența în afara stadionului, fapte de tulburare a ordinii publice pe stadion, aruncarea obiectelor, folosirea pirotehniei, folosirea bannerelor politice”.

 

Veaceslav Samarschi menționează că stewarzii trebuie să poată gestiona mulțimile, să știe să comunice cu oamenii și să ia prmt decizii. Specialistul FMF a dat drept exemplu meciul disputat anul trecut pe Stadionul „Zimbru”, când Moldova învins Polonia. Scorul a nemulțumit suporterii polonezi.

 

Implicarea stewardilor a fost intensă. În primul rând, din cauză că Moldova a câștigat acel meci. Pentru suporterii polonezi a fost un șoc pentru că după ratinguri suntem mult mai slabi, dar am avut câștig la partida aceea. Suporterii polonezi, peste 1000 de persoane, erau indignați că echipa lor a pierdut. Există situații de confruntări, implicarea și poliției, stewarzilor în anumite situații”, a menționat Samarschi.

 

Stewarzii sunt cei care își asumă responsabilitatea pentru acțiunile întreprinse până la evenimentele sportive și în timpul desfășurării acestora. Nu orice agent de pază poate exercita această funcție: „Este nevoie de instruire”, menționează specialistul în securitate. Veaceslav Samarschi a fost mulți ani angajat în structurile Ministerului Afacerilor Interne, fiind responsabil de toate competițiile sportive care aveau loc în Republica Moldova.

 

Trebuie să fie o pregătire obligatorie. Ei trebuie să știe la ce aspecte să atragă atenția, ei poartă răspundere. În cazul în care acțiunile vor fi greșite, asta poate duce la urmări mai grave. Evenimentele sportive nu sunt simple. Trebuie să cunoști teritoriul, stadionul, trebuie să știi cum să vorbești cu persoanele, cum să le îndrumi, să le evacuezi, să știi unde sunt punctele de extremă necesitate, unde se află pompierii, ambulanța, unde este poliția care poate documenta un caz sau alături. Sunt și alte aspecte, de exemplu, să aibă grijă să nu iasă nimeni pe teren, să nu fie aruncate tot felul de obiecte în timpul competițiilor”, a explicat Veaceslav Samarschi.

 

Prin intermediul acestui program de formare continuă, stewarzii sportivi vor avea oportunitatea de a-și îmbunătăți abilitățile și cunoștințele în domeniu. Vor învăța să comunice eficient, să răspundă adecvat în caz de urgență sau incident, vor cunoaște procedurile de securitate și evacuare, vor învăța să gestioneze calm situațiile de conflict.

 

Programul include 180 de ore de instruire, echivalente cu 6 credite profesionale, conform cerințelor normative în vigoare. Conținutul acestuia este aliniat la cerințele și așteptările managerilor din domeniul activităților sportive, asociațiilor profesionale, angajatorilor relevanți și se adresează nevoilor concrete, actuale ale industriei sportive și pieței muncii din Republica Moldova.