• Fii alături de Echipa Țării

Frumoasele noastre duminici. Steaua-2 Chișinău

09 iul 2023 de Andrei Prodan

În episodul precedent am povestit despre clubul Steaua Chișinău. Astăzi puteți afla despre formația secundă a „steliștilor”. Istoria acestei echipei a fost una scurtă, dar ea este interesantă din punct de vedere „genealogic”, deoarece Steaua-2 Chișinău a stat la baza creării clubului Rapid Ghidighici, finalista Cupei Moldovei din 2012.  

 

În 2002 și-a încetat existența formația Intersport Chișinău. Victor Afanasiev, antrenorul echipelor de copii și juniori al clubului, a rămas cu trei grupe (anul nașterii 1984-1986) cu care a continuat să evolueze în campionatul Moldovei de copii și juniori.

Victor Afanasiev, antrenorul principal al echipei Steaua-2 Chișinău

 

„În vara anului 2003 am disputat un meci amical cu Steaua Chișinău care tocmai se pregătea să debuteze în Divizia A, își amintește Victor Afanasiev. Spre surprinderea tuturor am jucat la egalitate, 2-2. După partidă președintele Stelei Vladimir Catruc mi-a propus să creăm formația secundă a clubului care să evolueze în Divizia B. Nucleul echipei l-au constituit discipolii mei, grupa anul nașterii 1985-1986. Au mai fost cooptați câțiva tineri fotbaliști de la Zimbru și CSCT Buiucani”.

 

Pe 17 august 2003 Steaua-2 a debutat în seria Nord a Diviziei B contra formației Locomotiva Bălți. Chișinăuienii au învins cu scorul de 2-0. Ambele goluri au fost marcate în repriza secundă. În min. 60 s-a evidențiat Victor Afteni, iar peste 5 minute golul doi a fost înscris de Iurie Morari.

 

Au urmat încă 4 victorii cu FC Florești (3-0, în deplasare), FC Soroca (2-1, acasă), Intersport-Aroma Cobusca Nouă (1-0, în deplasare), Avenarex Chişinău (2-1, acasă). Abia în etapa a 6-a „steliștii” au suferit prima înfrângere, 0-1, cu Goleador-Agro-2 Chişinău.

 

În etapa a 8-a (5 octombrie 2003) s-a disputat derby-ul dintre Viișoara Mileştii Mici și Steaua-2. Oaspeții au obținut victoria cu 2-1. După prima repriză gazdele conduceau cu 1-0. În mitanul secund chișinăuienii au marcat prin Serghei Patlah (min. 47) și Vitali Zacutico (min. 87).  

 

După meciurile din tur Steaua-2 ocupa locul 3 cu 27 puncte la activ, fiind întrecută de Viișoara (33 p.) și Spartac Ungheni (28 p.).  

 

Returul a început cât se poate de bine pentru echipa din capitală: 3 victorii la rând. În etapa a 21-a (9 mai 2004) Viișoara și-a luat revanșa învingând cu același scor, 2-1. Peste o săptămână s-a disputat meciul decisiv pentru medaliile de argint. Steaua-2 a învins la Ungheni pe Spartac cu 1-0. Golul a fost marcat de Alexandr Vdovicenco în min. 66.

 

În clasamentul final pe primul loc s-a clasat Viișoara (59 p.), urmată de Steaua-2 (55 p.; 26 meciuri, +17=4-5, golaveraj 49-24) și Spartac (53 p.). Deoarece formația din Mileștii Mici a refuzat promovarea, Steaua-2 a primit dreptul să evolueze în Divizia A, deoarece echipa de bază a clubului chișinăuian a promovat în Divizia Națională.

 

Debutul în Divizia A pentru Steaua-2 a fost anevoios. În prima etapă (7 august 2004) echipa din capitală a pierdut în deplasare în fața lui Sheriff-2 Tirsapol cu scorul de 0-1. În etapa a 4-a (28 august) a fost obținut primul punct după un 0-0 cu Tiligul-Tiras-2 Tiraspol. În etapa a 7-a (19 septembrie) a fost marcat primul gol în meciul cu Energetic Dubăsari, 1-2. Chișinăuienii au deschis scorul prin Igor Maximenco (min. 45), dar în repriza secundă oaspeții au înscris de două ori. În clasament echipa ocupa locul 16 (ultimul) cu 2 puncte la activ și cu un golaveraj 1-10. Abia în etapa a 11-a (17 octombrie) Steaua-2 a obținut prima victorie, 3-1 cu Intersport-Aroma. Golurile „steliștilor” au fost marcate de Alexandru Grosu, Victor Afteni și Serghei Patlah. Astfel, într-un singur meci chișinăuienii au reușit să înscrie mai multe goluri decât în precedentele 10 partide. În etapa a 15-a (15 noiembrie), ultima din tur, Steaua-2 a învins USC Găgăuzia Comrat cu 1-0 (a marcat: Igor Maximenco în min. 66) și a încheiat prima parte a competiției pe locul 15 (15 meciuri, +2=3-10, golaveraj 8-29, puncte – 9).

