• Fii alături de Echipa Țării

Masculin (Competiții)

Avancronică. Farul – Sheriff în Preliminariile UEFA Champions League, de la ora 20:30

12 iul 2023 de Roman Cenușă

Sheriff Tiraspol începe astăzi o nouă aventură europeană. Campioana Moldovei va lupta în această seară, de la ora 20:30, pentru un loc în turul doi preliminar al Ligii Campionilor. Tiraspolenii vor juca turul contra formației FCV Farul Constanța din România pe stadionul Central al Academiei Hagi din Ovidiu.

 

Farul – Sheriff  

12 iulie. Ovidiu. Stadionul Central al Academiei Hagi. 

Arbitru: Sander Van Der Eijk Asistenți: Joost van Zuilen și Dyon Fikkert

Al 4-lea oficial: Marc Nagtegaal, Arbitrul asistent video: Rob Dieperink (toți, Țările de Jos)

 

Farul: 12.Mihai Aioani - 25.David Kiki, 21.Kevin Boli, 3.Mihai Popescu, 27.Andrei Borza - 18.Andrei Artean, 16.Dragoş Nedelcu, 6.Tudor Băluţă, - 26.Adrian Mazilu, 7.Denis Alibec (c), 9.Rivaldinho

Rezerve: 1.Alexandru Buzbuchi, 5.Diogo Queirós, 8.Ionuț Vînă, 10.Marco Borgnino, 19.Luca Andronache, 22.Dan Sirbu, 29.Valentin Dumitrache, 44.Zorhan Bassong, 45.Gustavo Marins, 77.Enes Sali, 80.Nicolas Popescu

Antrenor: Gheorghe Hagi

 

Sheriff: 35.Maxym Koval - 20.Armel Zohouri, 23.Cristian Camilo Tovar, 4.Munashe Garananga, 3.Antonio Bueno, 16.Kostas Apostolakis – 14.Amine Talal (c), 18.Moussa Kyabou, 8.João Paulo Fernandes – 90.Henrique Luvannor, 17.Jerome Ngom Mbekeli

Rezerve: 1.Victor Straistari, 33.Serghei Paşcenco – 2.Adamou Ibrahim Djibo, 10.Cedric Badolo, 21.Cedric Ngah, 24.Danila Forov, 26.Artiom Dijinari, 27.Vinicius Paiva, 31.Dan-Angelo Boţan, 69.Peter Ademo

Antrenor: Roberto Bordin

 

Partida va fi transmisă în direct de posturile de televiziune Digi Sport 1 și Prima Sport.

 

Organizatorii anunță că toate biletele pentru acest joc au fost vândute. Prețul unui bilet fiind de 157 de lei moldovenești (40 RON). Arena din Ovidiu are o capacitate de 4,500 de locuri.

 

Meciul Farul - Sheriff va fi arbitrat de către olandezul Sander Van Der Eijk (32 de ani). El va fi ajutat de conaționalii săi, asistenții Joost van Zuilen și Dyon Fikkert, al patrulea oficial, Marc Nagtegaal și arbitrul VAR, Rob Dieperink. Observator de arbitri UEFA a fost delegat Robert Schörgenhofer (Austria), iar delegat UEFA - Claude Runavot din Franța.

 

În premieră pentru această fază a competiției va fi utilizat video arbitrajul. UEFA a anunţat luni că în sezonul 2023-2024 va extinde utilizarea arbitrajului video (VAR) în Liga Campionilor, în toate fazele de calificare ale celei mai importante competiţii fotbalistice la nivel de club din fotbalul european.

 

Returul se va juca pe 18 iulie, ora 20:00, pe stadionul Sheriff din Tiraspol. Vă reamintim că, Sheriff a primit acceptul UEFA de a permite jocurile din cupele europene la Tiraspol. În conformitate cu decizia Comitetului Executiv al UEFA din 28 iunie, Sheriff Tiraspol poate evolua pe propria arenă în meciul retur cu echipa Farul Constanța (România) din primul tur preliminar al UEFA Champions League.

