• Fii alături de Echipa Țării

Feminin (Naționale)

Medicină sportivă. Dr. Denis Kiseliov cu sfaturi utile

29 feb 2024 de Svetlana Tataru

Cu o dedicare deosebită față de fotbalul feminin și medicina sportivă, Denis Kiseliov se remarcă ca un profesionist în îngrijirea și pregătirea atleților. Având competențe în domenii precum chimia, farmacia și kinetoterapia, Denis Kiseliov este recunoscut pentru contribuția sa semnificativă în cadrul selecționatelor Moldovei de fotbal, unde se ocupă de recuperarea, reabilitarea și nutriția jucătorilor și jucătoarelor. În calitate de doctor, el aduce o atenție deosebită sănătății și performanței sportivilor, contribuind la promovarea excelenței și a siguranței acestora. În discuția noastră de astăzi, vom pune accentul și vom explora perspectivele asupra viitorului fotbalului feminin și provocările medicale pe care le întâmpină în acest domeniu în continuă evoluție.

 

Întrebare: Cum ați descoperit pasiunea pentru medicina sportivă?

Răspuns: De mic copil, mi-am dorit să devin medic sportiv pentru a ajuta pacienții. Am urmat studiile superioare în trei domenii distincte: chimie, farmaceutică și kinetoterapie și recuperare. Alegerea acestor specializări a fost inspirată de dorința mea de a combina pasiunea pentru sănătate cu interesul pentru sport, și să pot oferi o îngrijire personalizată sportivilor în nevoie. Simt că aceasta este misiunea mea.


Întrebare: Cum vă simțiți lucrând ca doctor în cadrul selecționatei feminine de fotbal?

Răspuns: De 3 ani sunt alături de selecționatele feminine ale Moldovei. Experiența mea ca doctor în cadrul naționalelor mă face să simt că fac parte dintr-o familie mare. Desigur, lucrul cu selecționata feminină implică o dinamică emoțională aparte, dar aceasta aduce și satisfacții unice. E o altfel de atmosferă, dacă ar fi să raportez la structura selecționatelor masculine, în care activez ca medic adjunct.

 

Întrebare: Cât de diferit de fotbalul feminin de cel masculin? Ce influențează antrenamentul și performanța lor?

Răspuns: Diferențele hormonale între bărbați și femei pot influența modul în care aceștia se antrenează și performanța lor în fotbal. Din punct de vedere biochimic, bărbații au testosteron și îl găsim în niveluri diferite în organismul lor. La femei, însă, există un amalgam de hormoni. Din acest motiv, fotbalul feminin poate avea o componentă emoțională mai puternică.

 

Întrebare: Și că tot vorbim de emoții. Cum gestionați și antrenați starea psiho-emoțională a sportivilor în timpul cantonamentelor?

Răspuns: Starea psiho-emoțională a sportivilor, inclusiv a personalului tehnic, este gestionată prin antrenament și consiliere adecvată, pentru a asigura o performanță maximă în timpul pregătirii acestora pentru competiții și meciurile decisive. E greu, dar nu și imposibil să reușim acest lucru.

 

 Întrebare: Cum vă mențineți la curent cu noile descoperiri și practici din domeniul medicinii sportive?

Răspuns: Sunt într-o continuă dezvoltare a abilităților personale, iar participarea în cantonamente, conferințe și cursuri de specialitate în medicină sunt esențiale pentru a fi mereu la curent cu noile descoperiri și practici din domeniu. Colaborarea cu alți specialiști din medicină este, de asemenea, extrem de importantă, pentru că există momente când nu știi cum să acționezi. Atunci apelez la colegii noștrii din departament. Nu există o regulă generală valabilă pentru toți atunci când e vorba de un moment mai dificil. Fiecare caz este individual, însă doar gândind la rece putem găsi soluții.

 

Întrebare: Cum vă asigurați că fiecare jucătoare primește îngrijire medicală personalizată?

