• Fii alături de Echipa Țării

Frumoasele noastre duminici. Geotermal Chișinău

08 oct 2023 de Andrei Prodan

Geotermal Chișinău este unul dintre liderii fotbalului moldovenesc de veterani. În cei 11 ani de existență formația din capitală a devenit campioană națională a competiției organizate de Asociația veteranilor fotbalului moldovenesc în colaborare cu FMF de cinci ori (2012, 2013, 2015, 2018 și 2022) și de două ori (2015 și 2018) a fost desemnată cea mai bună echipă de veterani a anului.

 

La începutul anului 2012 omul de afaceri și fostul jucător de fotbal, Veaceslav Pîslari, directorul companiei Geotermal AV, specializată în construcții, proiectare și infrastructură sportivă, a hotărât să înființeze o echipă de fotbal cu același nume de veterani.

 

Ideea de a crea echipa îmi aparține, dar vreau să menționez că nu este vorba doar despre mine atunci când spunem Geotermal, se destăinuie Veaceslav Pîslari, președintele clubului. Spre marea mea fericire, alături de mine a fost și este un colectiv minunat, bine închegat, care constituie un organism integru, format din personalităţi puternice, foste vedete ale fotbalului autohton. În primul rând aici l-ași numi pe prietenul meu, campionul olimpic Igor Dobrovolski. El este un om excepţional şi nu exagerez deloc spunând acest lucru. Pe lângă meritele sale incontestabile pe care le are în fotbal, titlurile şi performanţele sportive de răsunet, el a fost și rămâne o persoană minunată, un adevărat prieten şi un lider al echipei noastre, atât pe teren cât şi în afara lui. Nu o singură dată am spus că Igor Dobrovolski, care în prezent deține funcția de antrenor principal al formației, este o parte indispensabilă, de neînlocuit a echipei Geotermal, dar şi un bun povăţuitor în ale fotbalului şi nu numai pentru ceilalți”.

 

Trebuie de menționat că și Veaceslav Pîslari a fost fotbalist de performanță. Născut la Chișinău, este discipol al Școlii Sportive Specializate de Fotbal nr. 1, primul antrenor fiindu-i Vladimir Blagodarov. La începutul anilor ’90 selecționerul Vladimir Gosperschi l-a convocat la Naționala de juniori mici (U16). A evoluat la Agro Chișinău, pentru care a debutat în Liga Națională (actuala Super Liga) pe când avea doar 16 ani si 7 luni, Lims Vital Anenii Noi, Dumbrava Cojușna, Spicul Florești și CSA Victoria Cahul cu care a obținut promovarea în primul eșalon valoric al fotbalului moldovenesc în sezonul 1995/96.

 

Chiar în primul an de existență Geotermal a câștigat „la pas” titlul de campioană națională. În cele 20 de meciuri disputate chișinăuienii au obținut 16 victorii, două meciuri le-au încheiat la egalitate și în două partide au suferit înfrângeri, acumulând 50 de puncte cu un golaveraj excelent: 57-17. Echipa clasată pe locul 2, CSC-Lexmax Stăuceni, a adunat 40 de puncte, iar medaliata cu bronz, FC Cojușna, a acumulat 38 de puncte.

Să nu vă mire acest decalaj deoarece culorile formației din capitală au fost apărate de jucători precum Igor Dobrovolski, Veaceslav Catcov (în decembrie 2012 avea să împlinească 69 de ani), Evgheni Pusicov, Mihai Andronic, Ivan Mandrîcenco, Valeri Goroșinski, Sergiu Sîrbu (căpitanul echipei), Serghei Stroenco, Vaja Tarhnișvili, Serghei Dinov, Ștefan Esinencu, Marcel Reșitca, Oleg Șoimu, Ruslan Screlea, Andrei Martin, Marian Fratea, Sergiu Epureanu, Oleg Șișchin. Au evoluat în echipă și generalul Valentin Zubic, fostul viceministru al MAI, Alexandru Grecu, jurnalist, realizator al emisiunii Arena Publika și profesorul Anatol Popușoi, șeful catedrei de educație fizică de la Universitatea Tehnică. Cel mai bun jucător al campionatului a fost desemnat Veaceslav Pîslari, care în acel sezon a exercitat și funcția de antrenor al echipei.

