• Fii alături de Echipa Țării

Special Olympics. Săptămâna Europeană a Fotbalului în Moldova

02 iun 2023 de Reporter FMF
GALERIE

 

Săptămâna Europeană a Fotbalului din acest an s-a desfășurat în perioada 20-28 mai, cu accentul pe dezvoltarea fotbalului feminin incluziv în Republica Moldova. Cu acest prilej SOMoldova împreună cu FMF au aplicat la proiectul FIFA pentru desfășurarea Săptămânii de Fotbal în regiuni cu organizarea competițiilor incluzive feminine.

 

Finala Săptămânii Europene de Fotbal la stadionul Zimbru s fost organizată pe data de 27 mai.

Acest eveniment incluziv a adunat circa 230 participanți dintre care copii cu necesități speciale, părinți, voluntari și animatori. Pe parcursul acestei săptămâni au fost organizate 4 turnee locale, câștigătorii cărora au fost invitați în Chișinău

 

Din partea FMF a venit cu un cuvânt de salut managerul Departamentului Grassroots, Diana Bulgaru, care a trimis un mesaj de susținere și încurajare pentru toți copiii să practice fotbalul. Totodată, ea a subliniat că fotbalul aduce un impact pozitiv în dezvoltarea armonioasă a fiecăruia care-l practică.

La eveniment au participat copii din localitățile: Ialoveni, Oxentea, Orhei, Ciorescu, Ceadîr-Lunga, Copceac și Vinița Ucraina. Din Chișinău au participat: centrul de reabilitare prin mișcare „NeuroImpuls”, școala auxiliară Nr. 6, complexul educațional „Orfeu” și echipa comunității Special Olympics Moldova.

 

La finala au venit și reprezentanți din UTA Găgăuzia. Din autonomie a fost alcătuită echipa “selecționata feminină incluzivă” care va reprezenta R. Moldova la Jocurile Mondiale din Berlin. Sub conducerea antrenorului Andrei Leonov din martie selecționata se pregătește regulat cu antrenamente de 2 ori pe săptămână pentru participarea la Jocurile Mondiale.

 

Pe lângă jocuri mobile cu elemente de fotbal copiii au fost serviți din partea organizatorilor cu o gustare în pauza cărei au privit numerele artistice ale sportivilor taekwondo, grupului de dans popular Gaidar și grupului de dans sportiv pentru copii.  La ceremonia de premiere fiecare copil a primit cadou câte o medalie și diplomă de participare iar echipele au primit donații sub formă de seturi de mingi. În total 100 de mingi au fost donate.