Răspuns: Avem protocoale standardizate în ceea ce privește îngrijirea medicală, dar fiecare jucătoare beneficiază și de o îngrijire personalizată, adaptată nevoilor sale. Folosesc experiența și cunoștințele mele pentru a oferi îngrijire medicală promptă și eficientă sportivilor în timpul competițiilor, asigurându-mă că sunt pregătit pentru orice situație. Ne asigurăm că respectăm toate reglementările, în special atunci când călătorim cu echipa în străinătate.


Întrebare: Puteți împărtăși o experiență dificilă sau critică pe care ați întâmpinat-o în timpul activității cu selecționata de fotbal?

Răspuns: Am experimentat o situație destul de dificilă cu una din jucătoarele selecționatelor feminine. Un stop respirator în timpul unui meci cauzat de o lovitură la cap. Tânăra este bine, am resuscitat-o, dar este important să fim pregătiți pentru astfel de situații și să acționăm prompt și corect. Și cel mai important ar fi să prevenim astfel de traume.


Întrebare: Totuși, ce este cel mai greu în medicina sportivă?

Răspuns: Precum am zis și mai sus: cel mai greu e a preveni traumele și accidentările. Acesta este obiectivul unui medic sportiv. Și aici vorbim de orice metode, inclusiv ședințele de pregătire, de recuperare, odihna și chiar nutriția.

 

Întrebare: Nutriția? Ce rol joacă nutriția în pregătirea fizică a sportivilor?

Răspuns: Nutriția sportivilor este extrem de importantă, iar carbohidrații, lipidele și proteinele, suplimentele alimentare sunt elemente de bază în dieta lor. Noi optăm pentru o alimentație bazată de 60% pe carbohidrați, 30% proteine și 10% lipide. Consumul excesiv de grăsimi poate avea consecințe negative asupra sănătății, îngreunând vasele periferice și perturbând homeostazia organismului. De asta sunt interzise în ziua meciurilor. Organismul are nevoie de multă energie pentru a le asimila și ne putem trezi cu jucătoare lipsite de putere pe teren. Asta ar fi în cel mai bun caz.


Întrebare: Ați menționat de suplimentele alimentare. Ce măsuri luați pentru a vă asigura că toate suplimentele folosite în pregătirea sportivilor sunt sigure și conforme cu regulile antidoping?

Răspuns: Toate suplimentele folosite în pregătirea sportivilor sunt testate și aprobate conform regulilor antidoping. Analizăm mereu cerințele internaționale, dar și suplimentele pe care le recomandăm jucătoarelor.


Întrebare: Ce restricții există în rândul sportivilor?

Răspuns: Evident, consumul de alcool, fumatul și drogurile sunt strict interzise. De altfel, ca și în viața de zi cu zi.

 

Întrebare: Cât doarme un medic al selecționatei?

Răspuns: Medicii dorm? (Zâmbește) Da, avem un program în timpul cantonamentelor. Însă, noi medicii, ne trezim primii și ultimii mergem la culcare. Fetele au nevoie mereu de sfaturi, de exerciții de recuperare, de masaj și ceva ședințe individuale după meciuri. Și noi suntem acolo să le ajutăm. Aceasta este misiunea unui medic.


Întrebare: Care este viziunea dvs. despre rolul medicinii sportive?

Răspuns: Medicina sportivă are un rol crucial în asigurarea unui viitor sănătos pentru generația actuală și viitoare, oferind soluții și intervenții preventive pentru menținerea sănătății și performanței sportivilor. Cum reușim asta? Aici aș încheia cu o întâmplare de pe vremea când eram student. La una din lecții, profesoara ne-a întrebat: Cum ne tratăm pacienții? Studenții au răspuns: medicamente, injecții, pastile, ședințe de recuperare etc. Ea ne-a mai întrebat o dată, dacă mai avem și alte variante. Toți au tăcut. La care ea a adăugat, că noi medicii, tratăm pacienții nu cu medicamente, dar prin intermediul cunoștințelor noastre, pe care trebuie să le reînnoim mereu. Doar așa vom ajunge sus pe podiumurile de premiere cu selecționatele noastre.

Profit de ocazie și felicit toate femeile din lume cu ocazia sărbătorilor de primăvară. Aveți grijă de voi, dragile noastre mame, bunicuțe, soții, surori, fiice etc.