• Fii alături de Echipa Țării

Fotbal de Plajă (Naționale)

Fotbal pe plajă. Ruslan Pernai: Am demonstrat că nu am ajuns întâmplător în Divizia de elită

27 sep 2023 de Svetlana Tataru

Interviu cu antrenorul echipei naționale a Moldovei de fotbal pe plajă, Ruslan Pernai, după evoluția la Euro Beach Soccer League 2023 și menținerea poziției în elita fotbalului pe plajă european. 

 

Întrebare: Felicitări, domnule Pernai, pentru prestația echipei, mai ales în ultimele 2 meciuri! Cum ați caracteriza participarea echipei Moldovei la EBSL 2023? 

Răspuns: Mulțumesc mult! Echipa națională a Moldovei a debutat în elita fotbalului european, în Divizia A. Acesta este primul nostru an în rândul maeștrilor fotbalului pe plajă de nivel mondial. La EBSL 2023 am ajuns în „grupa morții”. Gazdele și campionii en-titre, italienii, precum și puternicii și experimentații belaruși și greci, au făcut parte din grupa noastră. În grupa noastră am pierdut în fața viitorilor campioni europeni, italienii, și în fața belarușilor, care urmau să ia bronzul. Am reușit să-i învingem pe greci, dar acest rezultat nu ne-a ajutat să avansăm în faza eliminatorie. Am demonstrat că nu am ajuns în Divizia de elită întâmplător, și băieții au reușit să facă acest lucru, învingând Franța și Azerbaijan, și pierzând la loviturile de departajare în fața grecilor. Am fi primit mai puține goluri în meciurile cu campionii, dar acest aspect ține și de psihologie, iar cu experiența, vom deveni mai puternici.


Întrebare: Care au fost obiectivele pentru această ediție a EBSL?
Răspuns: Îmi evaluez realist echipa și șansele, așa că obiectivul nostru a fost să acumulăm experiență, tehnică, să încercăm, să experimentăm, să lucrăm la psihologie și la dedicarea echipei. Și, desigur, să rămânem în Divizia A și să evităm retrogradarea. Ceea ce ne-a reușit.

Întrebare: Care a fost cel mai dificil meci din cele jucate? De ce?
Răspuns: Probabil, ultimul meci cu Azerbaijan a fost cel mai dificil. A fost un meci de eliminare directă. Nu puteam pierde pentru că am câștigat biletul pentru Divizia A cu sânge, putem afirma. Timp de doi ani, am fost Campioni Europeni în Divizia B, spre deosebire de unele țări care au ajuns în Divizia A doar pe bază de invitație.


Întrebare: Cu ce emoții se întoarce echipa după EBSL 2023?
Răspuns: În ultimii doi ani, am simțit gustul victoriei și al succesului, iar acum o luăm de la început. Am ajuns într-o altă categorie, un nivel mai înalt. Aici trebuie să parcurgem un drum lung pentru a câștiga. În prezent, Moldova se află pe locul 33 în clasamentul mondial. Comparativ cu anul trecut, am urcat cu peste 20 de poziții. Este un progres semnificativ. Moldova nu a avut niciodată astfel de realizări. După acest turneu, vom câștiga și mai multe puncte în clasament.

Întrebare: Care dintre jucătorii noștri s-a remarcat în această ediție? 
Răspuns: Nu vreau să pun în evidență pe nimeni în mod special. Suntem o echipă, un tot întreg. Au fost momente frumoase, dar au existat și erori neintenționate. În Divizia de elită, nu ai voie să faci astfel de greșeli. Pentru a câștiga un trofeu, va trebui să depunem eforturi considerabile. Nu avem lideri, nu avem cei mai buni. Toți sunt egali pentru mine, ca degetele de la mână. Doar strângându-ți pumnul poți avea un meci bun. Și acești băieți sunt capabili de multe. Avem perspective și un viitor promițător pentru echipa națională.
 

Întrebare: Ce părere aveți despre nivelul de organizare al competiției, ținând cont că Moldova a fost, de asemenea, țara-gazdă a unui astfel de turneu?

Răspuns: Contrar așteptărilor, organizarea turneului a fost foarte slabă. Nu existau vestiare, încălzirea se făcea direct pe plajă, unde se aflau și oameni obișnuiți. Nu existau dușuri și toalete. Programul și regulamentul au fost subiecte separate de discuție. Nu au existat condiții elementare. Am auzit multe plângeri de la suporteri că nu existau transmisiuni online gratuite. Doar contra cost și cu dificultăți de conectare. Cât privește EBSL în Moldova în 2021 și 2022, organizarea noastră a fost la cel mai înalt nivel. Și nu exagerez. Pentru sportivi, fani și oaspeți, totul a fost bine gândit până la cel mai mic detaliu. Aș fi foarte bucuros să repetăm această sărbătoare a fotbalului pe plajă pentru Moldova și pentru toți fanii. Asemenea evenimente nu se uită niciodată.

 

Întrebare: Ce urmează pentru echipa națională a Moldovei? La ce competiții vă așteptați să participați în viitor?

Răspuns: Vom lucra mult, ne vom antrena, vom descoperi noi tinere talente. Sperăm la transformări și reforme în Campionatul Moldovei la Fotbal pe Plajă. Vrem ca totul să contribuie la succesul echipei naționale în viitoarele competiții.