• Fii alături de Echipa Țării

Integritatea în fotbal

Integritate. FMF continuă implementarea planului de acțiuni pentru combaterea manipulării meciurilor și competițiilor sportive

12 dec 2023 de Reporter FMF
GALERIE

Federația Moldovenească de Fotbal continuă să pună în practică Planul de Acțiune elaborat de experții internaționali pentru Republica Moldova în cadrul proiectului transnațional MotivAction. Programul are ca obiectiv dezvoltarea și aplicarea la nivel național a politicilor și a mecanismelor eficiente pentru raportarea situațiilor, tentativelor sau propunerilor de manipulare a meciurilor sau competițiilor sportive.

 

În urma vizitei experților internaționali în martie 2023 și a seriei de întâlniri cu reprezentanții arbitrilor, antrenorilor și sportivilor din diverse federații sportive, precum și cu membrii Platformei Naționale pentru Integritate în Sport (PNIS), s-au discutat aspecte esențiale referitoare la raportarea cazurilor de manipulare în sport și modalitățile de protejare a avertizorilor de integritate. Astfel, s-a elaborat un Plan de Acțiune care include printre altele: instruirea delegaților de integritate din federațiile sportive expuse la riscurile manipulării, dezvoltarea unui mecanism clar și sigur de raportare, campanii de conștientizare prin postere care promovează acest mecanism, precum și consolidarea cadrului juridic și disciplinar al federațiilor sportive.

 

În colaborare cu partenerii din cadrul PNIS, Federația Moldovenească de Fotbal a inițiat implementarea acestor acțiuni prin campanii de conștientizare desfășurate în cadrul Campionatului Republicii Moldova, precum și cu reprezentanții Federațiilor sportive de Tenis, Baschet și Tenis de Masă.

 

De asemenea, a fost creat și integrat butonul de raportare REPORT IT pe pagina Agenției Naționale Antidoping (ANAD), servind ca un canal de raportare a cazurilor, tentativelor sau presupunerilor de manipulare în sport. Acest buton garantează confidențialitatea informațiilor și permite păstrarea anonimatului.

 

În vederea promovării și utilizării site-ului securizat al ANAD au fost realizate postere informative care urmează să fie distribuite în locuri strategice precum școli sportive, complexe sportive, federații, cluburi sportive și Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport. Întru realizarea diseminării acestor materiale promoționale, reprezentanții FMF s-au întâlnit cu reprezentanții Federațiilor de  Baschet, Tenis și Tenis de masă.

 

De asemenea, în perioada 30 noiembrie – 08 decembrie 2023, în com. Ciorescu, mun. Bălți și Cahul au avut loc trei seminare de instruire și sensibilizare cu reprezentanții formațiunilor fotbalistice din țară unde s-a vorbit importanța și obligația de raportare precum și care sunt consecințele nerespectării acestei obligații. Totodată, s-au transmis postere pentru promovarea mecanismului de raportare.

 

Reprezentanții FMF și ai PNIS urmează să continue promovarea și distribuirea posterelor informative către alte structuri sportive din țară, precum și să implementeze alte aspecte ale Planului de Acțiune care vizează revizuirea unor acte normative pentru a se conforma prevederilor Convenției Macolin.