• Fii alături de Echipa Țării

Feminin (Naționale)

Fotbal feminin. Povestea Selecționatei WU15 a Moldovei

06 oct 2023 de Reporter FMF
GALERIE

Într-o lume a sportului dominată adesea de fotbalul masculin, povestea selecționatei de fotbal feminin WU15 a Moldovei este o demonstrație de perseverență și determinare. Cu o istorie care începe în 2009, această echipă a făcut pași importanți și s-a impus pe scena internațională a fotbalului de copii. În acest articol, vom explora parcursul lor de la începuturile modeste până la triumful lor de la turneul internațional din Singapore și perspectivele viitoare.

 

Debutul istoric

În 2009, selecționata WU15 de fotbal feminin a Moldovei a fost formată de FMF, sub îndrumarea antrenorului Igor Spaniora. Aceasta a fost prima componență a echipei, cu jucătoarele Iuliana Danga, Olesea Titcu, Adriana Antoniuc, Anastasia Balan, Nina Mocanu, Nadejda Chicu, Veronica Rotari, Iuliana Rusu, Dana Chicu, Claudia Chiper, Aneta Sapovolenco, Ludmila Svistunova, Alexandrina Vutcariov, Cristina Cerescu, Lidia Grebinicenco, Elena Lachei, Ana Martiniuc, Olga Popova, care au reprezentat cu mândrie culorile naționale în acele vremuri incipiente. De-a lungul anilor, aceste tinere talente au evoluat și au reușit să adune o experiență frumoasă.

Dana Chicu (în prezent asistent al antrenorului principal la selecționata WU15): „Cred că la WU15 a fost perioada când am simțit ce înseamnă colectiv, când am început să percep fotbalul la alt nivel și momentul crucial în care am înțeles că vreau să avansez.”

 

Primele succese

În anul 2009, selecționata Moldovei WU15 a avut ocazia să participe la un turneu preliminar de calificare la Jocurile Olimpice de Tineret de la Nyon (Elveția) și la un eveniment sportiv prestigios din Singapore.

Echipa noastră a debutat cu o victorie istorică împotriva Kazahstanului, scor 2-1, și a impresionat lumea fotbalului. Cu toate acestea, adevăratul test a venit împotriva Turciei, care a dominat grupa. Clasându-se pe locul secund în grupă, Moldova a demonstrat că are potențialul de a face pași mari în fotbalul feminin.

 

Jucătoarele care au confirmat

În această călătorie de-a lungul anilor, două jucătoare au ieșit în evidență cu performanțe excepționale. Claudia Chiper a devenit o figură emblematică, jucând 49 de meciuri și marcând 7 goluri pentru echipa națională. A câștigând Cupa României, iar acum evoluează pentru echipa Farul Constanța. De asemenea, Cristina Cerescu a devenit campioană a României cu echipa “U” Olimpia Cluj și reprezintă cu mândrie echipa națională a Moldovei în fotbalul feminin.

 

Triumful din Singapore

Momentul de glorie pentru WU15 a fost anul 2019, la o distanță de 10 ani de la începuturile echipei. La turneul internațional din Singapore, organizat cu suportul UEFA, selecționata de junioare WU15 a Moldovei a obținut o performanță remarcabilă. În partida decisivă, echipa pregătită de Glad Bugariu a învins gazda competiției cu scorul de 3-0, datorită golurilor marcate de Eugenia Răilean (25) și Iuliana Colnic (62,67), devenind astfel câștigătoarea turneului. Acest triumf a confirmat potențialul echipei și a adus onoruri țării noastre în fotbalul feminin de junioare.

 

Rezultatele meciurilor:

17 martie: Moldova - Cambodgia 5-0, Singapore - Guam 7-0

19 martie: Guam - Moldova 0-5, Cambodgia - Singapore 0-1

21 martie: Cambodgia - Guam 1-2, Singapore - Moldova 0-3

Clasament:

1. Moldova - 9 puncte;

2. Singapore - 6 puncte;

3. Guam - 3 puncte;

4. Cambodgia - 0 puncte.

 

Perspectivele viitoare

În anul 2022, echipa a continuat să se dezvolte sub îndrumarea selecționerului Victoriei Ostapenco. Fetele au participat la Turneul de Dezvoltare UEFA din Croația, confruntându-se cu selecționatele Slovaciei, Norvegiei și Croației. De asemenea, au avut stagii de pregătire și meciuri amicale pentru a-și îmbunătăți jocul și a face față provocărilor viitoare.

Echipa națională WU15 a Moldovei continuă să se pregătească pentru competițiile majore, inclusiv prin participarea la Turneul de Dezvoltare UEFA din Kaunas (Lituania), care se desfășoară în perioada 1-7 octombrie (Rezultate și Clasament, AICI).

 

Selecționata de fotbal feminin WU15 a Moldovei a traversat o călătorie impresionantă. Deviza FMF conform Strategiei de Dezvoltare 2020-2024 este ,,Copiii sunt viitorul nostru”, iar echipa Națională WU15 joacă un rol semnificativ în dezvoltarea tinerelor talente în fotbalul feminin și pregătirea jucătoarelor pentru nivelurile superioare de vârstă și le inspiră pentru a-și urma pasiunea pentru fotbal.