• Fii alături de Echipa Țării

Programul „Certificate in Football Management” a continuat la Chișinău cu etapa finală și absolvirea

09 iun 2023 de Roman Cenușă
GALERIE

Federația Moldovenească de Fotbal, cu suportul UEFA, a organizat în perioada 7-8 iunie etapa 3 a sesiunii programului educațional UEFA Certificate in Football Management, oferind participanților oportunitatea de a se familiariza cu managementul evenimentelor de fotbal. Partea teoretică a seminarul cu denumirea generică „UEFA CFM - Ediția Moldova” a avut loc la Hotel Courtyard by Marriott, iar partea practică a avut loc la Stadionul Zimbru. Participanții au avut ocazia să învețe de la experți recunoscuți în domeniu și să aplice cunoștințele teoretice într-un atelier practic.

 

Prima zi a seminarului a debutat cu un discurs de bun venit și o introducere în cadrul evenimentului, susținute de Alexandra Doncila, reprezentant UEFA și Leonid Oleinicenco, președintele Federației Moldovenești de Fotbal. Apoi, Thomas Junod, expert UEFA, a prezentat lucrarea Proiectarea și organizarea evenimentelor de fotbal, concentrându-se pe tema: Călătoria suporterului.

 

În continuare, Alain Ferrand de la Universitatea din Poitiers, a condus un atelier interactiv, în care participanții au creat un nou eveniment de fotbal. Ulterior, Thomas Junod a vorbit despre planificarea scenariilor, oferind participanților instrumente practice pentru organizarea evenimentelor.

 

Evenimentul a inclus și o prezentare despre modelul de organizare al Ligii Campionilor UEFA și rolurile locației, susținută de un reprezentant UEFA. Apoi, Loris Terrettaz de la IDHEAP a condus un examen oral – cu tema: briefingul final, evaluând cunoștințele acumulate de participanți.

 

A doua zi a seminarului a fost dedicată examenelor orale, care au avut loc în timpul dimineții. După prânz, Alexandra Doncila (UEFA) a susținut un briefing despre simularea virtuală a Ligii Campionilor UEFA, urmată de sesiunea propriu-zisă de simulare, în care participanții au avut ocazia să aplice cunoștințele dobândite anterior. Simulările s-au finalizat cu proiectarea unei sesiuni de debriefing, oferind posibilitatea participanților să facă o analiză a rezultatelor și a lecțiilor învățate.

 

Thomas Junod a încheiat evenimentul cu o prezentare despre perspectivele absolvenților Academiei UEFA. Seara, participanții au fost invitați la ceremonia de absolvire, urmată de o cină festivă pentru a marca finalizarea cu succes a programului.

 

Programul Certificate in Football Management se dovedește a fi o oportunitate remarcabilă pentru cei pasionați de fotbal și interesați de dezvoltarea abilităților de management în acest domeniu, oferindu-le o perspectivă amplă și cunoștințe practice pentru a reuși în industria fotbalului.

 

UEFA Certificate in Football Management (CFM) se desfășoară în mai multe țări de pe continent și este finanțat cu ajutorul programului HatTrick al forului european UEFA, fiind dedicat persoanelor implicate în fenomenul fotbalistic. Programul UEFA CFM a fost lansat în anul 2010 pentru colaboratorii asociațiilor membre ale UEFA și este organizat de către Academia UEFA și Școala de Administrație Publică (IDHEAP) din cadrul Universității Lausanne.

 

Absolvenți ai programului educațional UEFA Certificate in Football Management sunt 16 angajați ai FMF.

Lista participanților și mai multă informație despre program găsiți AICI.

 

Prin organizarea UEFA CFM, Federația Moldovenească de Fotbal a continuat seria de programe educaționale implementate pe teritoriul țării, care contribuie la crearea unui management, conform standardelor europene. Obiectivul se regăsește în Strategia FMF pentru Dezvoltarea Fotbalului din Moldova 2020-2024.