• Fii alături de Echipa Țării

Feminin (Naționale)

Fotbal feminin. Interviu cu Elena Subbotina, antrenoarea Selecționatei U17

25 iul 2023 de Roman Cenușă

Despre rezultatele stagiului de pregătire a naționalei feminine sub 17 ani desfășurat la CPSM Vatra, în perioada 20-23 iulie 2023.

 

Întrebare: Pentru început ce ne puteți spune despre cantonamentul de pregătire încheiat recent?

Răspuns: În perioada 20-23 iulie am organizat primul cantonament de pregătire pentru jucătoarele din anul 2007-2008. Scopul acestui stagiu a fost să pregătim sportivele care vor face parte din lotul final pentru calificările Campionatului European din acest an, care va avea loc în Turcia.

 

Întrebare: Care au fost obiectivele principale ale acestui cantonament?

Răspuns: Am avut mai multe obiective importante pentru acest stagiu. În primul rând, ne-am concentrat pe formarea unui colectiv unit, pentru a crea o echipă puternică. Am pus, de asemenea, accent pe dezvoltarea calităților individuale și tehnice ale jucătoarelor, precum și pe aspectele tactice și fizice ale echipei. Dorim să le pregătim pentru a evolua demn în meciurile de calificare.

 

Întrebare: Cum ați lucrat pentru a crea o atmosferă pozitivă și un spirit de echipă?

Răspuns: Credem că o atmosferă pozitivă și un spirit de echipă sunt extrem de importante pentru succesul echipei. Așadar, împreună cu staff-ul am organizat team-building-uri, exerciții și jocuri de echipă, astfel încât jucătoarele să se cunoască mai bine și să se apropie una de cealaltă. Prin aceste activități, sperăm să dezvoltăm o echipă unită și puternică.

 

Întrebare: Cum s-a desfășurat procesul de antrenament, având în vedere că sportivele au venit după o perioadă lungă de pauză?

Răspuns: Da, sportivele au avut o pauză lungă, dar am început treptat procesul de antrenament. În perioada cantonamentului, ne-am concentrat pe pregătirea fizică și tehnică a jucătoarelor. În continuare, ele se vor antrena și în cluburile lor pentru a reveni la forma optimă.

 

Întrebare: Ce ne puteți spune despre calitatea condițiilor de antrenament și recuperare pentru echipă?

Răspuns: Federatia Moldoveneasca de Fotbal este foarte atentă la nevoile sportivelor și a creat condiții profesionale pentru antrenamente și recuperare. Ne-am asigurat că avem infrastructura adecvată pentru a le ajuta să se pregătească în mod optim. FMF se străduiește întotdeauna să fie în pas cu tendințele fotbalului modern.

 

Întrebare: Ce impresii aveți despre fetele din echipă și cum ați evalua dorința lor de a lucra și de a evolua?

Răspuns: Suntem foarte încântați de sportivele noastre. Ele au demonstrat că au capacitatea de a învăța rapid și sunt foarte receptive la cerințele noastre. Avem o echipă de jucătoare dedicate, cu o dorință puternică de a munci și de a evolua în fiecare zi. Cu toate acestea, știm că urmează o perioadă asiduă de antrenamente.

 

Reiterăm că, în urma tragerii la sorți a grupelor din cadrul preliminariilor Campionatului European pentru junioare WU17, ediția 2023/2024, care a avut loc pe 16 iunie la Nyon, Elveția, naționala WU17 a Moldovei a fost repartizată în grupa B6 din care mai fac parte Estonia și Turcia.

 

Mini-turneul va avea loc în Turcia, în perioada 5-10 octombrie 2023.

 

Selecționatele din grupa B6 vor lupta pentru promovarea în Liga A a preliminariilor Campionatului European, ediția 2023/24, runda 2.

 

Vă reamintim, că din anul 2021 competițiile pentru junioare au un format nou, care are menirea să asigure o dezvoltare a tinerilor jucători de elită, ca parte a angajamentului continuu al UEFA față de fotbalul feminin.