• Fii alături de Echipa Țării

Juniori (Competiții)

Cupa Elitelor. Totalurile turneului

26 feb 2024 de Serghei Cipilencu

Site-ul FMF vă prezintă totalurile primei ediții a turneului „Cupa Elitelor”. Câștigătoare a devenit echipa AF Radu Rebeja-LIMPS, formație din Chișinău, care evoluează în Liga de Tineret a campionatului Republicii Moldova. La această competiție au participat 4 cele mai bune școli de fotbal din țară la categoria de vârstă Under 19: AF Radu Rebeja-LIMPS, Dacia Buiucani, FC Sheriff și FC Zimbru. Amintim că acest turneu este organizat cu scopul de a diversifica selecția jucătorilor pentru selecționata Republicii Moldova U19 și de a oferi oportunități suplimentare de practică în timpul pauzei Campionatului R. Moldova la Fotbal, Copii și Juniori, ediția 2023/24.

 

Este interesant faptul că primele 2 echipe din clasamentul Cupei Elitelor au câte 2 victorii și o înfrângere, dar punctajul acumulat este diferit din cauza Regulamentului de joc omologat pentru acest turneu. „Cupa Elitelor" s-a desfășurat conform Legilor Jocului IFAB, ce implică un format de meciuri „fiecare cu fiecare", într-o singură rundă. Clasamentul final este format în funcție de numărul de puncte obținut de echipe după disputarea tuturor meciurilor. Pentru un joc câștigat în timpul regulamentar, echipa va obține 3 puncte; pentru un joc câștigat după seria loviturilor de la 11 m – 2 puncte; pentru un joc pierdut după seria loviturilor de la 11 m – 1 punct și pentru un joc pierdut în timpul regulamentar – 0 puncte. Dacă două sau mai multe echipe acumulează acelaşi număr de puncte, învingătoarea şi premiantele vor fi desemnate conform Regulamentului oficial al turneului, ce poate fi găsit AICI.

 

Clasamentul final al primei ediții „Cupa Elitelor”:

AF Radu Rebeja-LIMPS - 7 puncte

Dacia Buiucani - 5 puncte

FC Sheriff - 5 puncte

FC Zimbru - 1 punct

 

Rezultatele Cupei Elitelor 2024:

Etapa 1

AF RR-LIMPS - FC Sheriff 0:0 (Penalty 4-5)

Dacia Buiucani - FC Zimbru 1:1 (Penalty  3-1)

Etapa 2

AF RR-LIMPS - FC Zimbru 1:0

Dacia Buiucani - FC Sheriff 3:0

Etapa 3 

AF RR-LIMPS - Dacia Buiucani 3:0

FC Sheriff - FC Zimbru 1:0

 

În turneul Cupa Elitelor 2024 s-au înscris 10 goluri (gazdele – 9, oaspeţii – 1), în medie - 1,6 goluri pe meci. Marcatorii acestei ediții sunt: Dumitru Straistaru (Dacia Buiucani), Daniel Țugulea (Zimbru), Ștefan Mocanu (AF Radu Rebeja-LIMPS), Roman Sandu (Dacia Buiucani), Viorel Vărzaru (Dacia Buiucani), Allex Brumaru (Dacia Buiucani), Alexandru Mardari (AF Radu Rebeja-LIMPS), Bogdan Musteață (AF Radu Rebeja-LIMPS), Nicolae Gumeni (AF Radu Rebeja-LIMPS), Danil Hagiu (FC Sheriff). Toți 10 jucători au câte o reușită.  

 

Echipele cu cel mai bun atac s-au dovenit a fi AF Radu Rebeja-LIMPS și Dacia Buiucani, formațiile din Chișinău au marcat câte 4 goluri în această competiție. Cât despre cea mai bună apărare, aici discipolii lui Valentin Munteanu s-au evidențiat, 0 goluri încasate.

 

Un lucru interesant este că în toate șase meciuri din cadrul turneului, doar în două dueluri s-a indicat la punctul cu var și ambele lovituri au fost acordate „dacilor”: Dacia Buiucani - FC Sheriff 3 - 0, atunci golul din penalty a fost marcat de Roman Sandu (Dacia Buiucani) în minut 38, iar în partida AF RR-LIMPS - Dacia Buiucani 3-0, lovitura de la 11 metri a fost ratată de Viorel Vărzaru (Dacia Buiucani). Două meciuri ale competiției s-au decis la loviturile de departajare: AF Radu Rebeja LIMPS - FC Sheriff 0-0 (4-5, penalty) și Dacia Buiucani - FC Zimbru 1-1 (penalty, 3-1).

 

Cel mai rapid gol s-a marcat în meciul din etapa a 3-a, AF Radu Rebeja-LIMPS - Dacia Buiucani 3-0, când jucătorul Alexandru Mardari a înscris deja din minutul 6 al partidei. Cele mai multe goluri într-un meci, 3, s-au înregistrat în a 2-a și a 3-a etapă a Cupei Elitelor, în duelurile dintre Dacia Buiucani - FC Sheriff 3-0 și AF Radu Rebeja-LIMPS - Dacia Buiucani 3-0. 

 

În cele 6 meciuri din cadrul Cupei Elitelor, arbitrii au arătat jucătorilor 39 de cartonașe galbene și un singur cartonaș roșu. Fotbaliștii au fost avertizați în medie de 6,5 ori pe meci. Cea mai disciplinată echipă este AF Radu Rebeja-LIMPS, cu 6 cartonașe galbene. La polul opus se află formațiile FC Sheriff și Dacia Buiucani, cu câte 13 cartonașe galbene. 

 

Cei mai indisciplinați jucători sunt Serghei Tomailî (FC Sheriff), Maxim Cîrnaț (FC Sheriff), Serghei Obîscalov (FC Sheriff) și Viorel Vărzaru (Dacia Buiucani), care au adunat câte 2 cartonașe galbene. Meciul cu cele mai multe cartonașe galbene s-a jucat în etapa a 3-a, AF Radu Rebeja-LIMPS - Dacia Buiucani, 11 la număr + un cartonaș roșu. Unicul cartonaș roșu al competiției l-a încasat portarul formației AF Radu Rebeja-LIMPS, Cristian Leu, care a primit acest cartonaș fiind pe banca de rezerve.