 

„La sfârșitul lunii octombrie am fost instalat antrenor principal la Steaua, rememorează Victor Afanasiev. Chiar în primul meci am reușit un rezultat de egalitate, 1-1, cu una din echipele bune ale campionatului, FC Tiraspol. Cu toate acestea clubul se confrunta cu grave probleme financiare. Nu ajungeau finanțe pentru întreținerea primei echipei nemaivorbind de cea de-a doua”.  

 

În retur tinerii fotbaliști de la Steaua-2 s-au acomodat cu rigorile Diviziei A și au evoluat ceva mai bine. La mijlocul lui martie 2005 Victor Afanasiev a revenit pe banca echipei (până atunci interimatul a fost asigurat de Nicolai Lahmai), iar Steaua-2 a învins-o pe Agro-Goleador cu 1-0 prin golul lui Marcel Ciortan.

 

„Începând cu primăvara anului 2005 Steaua și Steaua-2 au devenit practic două echipe distincte, povestește Victor Afanasiev. Finanțarea formației secunde a încetat. Ne descurcam cum puteam. Cu toate acestea ne-am păstrat locul în Divizia A. Înaintea ultimei etape aveam nevoie de un egal în disputa cu USC Găgăuzia pe care l-am obținut la Comrat, jucând 0-0”.

 

În clasamentul final Steaua-2 a ocupat locul 14 cu următoarea linie de clasament: 15 meciuri, +4=8-18, golaveraj 18-56, puncte – 20.  

 

Iată și jucătorii care au apărat culorile echipei în sezonul 2004/05: portarii – Alexandru Cojocari, Oleg Istrati, Ivan Panaite, Serghei Florea, Eugen Cheptene; fundașii – Cornel Brumari, Boris Dnestreanschi, Serghei Patlah, Dumitru Sîrbu, Dmitri Afanasiev, Roman Bulala, Vasile Cujba, Nicolai Lahmai (antrenor-jucător), Denis Arabadji, Alexandr Novicov, Iuri Morari, Andrei Baciul, Dmitri Arestov, Sergiu Secu, Andrei Donici; mijlocașii – Igor Maximenco, Vitalie Plămădeală, Pavel Hohlan, Alexei Mardari, Marcel Ciortan, Vitali Zacutico, Gavriil Petrov, Andrian Caraman, Petru Radu, Mihail Beniș, Oleg Flentea, Anatol Tîmbur, Alexandr Vdovicenco, Igor Boțan, Modîrcă; atacanții – Constantin Rusu, Victor Afteni, Gheorghe Dragan, Maxim Voloșin, Alexandru Grosu, Denis Apostol, Serghei Zabun, Valentin Graur. Antrenor principal – Victor Afanasiev.  

 

În vara anului 2005 Steaua-2 Chișinău s-a transformat în Rapid Ghidighici și a continuat să evolueze în Divizia A. Și ca o curiozitate, în prima etapă (6 august) din sezonul 2005/06 Rapid a învins-o pe Energetic Dubăsari cu 3-0. Iar cu două zile înaintea partidei din etapa a 2-a antrenorul Victor Afanasiev a fost concediat fără careva explicații...

 

Echipa STEAUA-2 Chișinău în sezonul 2004/05. Rândul de sus (de la stânga la dreapta): (?), Cornel Brumari, Sergiu Ursachi, Boris Dnestreanschi, Alexandru Cojocari, Victor Afanasiev (antrenor principal), (?), Iurie Morari, (?), Nicolai Lahmai, Serghei Patlah. Rândul de jos: Dumitru Sârbu, Dumitru Agachi, Alexei Melnic, Victor Afteni, Eugen Bîrdan, Vasile Cujba, Vitalie Plămădeală, Roman Bulala, Igor Maximenco. Poză din arhiva lui V. Afanasiev