 

Sheriff, locul 82 în clasamentul UEFA, va evolua pentru a 25-a oară în cupele europene și va susține astăzi al 154-lea meci. Bilanț: 46 victorii, 43 egalități, 64 înfrângeri. Golaveraj 136-160.

 

Va fi al 91-lea meci al tiraspolenilor în Liga Campionilor! Sheriff a obținut 33 de victorii și 19 remize, iar în 38 de partide a fost învinsă. Golaveraj 94-93.

 

Campioana Moldovei va juca pentru a 14-a oară în primul tur preliminar al Ligii Campionilor. În 12 cazuri tiraspolenii au avansat în faza următoare a competiției și doar o singură dată, în sezonul 2019/20, au fost eliminați din Ligă, de Saburtalo, Georgia (0-3 și 3-1).

 

Sheriff a făcut următoarele transferuri în această vară:

-        David Ankeye (21 ani, atacant, nigerian) - împrumut (100.000 euro) de la Hammam (Tunisia)

-        Cedric Ngah (24 ani, fundaș central, camerunez) - 80.000 euro de la Sf. Gheorghe (locul 5 Moldova)

-        Konstantinos Apostolakis (24 ani, fundaș dreapta, grec) - gratis de la Panetolikos

-        Joao Paolo (25 ani, mijlocaș ofensiv, Ins. Capului Verde) - gratis de la Feirense

-        Luvanor (33 ani, atacant, moldoveano-brazilian) - gratis Ceara

-        Adamou Ibrahim Djibo (24 ani, fundaș stânga, Niger) - gratis de la Nigelec (Niger)

-        Didier Bueno (22 ani, fundaș central, colombian) - gratis de la Indep. Medelin

-        Vinicius Paiva (22 ani, extremă dreapta, brazilian) - împrumut de la Vasco da Gama

-        Victor Străisari (24 ani, portar, moldovean) - gratis de la Sf.Gheorghe

-        Peter Ademo (20 ani, mijlocaș central, nigerian) - gratis de la Dainava (Lituania)

-        Cristian Tovar (25 ani, fundaș central, columbian) - gratus de la Deportivo Pasto (locul 8 Columbia)

-        Jerome Ngom Mbekeli (24 ani, extremă stânga, camerunez) - gratis de la Beveren (liga a doua belgiană)

 

Iată care este lotul tiraspolenilor pentru meciurile cu Farul:

 

Portari: Victor Straistari (Moldova), Serghei Paşcenco (Moldova), Maxym Koval (Ucraina)

Fundași: Adamou Ibrahim Djibo (Niger), Didier Antonio Bueno Perea (Columbia), Munashe Garananga (Zimbabwe), Gaby Kiki (Camerun), Kostas Apostolakis (Grecia), Armel Zohouri (Coasta de Fildeș), Cristian Camilo Tovar Angola (Columbia)

Mijlocași: João Paulo Fernandes (Insulele Capului Verde), Cedric Badolo (Burkina Faso), Amine Talal (Maroc), Moussa Kyabou (Mali), Vinicius Dos Santos De Oliveira Paiva (Brazilia), Peter Oluwaseun Ademo (Nigeria)

Atacanți: Ricardinho (Brazilia), Jerome Ngom Mbekeli (Camerun), Henrique Luvannor (Moldova)

 

În acest intersezon, tiraspolenii au susținut un singur meci amical, cu Milsami Orhei pe 4 iulie. Sheriff a învins cu 2-0, iar golurile au fost marcate de Henrique Luvannor, care a revenit recent la campiona Moldovei și Amine Talal.

