• Fii alături de Echipa Țării

Diana Bulgaru, absolventa cursului UEFA DFLM

17 noi 2023 de Svetlana Tataru
GALERIE

Diana Bulgaru, manager proiecte Grassroots Moldova, președintele Ligii feminine de fotbal din cadrul Federației Moldovenești de Fotbal (FMF), Delegat UEFA, a absolvit recent cursul UEFA Diploma in Football Leadership and Management (DFLM) cu diplomă de merit. Programul UEFA DFLM are scopul de a consolida cunoștințele și abilitățile de leadership și management în domeniul fotbalului.

 

UEFA DFLM se concentrează pe îmbunătățirea și rafinarea abilităților soft și hard necesare pentru a reuși într-un rol influent în industria sportului. O parte cheie a DFLM este dezvoltarea și implementarea proiectelor selectate individual care sunt de importanță strategică pentru organizațiile lor, în care participanții vor lucra îndeaproape cu un antrenor cu experiență pe tot parcursul programului.

Programul durează 9 luni și a început în februarie 2023 fiind format dintr-o combinație de e-learning prin patru module online, precum și trei seminare cu prezență fizică pentru a asigura o experiență de învățare accesibilă și interactivă pentru toți participanții, toate cu scopul de a dezvolta abilitățile și cunoștințele în management și leadership. Modulele online sunt dedicate conceptualizării, planificării și prezentării proiectelor, abilităților de negociere, precum și a conducerii.

Participanții sunt împărțiți în patru grupuri, fiecare condus de un antrenor dedicat, dar folosind și o abordare peer-coaching. Apoi, există sesiuni online între seminare, în care participanții susțin dezvoltarea proiectelor colegilor săi. Pe tot parcursul UEFA DFLM, participanții se concentrează pe proiectul lor personal, care este folosit ca bază pentru lucrul seminarului și modulele de e-learning.

Programul este organizat în colaborare cu Universitatea din Lausanne din Elveția (IDHEAP). Participanții trebuiau să finalizeze o temă scrisă și să susțină un examen oral ca parte a criteriilor academice pentru a finaliza cu succes programul.

Cursul este destinat persoanelor care lucrează atât în industria fotbalului, cât și în afara acesteia. Managerii care livrează proiecte complexe în organizații sportive (de exemplu, asociații naționale, cluburi, ligi, asociații de jucători) sau afaceri asociate (sponsori, furnizori de servicii etc.) sunt încurajați să aplice.

La programul UEFA DFLM 2023 au fost selectați doar 23 de participanți, din care 16 reprezentanți ai asociațiilor naționale de fotbal din Europa și 6 reprezentând alte organizații sportive precum UEFA, Comitetul Olimpic, Ligi, Cluburi de fotbal, etc.

De-a lungul acestor 9 luni de călătorie transformatoare UEFA DFLM, nu am dobândit doar abilități, am creat conexiuni, am acceptat provocările și am cultivat însăși esența leadershipului. DFLM reprezintă un mix excelent de sesiuni teoretice și practice, dezvoltând gândirea strategică pe care trebuie să o aibă un lider, iar experții din întreaga lume ne ajută nu doar să ne dezvoltăm, să ne îmbunătățim proiectele, ci să ne extindem abilitățile de comunicare, negociere și prezentare a proiectelor care sunt extrem de importante în industria fotbalului. Cred cu adevărat că acest curs va educa o nouă eră a liderilor influenți de care are nevoie industria sportului în zilele noastre”, susține Diana Bulgaru.

Tot ea afirmă că: „În domeniul fotbalului, conducerea se extinde dincolo de teren și întruchipează viziunea, rezistența și capacitatea de a inspira. Timpul petrecut în acest curs a fost un creuzet pentru aceste calități, transformându-ne în lideri capabili să navigheze în complexitățile managementului jocului frumos și nu numai. Pe măsură ce părăsim această arenă educațională, eu nu o privesc ca pe un sfârșit, ci ca pe un început – o lansare a unui nou capitol de oportunități”.

Îmi exprim recunoștința pentru FMF pentru că a avut încredere și mi-a oferit această posibilitate unică de a aplica la programul dat. Totodată țin să mulțumesc mentorilor, colegilor și tuturor celor care au făcut parte din această călătorie incredibilă. Împreună vom putea modela viitorul fotbalului și vom contribui la o lume în care leadershipul este sinonim cu schimbare pozitivă.”, mai adaugă Diana Bulgaru.

 

Prezența Dianei Bulgaru în acest program aduce doar avantaje pentru activitatea din domeniul fotbalului din Republica Moldova, în special în ceea ce privește managementul proiectelor Federației Moldovenești de Fotbal.