• Fii alături de Echipa Țării

Feminin (Naționale)

Ghenadie Pușca, noul antrenor al selecționatei feminine de fotbal

01 mar 2024 de Svetlana Tataru

Comitetul Executiv al Federației Moldovenenești de Fotbal (FMF) a votat astăzi, 1 martie 2024, numirea lui Ghenadie Pușca la timona naționalei feminine de fotbal. Decizia a fost luată în urma recomandării Comitetului de Antrenori al FMF. 

 

Ghenadie Pușca este un fost internațional moldovean, actualmente antrenor, născut la 22 aprilie 1975, la Chișinău. El a absolvit Institutul Național de Cultură Fizică și Sport din Moldova. De-a lungul anilor, Pușca și-a construit o reputație solidă în domeniul fotbalului, activând la diferite cluburi din Moldova. A evoluat în calitate de fundaș și mijlocaș. A început la CSA Victoria Cahul, apoi a jucat pentru Constructorul Chișinău, Zimbru Chișinău, Nistru Otaci și Dacia Chișinău. De asemenea, a evoluat pentru Zarafshon Navoi în Uzbekistan și pentru Savit Mogileu în Belarus.

 

La nivel internațional, Ghenadie Pușca a reprezentat echipa națională a Moldovei între anii 1998 și 2003, acumulând 9 selecții.

 

Între 2010 și 2012, Ghenadie Pușca a lucrat la Academia Zimbru, antrenând echipa de fotbal sub 10 ani. În același interval, a fost și antrenor asistent la Zimbru-2. În perioada 2012-2013 a avansat la poziția de antrenor principal la Zimbru-2. Apoi, între 2013 și 2015 a fost antrenorul principal al echipei naționale de fotbal a Moldovei Under 19.

 

Cele mai recente realizări ale lui Pușca includ poziția de asistent al antrenorului la echipa Milsami Orhei, unde a contribuit la obținerea locului trei în edițiile 2020/21 și 2021/22 în campionatul Moldovei. 

 

Într-o declarație pentru FMF.md, Pușca și-a exprimat entuziasmul pentru noul său rol și și-a reiterat angajamentul față de dezvoltarea fotbalului feminin în Moldova. El a subliniat importanța creșterii nivelului de performanță și a competitivității echipei naționale feminine și a promis să lucreze din greu pentru a atinge obiectivele stabilite de FMF.

 

În calitate de noul antrenor al selecționatei feminine a Moldovei, în primul rând sunt onorat să preiau această responsabilitate. Obiectivul meu principal este să construiesc o echipă puternică, unită și determinată să atingă performanțe remarcabile pe plan internațional. Vom lucra asiduu pentru a ne îmbunătăți jocul, pentru a dezvolta talentele existente și pentru a promova o cultură a excelenței în rândul jucătoarelor. Prin colaborare și determinare, ne propunem să facem un pas important în dezvoltarea fotbalului feminin și să aducem bucurie suporterilor moldoveni. Desigur vreau să-i mulțumesc fostului antrenor al naționalei, domnului Nicolae Bunea pentru munca depusă în calitate de antrenor și vreau să menționez că e o onoare să fiu antrenorul principal al naționalei noastre", a menționat Ghenadie Pușca pentru site-ul FMF.md.

 

FMF exprimă încrederea că Ghenadie Pușca va aduce o nouă energie și viziune echipei naționale feminine, iar sub conducerea sa, jucătoarele vor avea oportunitatea de a-și arăta talentul și de a presta un joc frumos.

 

Foto: Milsami Orhei