 

Farul Constanța este o echipă de fotbal din Constanța, Dobrogea, care reprezintă regiunea la cel mai înalt nivel al fotbalului românesc. Echipa a luat naștere în 1920 sub numele de SPM Constanța și a avut o istorie bogată în fotbalul românesc. A evoluat în prima ligă timp de peste 40 de sezoane și a obținut rezultate deosebite, inclusiv trei locuri patru în campionat, a jucat finala Cupei Balcanice în 1966 (3-3 și 0-2 cu Rapid București) și  finala Cupei UEFA Intertoto în 2006 (1-0 și 1-4 cu Auxerre). În 2009, s-a înființat FC Viitorul Constanța, un proiect inovator condus de legenda fotbalului românesc, Gheorghe Hagi. Echipa a devenit cunoscută pentru investiția privată de 100% și pentru abordarea focusată pe dezvoltarea tinerilor fotbaliști. FC Viitorul a obținut rapid succese remarcabile, câștigând titlul de campioană a României în sezonul 2016-2017, Cupa României în sezonul 2018-2019 și Supercupa României în 2019.

La data de 21 iunie 2021, FC Viitorul Constanța s-a unit cu FC Farul Constanța 1920, iar noua echipă rezultată este Farul Constanța. În scurt timp de la unire, echipa Farul Constanța a reușit să câștige titlul de campioană a României în sezonul 2022-2023. Echipa Farul Constanța este susținută de Academia de f otbal „Gheorghe Hagi”, care are ca scop formarea și pregătirea copiilor și juniorilor pentru performanțe la cel mai înalt nivel, atât în țară, cât și internațional. Palmaresul echipei Farul Constanța include două titluri naționale, o Cupă a României și o Supercupă a României.

 

Farul, locul 303 în clasamentul UEFA, a susținut 12 meciuri în cupele europene. Bilanț: 3 victorii, 3 remize, 6 înfrângeri. Golaveraj 12-28. Cel mai bun rezultat: promovarea în turul 4 preliminar al Ligii Europei (ediția 2017-2018).

 

Va fi al 3-lea meci al constănțenilor în Liga Campionilor! Farul a obținut 1 victorie (1-0) și a suferit 1 înfrîngere (0-4 după prelungiri) în dubla cu Apoel Nicosia din 2017.

 

Lotul Farului pentru meciurile cu Sheriff este următorul:

 

Portari: Alexandru Buzbuchi (Romania), Mihai Aioani (Romania), Stefan Cosmin Musat (Romania)

Fundași: Mihai Popescu (Romania), Diogo Queirós (Portugalia),Fabio Andre Freitas Vianna (Portugalia), Ionuț Larie (Romania), Kevin Boli (Franța), David Kiki Enagnon (Franța), Zorhan Bassong (Belgia), Gustavo Marins Silva (Brazilia), Damien Dussaut (Franța)

Mijlocași: Kevin Grobry Doukoure (Coasta de Fildeș), Tudor Băluţă (Romania), Ionuț Vînă (Romania), Dragoş Nedelcu (Romania), Andrei Artean (Romania)

Atacanți: Denis Alibec (Romania), Rivaldinho (Brazilia), Marco Borgnino (Italia), Mateus Barbosa Santos (Brazilia), Amine Benchaib (Belgia), Nicolae Carnat (Romania), Valentin Laurentiu Dumitrache (Romania)

 

Echipa este antrenată de Gheorghe Hagi care a fost declarat cel mai bun fotbalist român din toate timpurile. Născut pe 5 februarie 1965 la Săcele (județul Constanța), Gheorghe Hagi a fost crescut si format la Farul Constanța (a debutat în Divizia A la 17 ani, 7 luni și 7 zile: 11.09.1982, SC Bacău - FC Constanța 3-0) este singurul fotbalist român care în carieră a evoluat atât pentru Real Madrid cât și pentru FC Barcelona. Totodată, este singurul fotbalist român inclus de FIFA între cei mai buni 100 de fotbaliști din toate timpurile! În 2020, France Football l-a inclus între cei mai buni 20 de mijlocași ofensivi din toate timpurile!

