• Fii alături de Echipa Țării

Feminin (Naționale)

Anisia Său: Echipa Națională este o Mândrie și Devotament

25 oct 2023 de Svetlana Tataru
GALERIE

Jucătoarea echipei FC Chișinău, Anisia Său este protagonista interviului de astăzi. La doar 13 ani a făcut primii pași la echipa Națională de fotbal feminin WU15, reprezentând ulterior Republica Moldova în competițiile internaționale la toate categoriile de vârstă. La 19 ani a fost convocată la echipa Națională a țării.

Pe lângă sportul rege, jucătoarea a evoluat și pentru Naționala de futsal feminin, alături de care a participat la runda preliminară a Campionatului European.

 

- Anisia, ce înseamnă pentru tine să joci pentru echipa Națională?

- Să reprezint Echipa Țării a fost un visul devenit realitate, o realizare și o onoare imensă. Înseamnă responsabilitate, pasiune, emoții puternice, uneori necontrolate. A fost o experiență care mi-a marcat viața, pentru că a evolua pentru echipa Națională înseamnă să joci cu cei mai buni și să înveți de la cei mai buni.

 

- Care au fost cele mai intense emoții pe care le-ai trăit în timpul cantonamentelor și meciurilor cu echipa Națională?

- Gândul că ești în componența Naționalei este o motivație și o mândrie. Pe lângă emoțiile de fericire, persistă si tensiune, îndeosebi înainte de meciuri. Uneori apare și frustrarea, când nu ești mulțumit de jocul prestat și știi ca poți mai bine. Am trăi emoții unice în cantonamente: discuții cu jucători, antrenamente, activități de team-building, etc.

 

- Care este cel mai memorabil meci jucat la Națională?

- Pe lângă meciul de debut, cel mai memorabil a fost cu reprezentativa Muntenegrului, care a întrerupt lanțul unei serii de înfrângeri. Au fost momente unice, de fericire fără margini, irepetabile, care vor rămâne mereu în amintire.

 

- Părerea ta: ce îi lipsește echipei noastre feminine pentru a obține rezultate mai bune?

- Eu cred că în primul rând este dezvoltarea la nivel de baze, care necesită implicarea antrenorilor calificați pentru a dezvolta tinere talente și pentru a le susține în creșterea lor. Apoi un campionat puternic, pentru a crea o concurență mai mare. Majoritatea jucătoarelor pleacă pentru că își doresc o concurență bună și un venit financiar. Banii sunt importanți. Cunosc multe jucătoare care nu mai sunt în fotbal din motive financiare, neavând posibilități de a-și continua dezvoltarea în echipele din Liga Națională.

 

- Condițiile oferite de Federație la baza de la Vadul lui Vodă sunt ok?

- Da, sunt la nivel mondial, cred. Oferă sportivilor un mediu excelent pentru pregătirile de competiții.

 

- Cine este favorită la titlu în acest sezon în competiția internă și de ce?

- După punctaj și experiență, cred că este Agarista CSF Anenii Noi.

 

- Cum combini fotbalul cu munca de profesoară de sport la școală?

- Nu este dificil pentru mine, deoarece primesc satisfacție de la ceea ce fac și totodată încerc să îmi gestionez timpul corect, pentru a reuși toate activitățile propuse. Este o experiență valoroasă ce-mi permite să împărtășesc pasiunea pentru sport cu copiii.

 

- În viitor te vezi în fotbal? În ce calitate?

- Cu siguranță, fotbalul îmi oferă foarte multe oportunități și nu doar ca jucătoare. Acum încerc să îmi dezvolt latura jurnalistică. Indiferent de ce voi opta, vreau să îmi dezvolt abilitățile necesare la cel mai înalt nivel.

 

- Un mesaj pentru fete: de ce ar trebui să aleagă practicarea fotbalului?  

- Fotbalul oferă o multitudine de beneficii și oportunități și are un impact pozitiv asupra dezvoltării fizice, sociale și personale: implică mișcare constantă, contribuie la dezvoltarea rezistenței și agilității, dar și creșterea încrederii în sine, în forțele proprii. Fotbalul este un sport de echipă, care promovează relațiile interpersonale și cu ușurință îți faci prieteni noi. Iar dacă tind să devină jucătoare profesioniste, vor avea și oportunitatea de a călători mult, la diferite competiții internaționale.