• Fii alături de Echipa Țării

Serghei Butelschi: Noua Strategie FMF va fi concentrată pe fotbalul de elită și continuarea proiectelor din fotbalul de bază

14 feb 2024 de Svetlana Tataru

Federația Moldovenească de Fotbal e în proces de implementare a unei noi Strategii de Dezvoltare pentru perioada 2025-2030. Pentru a afla mai multe despre procesul de elaborare și despre direcțiile pe care le va urma fotbalul din Republica Moldova în următorii ani, am discutat cu Secretarul General al FMF, Serghei Butelschi.

 

Întrebare: Ce elemente noi sau accentuate aduce noua strategie a FMF față de cea anterioară? Ce puncte noi au fost introduse pentru a răspunde nevoilor și provocărilor actuale ale fotbalului moldovenesc?

Răspuns: În noua strategie a Federației Moldovene de Fotbal (FMF) continuăm să susținem cei 4 piloni pe care s-a axat Strategia FMF 2020/2024: Grassroots, Fotbalul feminin, Campionatul național și Selecționatele naționale. În timp ce scopul strategiei precedente a fost dezvoltarea fotbalului de mase, în noua strategie ne concentrăm atenția pe fotbalul de elită, fără a neglija însă creșterea participării. De asemenea, un aspect nou și important în strategia viitoare este promovarea fotbalului și a sportului în Republica Moldova prin intermediul unui nou departament - Departamentul de Comunicare TV și lansarea unui post de televiziune dedicat exclusiv sportului, unic în țară - WE Sport TV. Comunicarea și promovarea modului sănătos de viață vor fi instrumente cheie în strategia noastră.

 
Întrebare: Că tot ați spus despre fotbalul de elită. Aici am putea menționat noua competiție FMF, Cupa Elitelor ce a debutat pe 6 februarie?

Răspuns: Da, Cupa Elitelor este o nouă competiție inițiată de FMF ce se adresează jucătorilor sub 19 ani și completează Turneul Viitorul, un alt eveniment organizat de FMF, destinat categoriilor de juniori U15. Anterior se organizau competiții similare, tradițional în luna decembrie. Din acest an am modificat formatul. Și acum, atât Cupa Elitelor, cât și Turneul Viitorul reprezintă o oportunitate importantă pentru selecționeri și antrenori de a observa și evalua tinerii talentați, fiind un instrument util în procesul de selecție a jucătorilor pentru echipele naționale.

 

Dar aici mai vorbim și de Institulul Selecționatelor Naționale și despre Departamentul de Scouting, inițiative importante ale FMF, lansate în 2023 cu același scop de a susține fotbalul de elită. Având în vedere problema migrației de talente din Republica Moldova, obiectivul acestor departamente este identificarea și atragerea tinerilor fotbaliști moldoveni talentați care evoluează în străinătate - la selecționatele naționale. Pentru a eficientiza acest proces, FMF a implementat un sistem IT specializat numit Pro Soccer Data, dezvoltat împreună cu o companie privată din Olanda. Acest sistem gestionează toate aspectele legate de selecțiile naționale, inclusiv procesul de scouting și evaluare medicală a jucătorilor, reprezentând o unealtă valoroasă pentru dezvoltarea fotbalului moldovenesc.

 

Întrebare: Care sunt principalele obiective pe termen scurt și lung stabilite în cadrul strategiei FMF 2025/2030?

Răspuns: Este dificil să conturăm exact obiectivele ce vor fi incluse în viitoarea strategie de dezvoltare. Ne aflăm abia în etapa a doua de elaborare, în care discutăm cu comunitatea fotbalistică și colectăm sugestii și idei pentru direcționarea viitoarei noastre acțiuni. Aceste discuții au avut loc în cadrul a patru workshop-uri organizate în întreaga țară. Ne propunem să sintetizăm aceste idei și să stabilim obiective clare, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung, însoțite de un plan de implementare detaliat și de indicatori de performanță (KPI) pentru următorii cinci ani.

Un exemplu de obiectiv pe termen scurt ar putea fi legat în domeniul Grassroots - atragerea a 15.000 de participanți în diverse activități și evenimente sportive în fiecare an. Pentru atingerea acestui obiectiv, vom lua în considerare diverse inițiative, precum organizarea de turnee și competiții. În ceea ce privește fotbalul de elită, un obiectiv important ar putea fi promovarea selecționatei naționale în Liga C. Având în vedere rezultatele pozitive din anul trecut, ne dorim să continuăm seria de succese. De asemenea, pentru selecționatele U17-U19, un obiectiv pe termen scurt ar fi promovarea în etapele ulterioare ale competițiilor.

 

Întrebare: În ce măsură s-au realizat până acum obiectivele stabilite în cadrul actualei strategii FMF?