2012. Premierea echipei Geotermal, campionoana Moldovei printre veterani

 

Pe 29 noiembrie 2012, la Vadul lui Vodă, a avut loc meciul pentru Supercupa Moldovei în care Geotermal a învins-o pe Zarea Bălți, avându-i în formație pe Nicolae Bunea, Sergiu Rogaciov, Alexandr Patraman, Vlad Ivancenco, Leonid Tcaci, cu scorul de 4-1. Golurile chișinăuienilor au fost marcate de Igor Dobrovolski – 2, Oleg Șoimu și Marcel Reșitca.

 

În 2018 Geotermal Chișinău a fost desemnată echipa de veterani a anului. Anatol Teslev îi înmânează premiul lui Veaceslav Pîslari.

Campionatul-2013 a fost unul foarte strâns. Înaintea ultimei etape Geotermal avea la activ 51 de puncte, iar CSC-Lexmax – 50 de puncte. În meciul direct a fost consemnată remiza, 1-1. Astfel, Geotermal a acumulat 52 de puncte (20 meciuri, +17=1-2, golaveraj 71-14) și a devenit campioană. Jucătorul campionatului a devenit Serghei Stroenco. Dintre noii componenți ai lotului au făcut parte Vadim Boreț, Iurie Osipenco și dublu campion olimpic la kaiac-canoe, Nicolae Juravschi.

Victoria e cu atât mai prețioasă deoarece pentru adversari au evoluat fotbaliști cunoscuți ca Sergiu Cleșcenco, Alexandr Veriovchin, Igor Ovcearenco, Oleg Tverdohlebov, Nicolai Mincev, Vladimir Tanurcov, Vasile Arlet, Vitalie Lungu, Alexandr Rubaha sau Dmitri Arabadji.

În meciul pentru Supercupă, disputat pe 12 decembrie 2013, iarăși s-au confruntat Geotermal și Zarea. Și de această dată au învins chișinăuienii, 3-1, pentru care au marcat Marcel Reșitca – 2 și Oleg Șoimu. Cel mai bun jucător a fost desemnat Valentin Zubic.

 

Sezonul 2014 a fost unul nereușit pentru Geotermal care a ocupat doar locul 8 în seria Centru. Insucesul se datorează și faptului că la sfârșitul anului trecut un atac de cord a suferit liderul echipei, Igor Dobrovolski.

În schimb în 2015 Geotermal iarăși a fost cea mai bună după o luptă acerbă cu Poliproject Chișinău. În clasamentul final ea a acumulat 72 de puncte (26 meciuri, +24=0-2, golaveraj 102-30), doar cu un punct mai mult decât echipa patronată de Arcadie Andronic.

 

Supercupa, disputată tradițional la Vadul lui Vodă, pe 2 decembrie 2015, a fost câștigată de chișinăuieni în fața celor de la Zarea Bălți, 5-2. Pentru învingători Viorel Frunze a reușin un hat-trick, iar celelalte două goluri le-au marcat Andrei Martin și Sergiu Epureanu. La tradiționala Gală a laureaților fotbalului moldovenesc, organizată de FMF, Geotermal a fost desemnatea cea mai bună echipă de veterani a anului.

 

În 2016, chișinăuienii au ocupat locul 3, fiind întrecuți de Poliproject și Avântul Nimoreni, iar în 2017 au ratat de puțin podiumul, fiind depășiți de Viișoara Speia, Poliproject și Avântul.

 

Geotermal Chișinău, campioana Moldovei de veterani, sezonul 2018.

În sezonul 2018, obținând titlul de campioană a seriei Centru (a întrecut Avântul datorită golaverajului superior după ce ambele colective au acumulat câte 28 de puncte în clasamentul final), Geotermal a devenit câștigătoarea Ligii Veteranilor la care au participat învingătoarele seriilor Nord, Centru, Sud și Est. În meciul decisiv chișinăuienii au învins dramatic echipa Zarea Bălți, 5-4, grație golului semnat de Oleg Șoimu în ultimele secunde ale jocului. De menționat că Geotermal a fost condusă în două rânduri la două goluri diferență: 0-2 şi 2-4. Astfel, fotbaliştii echipei i-au făcut un cadou perfect preşedintelui clubului, Veaceslav Pîslari, care în ziua meciului (25 noiembrie) a împlinit 42 de ani. Igor Dobrovolski a fost desemnat cel mai bun atacant al turneului.

Printre cei mai buni jucători ai echipei s-au mai numărat Viorel Frunză, Alexandru Guzun, Sergiu Secu, Sergiu Epureanu, Iurie Osipenco.

