• Fii alături de Echipa Țării

Fotbal sigur pentru copiii din Moldova

19 tineri sub 18 ani își fac debutul în arbitrajul moldovenesc

06 mar 2024 de Reporter FMF
GALERIE

În cadrul proiectului „Fotbal sigur pentru copiii din Moldova” a fost organizat un nou seminar pentru tinerii arbitri. Cursul cu tematica „Protecția și siguranța tinerilor arbitrii U18” a reprezentat o oportunitate de învățare și dezvoltare pentru tinerii arbitri din întreaga țară. Scopul evenimentului fiind promovarea înțelegerii și implementării măsurilor de protecție și siguranță a tinerilor arbitrii în fotbal, în special în contextul meciurilor la care aceștia sunt implicați. 

 

La întrunire, cu un cuvânt de salut a venit Anatolie Bodean, șeful Departamentului de Arbitri FMF, care a fost felicitat de către toți cursanții cu ocazia zilei de naștere. Printre cei prezenți au fost și coordonatoarea proiectului „Fotbal sigur pentru copiii din Moldova” și UEFA Referee Observer, Svetlana Patraș, FIFA Referee Assistant, Victor Mardari, inspector federal fotbal feminin și FIFA Referee Assistant, Natalia Ceban, precum și Diana Bobuțac, voluntar în cadrul proiectului.

 

Tinerii arbitrii din patru regiuni ale Moldovei (Est, Centru, Sud și Nord) au avut posibilitatea de a deservi meciurile din sferturile de finală a Campionatului Național Liga WU12 la fotbal feminin.

 

Lista tinerilor arbitri: Alexandru Pranju (s. Kazaiak, Ceadîr-Lunga), Alex Mamedbaghirov (or. Glodeni), Andrei Ghenov (mun. Ceadîr-Lunga), Beatricie Mariț (or. Glodeni), Chirill Pașalî (mun. Ceadîr-Lunga), Constantin Calugăr (or. Bălți), Corina Băicean (s. Ustia, or. Glodeni), Daria Ostapenco (or. Glodeni), Gabriela Gore (s. Horești, Ialoveni), Ionela Urechi (or. Glodeni), Liubovi Chișca (or. Glodeni), Maria Samoilova (or. Slobozia, Transnistria), Marius Ceban (mun. Chișinău), Maxim Moraru (or. Glodeni), Nafanail Selezniov (reg. Transnistria, Pervomaisc), Nicolai Cozîrev (mun. Ceadîr-Lunga), Pavel Curudimov (or. Ceadîr-Lunga), Roma Culev (mun. Ceadîr-Lunga), Valeriu Boca (reg. Cahul, s. Badicul Moldovenesc)

 

În cadrul seminarului a fost lansată și campania  UEFA „BE A REFEREE” / „DEVINO ARBITRU”, care are ca scop sporirea cunoştinţelor despre arbitraj, evidenţierea importanţei acestui rol în jocul de fotbal şi inspirarea tinerilor să urmeze o astfel de carieră.

 

Această campanie are o importanţă majoră pentru viitorul fotbalului, deoarece arbitrii joacă un rol esenţial în protejarea jocului pe terenul de joc.

„Tineri arbitrii joacă un rol crucial în asigurarea Fair Play, a spiritului sportiv și a succesului general al jocului. Din păcate, ei se confruntă adesea cu un comportament lipsit de respect din partea părinților și antrenorilor. Respectarea arbitrilor este importantă pentru crearea unui mediu protectiv,  pozitiv și sigur. La acest seminar noi am suținut campania UEFA ”Be A REFEREE” prin care ne dorim să reușim să oferim un suport tinerilor arbitri în Moldova”, a declarat Svetlana Patras, coordonatoarea proiectului „Fotbal sigur pentru copiii din Moldova”. 

 

 Federația Moldovenească de Fotbal susține activ promovarea Drepturilor Copiilor în societate, în special în sport, aderând la principiile UEFA și FIFA. În acest sens, FMF implementează proiectul „Fotbal sigur pentru copiii din Moldova”, care are drept scop asigurarea unui mediu protectiv și sigur pentru toți copiii și tineri care practică fotbalul în Republica Moldova.

foto: Anna Rotari