• Fii alături de Echipa Țării

Open Fun Football Schools

Social. Reprezentanții FMF explorează modelul danez pentru prevenirea criminalității juvenile

28 feb 2024 de Serghei Cipilencu
GALERIE

În perioada 24-28 februarie, un grup de reprezentanți ai Federației Moldovenești de Fotbal, alături de oficiali din Ministerul Educației și Cercetării, Ministerul Justiției, Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Primăria Municipiului Chișinău, Direcția Generală Educație Tineret și Sport și Asociația pentru Justiție Penală Participativă (AJPP), au efectuat o vizită de lucru la Copenhaga, Danemarca.

 

Scopul principal al acestei vizite a fost de a studia și înțelege modul în care este organizată prevenirea criminalității juvenile în Danemarca, prin intermediul unui model de colaborare interdisciplinar numit SSP (colaborare între sectorul educațional, sportiv, autoritățile sociale, poliție și organizațiile relevante ale societății civile).

 

Reprezentanții moldoveni au avut oportunitatea să învețe direct din experiența daneză în ceea ce privește construirea unei rețele locale, care să aibă un efect preventiv asupra infracționalității în viața cotidiană a copiilor și tinerilor. Modelul SSP adoptat în Danemarca este recunoscut pentru eficacitatea sa în reducerea criminalității juvenile și în promovarea unui mediu sigur și sănătos pentru tineri.

 

Lista participanților la această vizită include nume importante din diverse domenii ale societății moldovenești, evidențiind angajamentul și interesul autorităților și organizațiilor din Moldova în implementarea unor strategii eficiente de prevenire a criminalității juvenile și de protecție a drepturilor copiilor și familiilor acestora.

 

Participanții la sesiunea de lucru de la Copenhaga. 

Cross Cultures Project Association - Open Fun Football Schools:

Svetlana Patraș - FMF. Coordonator CCPA/OFFS/FMF

Victor Mardari - FMF. Asistent coordonator CCPA/OFFS/FMF

Augustina Bolocan-Holban - AJPP. Președinte/Administrator – Coordonator AJPP

Cristina Varzari - AJPP. Asistent coordonator AJPP

Natalia Eni - MJ. Сonsilier de probațiune principal al Biroului de Probațiune  Călărași

Alexandru Roibu - MJ. Directorul Penitenciarului nr. 10 - Goian

Anastasia Gruzin - MMPS. Direcţia politici de protecţie a drepturilor copilului şi familiilor cu copii - Şefă adjunctă direcţie

Olesea Cașciuc - MMPS. Direcţia politici de protecţie a drepturilor copilului şi familiilor cu copii - Consultantă principală

Neli Lelenco - IGP. Şef al Direcţiei ordine publică a Inspectoratului naţional de securitate publică

Cristina Boguşevscaia - IGP. Ofiţer principal al Secţiei cercetare delicvenţă a Direcţiei prevenire a inspectoratului naţional de securitate publică

Daniela Munca-Aftenev - DGETS. Șef adjunct interimar, Direcția Generală Educație, Tineret și Sport

Sergiu Gurin - MEC. Secretar de Stat, Ministerul Educației și Cercetării

Angela Cutaseivici - PMC. Viceprimar al Municipiului Chișinău

 

Această vizită de lucru reprezintă un pas important în eforturile Republicii Moldova de a adopta și adapta practici internaționale de succes în domeniul prevenirii criminalității juvenile, consolidând astfel angajamentul său față de crearea unui mediu sigur și propice dezvoltării armonioase a tinerilor săi.