• Fii alături de Echipa Țării

Grigore Ianeț, la 75 de ani

18 aug 2023 de Reporter FMF
GALERIE

Campionul european de juniori, fostul fotbalist moldovean Grigorii Ianeț serbează astăzi a 75-a aniversare!

 

Federația Moldovenească de Fotbal vine cu cele mai sincere și calde urări de sănătate și viață lungă pentru omagiat, urându-i toate cele bune!!!

 

La mulți ani!!! 

 

foto: Torpedo

Grigore Ianeț s-a născut la Orhei. A început să joace fotbal sub îndrumarea cunoscutului descoperitor de talente, antrenorul Abramovici. A jucat în Campionatul URSS între şcolile sportive, unde a fost observat de antrenorii selecţionatei sovietice.

 

Alături de Anatol Teslev au făcut parte din lotul selecționatei URSS și au jucat în finala Campionatului European pentru juniori din anul 1966. La 29 mai, la Belgrad, URSS a întâlnit juniorii Italiei. Pentru URSS au jucat Ivanov, Ianeţ, Morozov, Șerghelașvili, Chokhonelidze, Teslev, Kurilov, Șalimov, Bektașev, Gherșkovici și Nodia. Cu trei georgieni şi doi moldoveni în formaţie, URSS a încheiat finala la egalitate, 0-0. Conform regulamentului de atunci, ambele echipe au fost declarate învingătoare. Ianeţ a fost notat cu nota 6, iar Teslev cu 7. Doar Gherșkovici a primit nota maximă - 8. Dar până în finală, Grigore a jucat contra României la Chişinău şi la Bucureşti, scor 1-0 și 0-1. Norocul a făcut ca sorții să le aducă calificarea anume sovieticilor. În grupe au învins Turcia și Elveţia. Pentru meciul cu Ungaria nu a fost titular. În semifinale îi aştepta gazda turneului, Iugoslavia. Ianeţ a rezistat atacurilor sârbilor, scorul final fiind de 1-0 pentru sovietici.

 

Noul campion european, în vârstă de doar 18 ani, a jucat în acel sezon pentru echipa Avântul Chişinău 21 de meciuri în Campionatul URSS. În același an a debutat în Cupa URSS, în meciul de la Chişinău cu Spartak Moscova, condus la centru de cunoscutul arbitru Tofik Bahramov, proaspăt ”fluieraș” în finala Campionatului Mondial din Anglia.

 

Este convocat la naționala de tineret a URSS, unde a debutat la 13 iunie 1967 la un meci cu echipa similară a Poloniei, jucat pe stadionul din orașul Vinița.

 

În toamna anului 1967, Ianeţ merge cu selecţionata cluburilor din URSS într-un turneu prin America latină, ca peste câteva luni, în februarie 1968, să primească oferta celor de la Torpedo Moscova, pe care a acceptat-o. A jucat cinci ani ca fundaş dreapta pentru moscoviți, excepţie făcând escala pentru “serviciul militar”, când a evoluat la ȚSKA Moscova. În turneul din America de Sud (Peru) a jucat împotriva clubului Aliansa, scor 2-1, contra  selecționatei olimpice a Cehoslovaciei, 0-0, și cu Sporting Cristal, 3-1.

 

A debutat în “Liga Superioară” la 28 martie 1968, într-un meci cu Pahtakor Tașkent. La Torpedo a adunat șapte meciuri în cupele europene, jucând toate cele 630 de minute. Memorabil este duelul cu Cardiff City, când Torpedo a cedat în meciul suplimentar cu 0-1. În acel sezon fotbalistic, Grigore a câștigat medaliile de bronz şi Cupa URSS. Din 1968, fără a juca la echipa de tineret-rezerve, a ajuns direct în formaţia de bază. În acest an a fost desemnat printre cei mai buni debutanţi în fotbalul sovietic şi în Top-33 cei mai buni fotbaliști sovietici.

