• Fii alături de Echipa Țării

Integritatea în fotbal

Integritate. Moldova participă în proiectul transnațional Erasmus+ MotivAction

06 mar 2024 de Serghei Cipilencu
GALERIE

În martie 2023 a luat startul în Moldova proiectul MotivAction, o inițiativă colaborativă cu participarea a 7 state, dedicată consolidării integrității în sport. Lansarea a avut loc printr-o ședință specială destinată sportivilor jucători, antrenori și arbitri. Scopul acestei întâlniri a fost instruirea acestora pentru a face față provocărilor legate de manipularea rezultatelor meciurilor și încurajarea raportării situațiilor de manipulare în sport.

 

În cadrul aceluiași eveniment a avut loc o ședință focalizată pe analiza nevoilor Platformei Naționale de Integritate în Sport (PNIS), cu accent pe asigurarea unei funcționări eficiente. Prin discuții și clarificări ulterioare, a fost elaborat un Plan de Acțiune pentru a completa obligațiile asumate de Republica Moldova în cadrul Convenției Macolin, inclusiv acordarea unui statut legal pentru PNIS.

 

Principalele puncte din planul de acțiune MotivAction:

Consolidarea Rețelei de Integritate

Identificarea unui delegat de integritate în 4 federații: Baschet, Fotbal, Tenis și Tenis de masă.

Crearea unei comunități de integritate cu scopul de a analiza și discuta situațiile întâlnite.

 

Campanie de Comunicare și Sensibilizare

Crearea și afișarea afișelor de sensibilizare în locații sportive strategice.

 

Procedură Clară de Raportare

Promovarea utilizării site-ului securizat al Agenției Antidoping din Moldova (ANAD).

 

Arsenalul juridic la nivel național și regulamentele disciplinare la nivelui federațiilor sportive pentru alinierea la cerințele Convenției Macolin.

 

În 2024, a doua etapă a proiectului a demarat prin ședințe repetate cu antrenori, arbitri și sportivi pentru familiarizarea cu platforma de denunțuri, crearea și implicarea în comunitatea de integritate, și aplicarea politicilor de raportare a abuzurilor la nivel național.

Coordonatorul proiectului, Corentin Segalen, și investigatorul de integritate de la UEFA, Massimiliano Michenzi, au adus expertiza internațională în cadrul ședințelor, concentrându-se pe punerea în aplicare a Convenției Macolin și dezvoltarea cooperării în domeniul integrității în sport. Pe 6 martie, PNIS a discutat aspectele practice și operaționale pentru eficientizarea funcționării platformei.

 

Proiectul MotivAction demonstrează angajamentul Republicii Moldova în combaterea manipulării competițiilor sportive și promovarea integrității în sport prin colaborare internațională și măsuri concrete.