Răspuns: Strategia FMF 2020/2024 a avut ca principal obiectiv creșterea participării în fotbal. Cu toate acestea, pandemia de Covid a reprezentat o provocare majoră, afectând desfășurarea competițiilor naționale și internaționale, precum și evenimentele sportive la nivel de școli, pe o perioadă de aproximativ doi ani și jumătate. Cu toate acestea, ne-am fixat obiectivul de a atinge 100.000 de participanți înregistrati în sistemul nostru de activitate, iar până în prezent, aproximativ am ajuns la 80.000 de jucători. Mai avem aproximativ un an și sperăm că vom depăși această cifră în viitorul apropiat.

În ceea ce privește performanțele selecționatei naționale, am fost martorii unui eveniment istoric pentru țara noastră - aproape de calificarea la Euro. Misiunea FMF de a uni societatea prin fotbal a fost evidențiată de ultimele meciuri ale naționalei, care au demonstrat că ne îndreptăm către atingerea acestui obiectiv.

 

Întrebare: Cât de strânsă este colaborarea cu UEFA în cadrul elaborării noii strategii? De câte ori are loc dialogul și schimbul de informații cu UEFA în privința implementării strategiei?

Răspuns: Colaborarea cu reprezentanții UEFA în cadrul elaborării noii strategii FMF este foarte strânsă. Lucrăm intensiv, la fel ca și în cazul primei experiențe de acest fel, de acum 4 ani. În toamna lui 2023, am organizat împreună cu reprezentanții UEFA un workshop dedicat acestui proiect, ceea ce a constituit și prima etapă a noii Strategii FMF 2025/2030. Comunicăm foarte des și avem ședințe comune în care stabilim pașii următori de lucru. Experiența vastă a echipei UEFA este extrem de valoroasă pentru noi, iar suportul lor este esențial în atingerea obiectivelor noastre.

 

Întrebare: Cum se monitorizează și evaluează FMF progresul în implementarea Strategiei FMF 2020/24?

Răspuns: FMF monitorizează și evaluează progresul în implementarea strategiei printr-un plan detaliat inclus în strategie. Acesta cuprinde perioadele de implementare, precum și persoanele responsabile pentru fiecare proiect. La intervale regulate de trei luni, se organizează ședințe de monitorizare a implementării strategiei FMF, în care se analizează în detaliu progresul și se iau decizii în privința direcției viitoare a acțiunilor. Aceste sesiuni strategice sunt esențiale pentru evaluarea și ajustarea continuă a strategiei FMF. 

 

Întrebare: Cum este implicată comunitatea fotbalistică locală în procesul de implementare a strategiei?

Răspuns: Implicarea comunității fotbalistice locale în implementarea strategiei este crucială pentru succesul acesteia. În etapa a doua a procesului, am angajat comunitatea pentru a genera idei noi și pentru a discuta aspecte precum provocările întâlnite, progresele realizate și nevoile existente. Realizăm că elaborarea strategiilor este doar începutul, iar implementarea și succesul lor depind în mare măsură de implicarea și responsabilitatea membrilor comunității fotbalistice. După sistematizarea și analiza informațiilor colectate, vom informa întreaga comunitate și vom organiza o etapă intermediară de dezbatere, cel mai probabil în luna august, înainte de etapa finală a procesului care va fi în luna noiembrie. Această etapă intermediară este esențială pentru a asigura că strategia reflectă nevoile și prioritățile reale ale comunității și pentru a asigura un angajament continuu și o colaborare eficientă între toți cei implicați. 

 

Întrebare: Cum avansează implementarea noii strategii a FMF, în special în ceea ce privește formarea Academiei Naționale și lansarea unei hărți interactive în care vor fi incluse toate terenurile sportive din Republica Moldova?
Răspuns: Implementarea noii strategii a FMF progresează în mod satisfăcător, cu accent special pe formarea Academiei Naționale și lansarea unei hărți interactive, două instrumente esențiale pentru dezvoltarea fotbalului moldovenesc.

În ceea ce privește formarea Academiei Naționale, am lansat un proiect în colaborare cu Academia Federației Române de Fotbal. Primul curs, axat pe bazele managementului sportiv, va începe pe 15 februarie și a primit peste 20 de solicitări. Ne așteptăm ca aceste cursuri să fie extrem de utile pentru comunitatea noastră, și preconizăm organizarea a patru sesiuni pe an. În viitor, vom oferi sesiuni specializate care vor acoperi diverse aspecte ale industriei sportive, de la întreținerea terenului până la managementul cluburilor. Cursurile vor fi realizate în colaborare cu colegii din România pentru că nu există bariere lingvistice, dar am purtat discuții și cu parteneri din Portugalia, având deja un contract de colaborare, și cu reprezentanți din Turcia. Ne propunem să formăm specialiști și să implicăm experți din diverse state pentru a asigura diversitatea și calitatea în procesul de formare.

