• Fii alături de Echipa Țării

Feminin(Competiții)

Fotbal feminin. Finala Cupei Moldovei. Povestea echipei Agarista CSF Anenii Noi

07 mai 2024 de Reporter FMF

 

Echipa Agarista CSF Anenii Noi 2020 este una dintre liderele fotbalului feminin din Moldova, iar succesul său rapid în competițiile naționale este remarcabil. Începutul promițător în 2017, odată cu numirea lui Iurie Purice în funcția de director al Școlii Sportive din Anenii Noi, a marcat o etapă importantă în dezvoltarea clubului.

 

Fotbalul este un sport popular în rândul tinerilor, inclusiv al fetelor, în regiunea respectivă, iar participarea echipei de junioare a școlii în campionatul Moldovei a contribuit la pregătirea viitoarelor jucătoare. Sub conducerea lui Ion Clipa, care a fost un antrenor dedicat și respectat, conducerea școlii a luat decizia de a crea o echipă de senioare cu ambiții mari în competițiile interne.

 

Această inițiativă a dus la succesul rapid al echipei Agarista CSF Anenii Noi. De-a lungul câtorva ani de existență, au câștigat cinci titluri de campioană și cinci Cupe ale Moldovei, confirmându-și statutul de forță dominantă în fotbalul feminin din țară.

 

Este demn de remarcat că echipa s-a dezvoltat în cadrul Școlii Sportive din Anenii Noi, ceea ce evidențiază importanța investiției în dezvoltarea fotbalului la nivel de copii și juniori. Această abordare de a promova fotbalul feminin de la o vârstă fragedă a oferit clubului o bază solidă de jucătoare talentate și a contribuit la succesul lor ulterior în competițiile naționale.

 

Rolul decisiv al antrenoarei Cristina Musteață în completarea lotului și în dezvoltarea echipei Agarista CSF Anenii Noi 2020 este impresionant. Datorită implicării și relațiilor personale ale Cristinei, echipa a reușit să legitimeze câteva nume grele din fotbalul feminin moldovean pentru debutul în campionatul Moldovei. Printre aceste nume se numără liderii echipei naționale, Ludmila Caraman și Ludmila Andone.

 

foto: Agarista CSF Anenii Noi 2020

 

Apoi, clubul a găsit susținere financiară și din partea companiei „Agarista Agricola”, ceea ce a contribuit la dezvoltarea sa și la obținerea rezultatelor dorite. Toate aceste aspecte de dezvoltare au dat randamentul scontat și au dus la succesul rapid al echipei. În sezonul lor de debut în campionatul intern, în 2017/18, Agarista 2020, avându-l la cârmă pe antrenorul Iurie Purice, a reușit să câștige atât campionatul, cât și Cupa Moldovei.

 

Tot în acea vară, echipa a făcut și debutul în Liga Campionilor la fotbal feminin. În grupa preliminară, Agarista a înregistrat înfrângeri în toate cele trei meciuri disputate. Cu toate acestea, este demn de menționat că Nadejda Colesnicenco a marcat primul gol din istoria clubului pe arena internațională.

 

Agarista a reușit să-și păstreze cele mai bune jucătoare și în sezonul 2018/19, care a adus din nou o dublă de aur pe plan național. 

 

Această perioadă de succes a evidențiat nu doar talentul jucătoarelor, ci și abilitățile de conducere și selecție ale antrenoarei Cristina Musteață. Echipa Agarista CSF Anenii Noi a înregistrat rezultate remarcabile în fotbalul feminin moldovean și a avut un parcurs impresionant în competițiile interne și internaționale.

foto: Agarista CSF Anenii Noi 2020

Stagiunea 2019/20 părea să continue trendul de succes pentru Agarista CSF Anenii Noi. Echipa a câștigat toate meciurile din turul campionatului și se îndrepta cu încredere spre obținerea unui nou titlu. Cu toate acestea, în primăvară, pandemia de COVID-19 a afectat desfășurarea campionatului, care a fost în cele din urmă finalizat prin decizia Comitetului de Urgență al FMF (Federația Moldovenească de Fotbal). Cu toate acestea, Agarista a fost desemnată campioană și a obținut din nou dreptul de a participa în preliminariile Ligii Campionilor la fotbal feminin.

 

În ediția 2020/21 a campionatului, Agarista a reușit să urce pe cea mai înaltă treaptă a podiumului, fiind neînvinsă în toate cele 14 partide disputate. În același an, elevele antrenate de Alexei Gladun au obținut din nou calificarea în Liga Campionilor.

 

Cu toate acestea, în Liga Națională din sezonul 2021/22, Agarista a fost detronată de FC Maksimum Cahul, care a devenit noua campioană a Moldovei, întrerupând astfel seria de patru titluri consecutive ale echipei din Anenii Noi. Echipa însă a revenit în sezonul 2022/23.

 

Echipa Agarista CSF Anenii Noi a devenit campioană a Moldovei la fotbal feminin, sezonul 2023/24, pentru a 6-a oară în istorie! Reușita a venit cu cinci etape înainte de sfârșitul competiției Ligii Naționale. 

 

Elevele antrenorilor Alexandr Veriovchin și Alexei Gladun sunt considerate printre cele mai tehnice jucătoare din campionatul intern. Adela Ceban, Simona Meleca și Tatiana Balaban sunt membre ale echipei naționale WU17, și sunt convocate și la selecționata WU19 (Under19) a Moldovei, în timp ce Evghenia Dumic și Eugenia Railean fac parte din lotul Naționalei feminine a Moldovei.

 

Este demn de menționat că la Gala Laureaților FMF 2023, sportivele echipei Agarista au primit mai multe titluri individuale, printre care pentru cel mai bun portar: Evghenia Dumic; cel mai bun apărător: Cristina Musteață; cel mai bun mijlocaș: Ludmila Caraman, dar și cea mai bună echipă a anului 2023, recunoscând astfel prestațiile remarcabile ale formației în campionatul intern.

 

În plus, echipa din Anenii Noi mai are în palmares și două titluri naționale la futsal feminin, iar jucătoarele sale sunt componente ale naționalei feminine de futsal a Moldovei, contribuind la dezvoltarea și promovarea fotbalului feminin în țară.

 

Finala Cupei Moldovei la fotbal feminin, Agarista CSF Anenii Noi 2020 - ŞS 11 Real Succes ȘS11 Pudra - Chișinău, se va disputa miercuri, 8 mai, pe stadionul Zimbru din Chișinău, începând cu ora 17:00, intrarea fiind LIBERĂ.  

Pregătește-te pentru un meci plin de suspans. Vino împreună cu familia și susține echipele participante în această finală a Cupei Moldovei!