 

Farul a debutat cu stângul în noul sezon, ratând primul trofeu stagional, Supercupa României, în disputa cu Sepsi OSK, deținătoarea en-titre a trofeului.

 

Obiectivul e să trecem. Știm că întâlnim o echipă care are mai multă experiență decât noi în Europa. Sperăm să prindem o zi bună, să fim mai buni. Sperăm ca miercuri, acasă, să jucăm mult mai bine și să marcăm. Eu trebuie să joc fotbal,

 a spus Gică Hagi, după înfrângerea din Supercupă.

 

Chiar dacă echipa nu are un moral bun înainte de debutul în preliminariile Ligii Campionilor, Gică Popescu, președintele clubului Farul, este optimist înaintea primei confruntări din preliminarii, afirmând că echipa de la malul mării are șanse reale de a accede în turul secund al celei mai importante competiții inter-cluburi din Europa, chiar dacă Sheriff este o echipă cu mai multă experiență în cupele europene.

 

Cred că avem șanse de calificare și sunt convins că vom vedea o altă echipă față de meciul din Supercupă. Am avut probleme, dar trebuie să ne respectăm blazonul. Am avut jucători care nu au jucat și este riscant să îi bagi în asemenea meci. Indiferent cine va juca, sunt sigur că orice jucător va da totul pe teren. (n.r. despre Larie, Băluță și Grameni) nu sunt 100%, dar sunt pe drumul cel bun. Larie abia astăzi s-a antrenat cu echipa. Avem speranțe foarte mari, poate chiar mai mari decât voi

a spus Gică Popescu, la Digisport.

 

Farul Constanța nu va avea o misiune ușoară, în opinia lui Helmuth Duckadam. Acesta este de părere că trupa lui Gheorghe Hagi pleacă cu a doua șansă în fața moldovenilor, afirmând faptul că am ajuns să ne temem de orice echipă împotriva căreia evoluăm.

 

E greu, nu cunosc Sheriff-ul, dar știu că au ajuns în fazele superioare. Acolo e o politică, aduc jucători tineri, din Africa. Eu zic că, totuși, prima șansă o are Sheriff. Nu cred că e mai mare Kosovo decât Moldova și ne temem și de ei. Sau de Macedonia sau de țări foarte mici. Să nu uităm că Moldova a câștigat cu Polonia. Acum ne e frică de toată lumea. Prima dată, toată lumea vrea rezultate imediate. Noi tot mai râdem de unguri, de una de alta, dar ei investesc peste tot, în Ungaria, în Slovacia... peste tot

a spus Duckadam, pentru iAM Sport.

 

Sheriff și Farul se întâlnesc în premieră.

 

Învingătoarea dublei manșe va accede în turul doi preliminar al Ligii Campionilor, iar echipa învinsă își va continua parcursul european în Conference League. Dacă va trece de Farul, Sheriff va juca în turul doi preliminar împotriva câștigătoarei „dublei” Hamrun Spartans (Malta) - Maccabi Haifa (Israel). Partidele sunt programate pentru 25/26 iulie, la Tiraspol și 1/2 august, în deplasare.

 

Dacă va fi eliminată în primul tur preliminar al Ligii Campionilor, echipa lui Roberto Bordin va continua în Europa Conference League, unde va evolua în turul 2 preliminar, pe ruta campioanelor, cu învinsa dintre Urartu (Armenia) și Zrinjski (Bosnia și Herțegovina). Meciurile vor avea loc pe 27 iulie, la Tiraspol, și 3 august, în deplasare.

 

Cu aproximativ o oră înainte de startul partidei veți putea afla componențele de joc ale celor două formații, accesând această știre actualizată.  

 

Federația Moldovenească de Fotbal urează mult succes echipei noastre în dubla confruntare cu Farul Constanța!