Tot în 2018, Geotermal a devenit câștigătoarea primelor două ediții ale Cupei Diasporei la mini-fotbal, competiție care a avut loc în Italia și la Chișinău. Nu întâmplător la Gala laureaților fotbalului moldovenesc de la sfârșit de an chișinăuienii pentru a doua oară au primit titlul de cea mai bună echipă de veterani.

Geotermal Chișinău, deținătoarea Cupei Diasporei, turneu desfășurat în Italia în 2018.

 

În anul 2019 cu toate că au cedat titlul de campioană între veterani (medaliile de aur în premieră au revenit echipei Avântul Nimoreni), Geotermal a devenit câștigătoarea turneului național de mini-fotbal, Amoliga, versiunea socca. Nucleul echipei l-au constituit Sergiu Epureanu, Nicolae Josan, Victor Golovatenco, Oleg Șișchin, Alexandru Popovici.

Din cauza pandemiei de COVID-19 campionatul național de veterani a fost sistat. Astfel că Geotermal a continuat să evolueze nu fără succes în Amoligă.

 

În vara anului trecut chișinăuienii au debutat și pe arena internațională luând parte la Liga Campionilor la cocca. Evoluând în grupa a IV-a Geotermal a surclasat echipa germană Thailand cu 8-1 și a pierdut la limită în fața polonezilor de la BJM Cracovia (2-3) și bulgarilor de la Red Fire (1-2), ocupând în clasamentul final locul 3.

Pe 12 decembrie 2022, Geotermal a devenit câștigătoarea Ligii Veteranilor la care au participat campioanele regionale din Nord, Centru, Sud și Est. În meciul decisiv disputat la Centrul de Pregătire al Selecționatelor Moldovei din Vadul lui Vodă chișinăuienii au învins echipa Dnestr Tiraspol cu scorul de 4-3. Cel mai bun jucător al turneului a fost desemnat Alexandru Guzun.

Geotermal Chișinău, câștigătoarea Ligii Veteranilor din Moldova din 2022.

 

Pe parcursul anilor culorile echipei Geotermal au fost apărate și de alți fotbaliști de valoare precum Denis Romanenco, regretatul Alexandru Slavinschi (desemnat cel mai bun portar din Amoligă în sezonul de toamnă 2021), Eduard Grosu, Vitalie Culibaba, Sergiu Dadu, Iulian Bursuc, Oleg Belan, Andrei Vicolaș, Alexandru Chirilov, Valeriu Andronic, Alexandru Onica, ș.a.

 

Igor Dobrovolski, antrenor principal al echipei: „Sunt bucuros că fac parte din familia Geotermal. Într-adevăr fotbalul ne unește și ne face să ne simțim tineri. Am jucat la Geotermal încă pe timpul când eram antrenor la Dacia și Veris Chișinău. Rămân fidel culorilor clubului de veterani și în prezent”.

Sergiu Epureanu, antrenor-jucător: „Evoluez la echipă din 2013. Îmi place să joc fotbal chiar și acum. Primesc o plăcere deosebită când vin la meciurile disputate de Geotermal deoarece întâlnesc aici prieteni adevărați. Avem relații foarte bune în colectiv”.

Nicolae Eșanu, jucător al echipei, ex-viceministru al justiției: „În tinerețe am evoluat la Flacăra Mingir, Rapid Cărpineni și Universitatea Chișinău. Iubesc mult fotbalul, dar el n-a fost o prioritate pentru mine. Cu toate acestea a rămas o mare pasiune, nu întâmplător joc și în prezent. La Geotermal am debutat în anul 2015 când am ieșit pe teren într-o partidă disputată la Stăuceni. Desigur am avut emoții jucând alături de vedete precum Igor Dobrovolski sau Sergiu Epureanu. Foarte bine că există turnee pentru veterani unde foștii fotbaliști au posibilitatea să se întâlnească și să-și amintească de confruntările de altă dată”.

Viorel Frunză, jucător al echipei: „Am primt invitația să evoluez pentru Geotermal când încă nu împlinisem vârsta de 35 de ani și eram jucător activ la Veris Chișinău. Așa că știam unde îmi voi continua activitatea fotbalistică după încheierea carierei. Îmi face o deosebită plăcere să joc pentru acestă echipă deoarece aici i-am găsit pe vechii mei prieteni cu care ne cunoaștem de o viață”.

 

Jucătorii formației Geotermal: Nicolae Josan, Veaceslav Pîslari și Igor Dobrovolski.