• Fii alături de Echipa Țării

Open Fun Football Schools

CCPA/OFFS. Seminarul de totalizare și de consolidare a capacității

12 dec 2023 de Reporter FMF
GALERIE

La Centrul de Pregătire al Selecționatelor Naționale din Vadul lui Vodă a avut loc seminarul de totalizare și de consolidare a capacității pentru liderii și antrenorii din cadrul proiectului CCPA/Open Fun Fooball Schools Moldova.

 

Evenimentul a adunat 48 de lideri și antrenori, reprezentanți ai poliției și asistenți sociali comunitari din localități, care continuă implementarea proiectului CCPA/Open Fun Fooball Schools Moldova: inclusiv din Ocnița (raionul Ocnița), s. Hrușova (raionul Criuleni), orașul Ungheni (raionul Ungheni), s. Copceac (UTA Găgăuzia), mun. Ceadâr – Lunga (UTA Găgăuzia), or. Taraclia (raionul Taraclia), s. Slobozia - Dușca (raionul Criuleni), s. Mândrești (raionul Telenești), s. Mănoilești (raionul Ungheni), or. Sângera (mun. Chișinău), or. Slobozia (reg. Transnistreană), or. Dubăsari (reg. Transnistreană).

Toți liderii și antrenorii au primit certificate UEFA Grassroots D.

Cu un mesaj de salut către participanți au venit coordonatoarele programului: reprezentanta Ambasadei Suediei la Chișinău, Tatiana Lungu, Program Manager Cross Cultures Project Association din Danemarca, Sofie Paxevanos, precum și șefa Direcției Ordine Publică a INSP al IGP, Neli Lelenco.

 

La eveniment a fost prezentă și Svetlana Zavtur, Directoarea Centrului de Reabilitare pentru Copiii cu CES din Dubăsari, care a vorbit celor prezenți despre incluziunea socială. Prin intermediul proiectului CCPA/OFFS, instituția a fost dotată cu echipament sportiv, ceea ce contribuie semnificativ la dezvoltarea și îmbunătățirea activităților de reabilitare pentru copiii cu cerințe educaționale speciale.

 

Open Fun Football Schools este activitatea de bază a Cross Culture, de unde își are originea sloganul Playing for Peace (Jucând pentru pace). Aceasta reprezintă o tabără de fotbal distractivă pentru copii, care durează sase zile, organizată de lideri și antrenori voluntari și este concepută pentru a aduce oamenii și comunitățile să interacționeze împreună în afara conflictelor și diviziunilor sociale.

 

Puterea programului Open Fun Football School constă în capacitatea sa de a accesa comunitățile afectate de conflict și de a mobiliza copiii, tinerii, comunitățile locale și relațiile pozitive între oameni și instituții. La Open Fun Football Schools copiii sunt mereu în centrul atenției, iar experiența antrenorilor conttribuie la organizarea activităților pentru crearea unui mediu sigur, distractiv și incluziv pentru copiii.

 

Buna desfășurare a seminarului a fost asigurată de coordonatoarea proiectului CCPA/OFFS Moldova, Svetlana Patraș, asistenți ai coordonatorului, Victor Mardari, inspector federal al fotbalui feminin, Natalia Ceban, instructori OFFS Moldova: Iana Pogarevici, Tatiana Cunceva, Dănuța Chicu, Oxana Spatari, Elena Hasta, ofițer principal al Directiei audit intern al IGP, Natalia Gaidibadi, și a Mariei Pleșu, ofițer principal al Secției siguranță minori a Direcției ordine publică al INSP al IGP.

 

De la lansarea proiectului în anul 2006, proiectul a adunat peste 100.000 de copii și 2.700 de antrenori, 2.500 tineri voluntari din toate regiunile țării, de pe ambele maluri ale Nistrului, contribuind la dezvoltarea societății moldovenești prin promovarea valorilor fundamentale, inclusiv pacea, incluziunea socială și egalitatea de gen.

 
Proiectul CCPA/OFFS este implementat în țară noastră de către organizația neguvernamentală CCPA din Danemarca și FMF din anul 2006. Începând cu anul 2009, CCPA/OFFS este susținut de Agenția Internaționala Suedeză de Cooperare pentru Dezvoltare (SIDA), reprezentată de Ambasada Suediei la Chișinău.

foto: Anna Rotary