Cât despre harta interactivă, acest instrument este esențial pentru identificarea și prioritizarea nevoilor de infrastructură fotbalistică din Republica Moldova. Departamentul de Infrastructură FMF este responsabil de acest proiect și a colectat deja aproximativ 80-90% din datele referitoare la infrastructura din întreaga Republică Moldova. Aplicația este deja creată și va fi lansată în curând, oferind informații detaliate despre locațiile necesare pentru construcția, reparația și întreținerea terenurilor de fotbal. 

 

Întrebare: Cum este susținută dezvoltarea fotbalului feminin în cadrul noii strategii? Există planuri specifice pentru promovarea și implicarea femeilor în fotbal, atât ca jucătoare, cât și în roluri de conducere și antrenament?

Răspuns: În cadrul noii strategii, dezvoltarea fotbalului feminin este susținută prin abordarea atentă a unor aspecte sensibile, cum ar fi dezvoltarea cluburilor și a infrastructurii financiare. Una dintre priorități este modificarea cadrului legislativ pentru a crea un mediu atractiv pentru sponsori și investitori, inclusiv prin legea sponsorizării și promovarea investițiilor străine, instrumente care au fost utilizate cu succes în alte țări. Colaborarea cu autoritățile este esențială pentru a găsi un consens în această privință.

Situația fotbalului feminin nu a atins încă nivelul profesionalismului din țări precum Marea Britanie, Olanda, Spania sau țările nordice, unde există cluburi cu bugete impresionante. În aceste țări, fotbalul feminin este adesea mai promovat și mai solicitat decât cel masculin.

Da, în ceea ce privește participarea fetelor la nivel de grassroots, există un nivel bun de implicare. Cu toate acestea, o problemă majoră apare în perioada adolescenței, în jurul vârstei de 15-17 ani, când ele decid să se axeze pe studii sau carieră și își părăsesc activitatea fotbalistică. Este un aspect pe care îl monitorizăm și încercăm să găsim soluții pentru a menține interesul și implicarea femeilor în fotbal, atât ca jucătoare, cât și în roluri de conducere și antrenament.

 

Întrebare: Care sunt rezultatele și impactul proiectului „Fotbal în Școli" în comunitățile școlare raportat la Strategia FMF 2020/24?

Răspuns: Proiectul principal al FMF în acest sens este Fotbalul în Școli, care a reprezentat fundamentul elaborării strategiei FMF 2020/24. Potrivit datelor noastre, aproximativ 75.000 de elevi practicau fotbalul în școli. Acesta a fost motivul principal pentru care ne-am concentrat asupra lor. Proiectul a avut un succes remarcabil, câștigând chiar și medalia de aur UEFA pentru cel mai bun proiect de participare. În noua strategie FMF, acest program va continua, deoarece încă nu am atins toate obiectivele stabilite. Până în prezent, am reușit să implicăm doar 343 de școli din cele 1200 din Moldova, adică aproximativ o pătrime. Scopul acestui proiect este de a populariza fotbalul printre copii, iar FMF își propune să implice aproximativ 45.000 de copii până în anul 2024. Totuși, pentru a continua și extinde acest proiect, FMF are nevoie de parteneriate și sponsori.

În plus, există și proiectul Fotbal în Grădinițe, care reprezintă o inițiativă socială nouă a FMF ce promovează un stil de viață sănătos prin activități de joc cu mingea, fără a pune accentul pe performanță. Am lansat acest proiect la început de 2024, și ne bucură enorm cererea neașteptat de mare, însă tot ea ne determină să impunem o limitare a accesului la acest program. Motivul, l-am menționat și anterior.

 

Întrebare: Care sunt următorii pași pe care FMF îi va întreprinde în elaborarea Strategiei FMF 2025/30?

Răspuns: Primul pas în elaborarea acestei noi strategii a fost realizat în noiembrie 2023, când reprezentanții FMF s-au întâlnit cu cei ai UEFA pentru a stabili acțiunile ulterioare. A urmat a doua etapă, care a constat în organizarea a patru workshopuri regionale în luna ianuarie 2024, unde comunitatea fotbalistică și alte părți interesate au fost invitate să ofere idei și să analizeze lacunele și necesitățile actuale din domeniu. A treia etapă va avea loc în luna martie și va fi dedicată unor noi discuții cu reprezentanții UEFA, în care vor fi analizate datele obținute și colectate din regiuni. Va urma o etapă intermediară în care se va discuta prototipul strategiei FMF 2025/2030, din nou cu membrii comunității fotbalistice. Iar în luna noiembrie, strategia finală va fi prezentată și votată de către Comitetul Executiv al FMF. 

 

Mulțumim!

foto: Aurelia Ciobanu