• Fii alături de Echipa Țării

Conducerea FMF, întrevedere cu premierul Dorin Recean

13 dec 2023 de Reporter FMF
GALERIE

Prim-ministrul Dorin Recean a avut o întrevedere cu președintele Federației Moldovenești de Fotbal, Leonid Oleinicenco, și secretarul general al forului fotbalistic, Serghei Butelschi. 

 

Premierul a felicitat încă o dată reprezentanții FMF pentru parcursul extraordinar din acest an al Naționalei de fotbal, care a fost la un pas de o calificare istorică la Campionatul European din Germania, în 2024. 

 

În context, președintele FMF, Leonid Oleinicenco, a prezentat principalele proiecte pe care le desfășoară forul fotbalistic din Moldova. Printre acestea se numără proiectele și programele de popularizare a fotbalului, investițiile în infrastructură prin construcția de terenuri de fotbal în toată țara, cu suportul FIFA și UEFA, dar și programul „Fotbal în Școli”, desfășurat în parteneriat cu Ministerul Educației. 343 de școli și peste 43 de mii de copii din toată țara beneficiază deja de acest program, în care au fost instruiți peste 600 de profesori de sport.

 

Un subiect aparte al discuției l-a reprezentat dezvoltarea fotbalului și sportului moldovenesc, în contextul ultimelor tendințe la nivel european și mondial. În special, este vorba despre atragerea și diversificarea veniturilor în sport. În acest context, Federația de Fotbal este pregătită să împărtășească atât propria experiență, cât și să promoveze istorii de succes din regiune. 

 

„Este important ca fotbalul, în mod special, dar și sportul, în general, să se transforme într-o adevărată industrie, așa cum este în țările dezvoltate. Să poată genera suficiente venituri pentru a se dezvolta și să funcționeze ca un business. Fotbalul, ca cel mai popular sport, reușește să găsească resurse independente și ne dorim ca acest model să poată fi preluat și de alte federații. Statul este interesat ca acest lucru să se întâmple și vom continua dialogul pentru a găsi cele mai bune și eficiente modele de colaborare”, a declarat Dorin Recean.

 

Premierul a apreciat desfășurarea de către FMF a competițiilor fotbalistice pe malul stâng al Nistrului, ceea ce reprezintă un model de unitate a tuturor cetățenilor Republicii Moldova și aduce beneficii concrete prin evoluția de succes a multiplei campioane naționale în competiții europene. În același timp, Dorin Recean a îndemnat forul fotbalistic să-și exercite influența pentru a evita, pe viitor, incidente privind accesul jurnaliștilor la evenimentele fotbalistice internaționale la Tiraspol.

 

La final, s-a discutat despre necesitatea construcției unui stadion național în Republica Moldova, proiect care necesită investiții majore. Astfel, urmează ca, în baza unui studiu de prefezabilitate realizat de FMF, să fie identificate, împreună cu Guvernul, cele mai bune soluții pentru construcția stadionului, inclusiv găsirea unui teren și atragerea de investiții, 

se spune în comunicatul Guvernului.

 

foto: Serviciul de presă al Guvernului