 

Este convocat la selecționata URSS, care a efectuat în primăvara lui 1969 un turneu în America de Sud. A jucat în meciurile cu Milionaris Bogota, 2-2 (a jucat 30 minute, schimbându-l pe Revaz Dzodzuașvili), Sporting Kristal Lima, 0-0 (a jucat prima repriză, fiind schimat de Dzodzuașvili), Atletico Mineiro Belu Orizonte, 1-2 (în mintutul 70 a intrat în locul lui Dzodzuașvili) și Colo-Colo Santiago, 5-4.

 

Singurul meci de la Campionatul European pentru echipele de tineret ale URSS l-a jucat la 30 mai 1971 în Spania, orașul Malaga, în cadrul grupei a IV-a preliminare. URSS a învins cu 2-1 selecţionata gazdelor, iar Ianeţ a jucat toate cele 90 de minute. Golul victoriei a fost marcat de coechipierul său de la turneul final european din 1966 şi de la Torpedo Moscova - Mihail Gherșkovici.

 

În 1972 este obligat să părăsească Torpedo și să îmbrace tricoul formaţiei ȚSKA Moscova, fiind înrolat în armată. Primul meci oficial pentru militari a fost unul din Cupa URSS, la 2 martie, când ȚSKA a trecut de Spartak Ordjonikidze cu 1-0. La 4 aprilie a debutat și în campionat, intrând pe teren în minutul 83, înlocuindu-l pe Yuri Istomin, în partida cu Dnepr Dnepropetrovsk.

Grigore Ianeț a marcat singurul gol pentru ȚSKA în poarta echipei Lokomotiv Moscova.

 

Revine în 1973, pentru doar un sezon, la Torpedo. În 5 ani la acest club a adunat 129 de meciuri, înscriind trei goluri.

În 1975 pleacă în Germania, unde a evoluat pentru echipa de militari a URSS, în paralel fiind şi antrenorul acesteia.

 

Revine în Moldova, unde mai joacă la Nistru Chişinău, dar nu pentru mult timp. O accidentare a redus din cariera sa de jucător. La Avântul, Moldova, Nistru Chişinău, club recunoscut astăzi ca FC Zimbru, a jucat 90 meciuri, în care a marcat de patru ori.

 

În 1979 a jucat pentru selecţionata Moldovei la Spartakiada popoarelor din URSS. A intrat pe teren pentru meciul cu selecţionata orașului Moscova, scor 1-5.

 

Se întoarce la Moscova şi începe să antreneze echipa de amatori a clubului Torpedo.

 

În 1986 revine din nou în Moldova, încercând să ajute la dezvoltarea fotbalului bălţean. A antrenat formaţia Zarea în fotbalul mare. Au urmat Niva Vinița și echipele de minifotbal Torpedo Moscova și Spartak Șolkovo. A jucat și la echipa de veterani a URSS.

 

S-a stabilit cu traiul la Moscova, unde antrenează echipele de copii ale clubului Torpedo. Feciorul lui Grigorie Ianeț, Vitalie s-a născut la 2 septembrie 1970 și a crescut în pepiniera formației Torpedo Moscova, unde a jucat și el pe postul de apărător. A mai evolua la echipe precum SK EȘVSM Moscova, ȚSKA-2 Moscova, SKA Rostov pe Don, Volochanin Vyshniy Volchiok, Presnea Moscova și pentru echipa de minifotbal a lui Torpedo Moscova. Vitalie Ianeț a decedat în anul 2012 la doar 42 de ani...

 

Are un frate mai mic, Anatolii Ianeț, care a fost și el fotbalist și arbitru, și care în prezent activează la Federația Moldovenească de Fotbal.

 

În 2008, echipa veteranilor lui Torpedo Moscova, condusă de Grigore Ianeţ, a câştigat turneul pentru veterani “Негаснущие звёзды”, iar în 2019, la acest turneu, care s-a desfăşurat pe stadionul Torpedo, dedicat memoriei cunoscutului fotbalist şi antrenor sovietic Valentin Ivanov, a înmânat premiile echipei învingătoare – Torpedo Moscova, care a câștigat trofeul pentru a treia oară.

 

Începând cu anul 2013 primește de la guvernul rus o bursă pentru performanţele sale și activitatea în fotbalul sovietic și rus.

 

Este vicepreşedinte al Fondului de binefacere ”Eduard Strelțov”.