• Fii alături de Echipa Țării

Ziua Copiilor este în fiecare zi!

01 iun 2023 de Dorina Gherganov

Ziua Internațională a Copilului este o sărbătoare adorabilă, dedicată tuturor copiilor lumii. În multe țări aceasta este celebrată pe 20 noiembrie, data la care a fost adoptată Declarația Națiunilor Unite pentru Drepturile Copilului. În Republica Moldova, Ziua Copilul este sărbătorită în prima zi de vară. 

 

Pentru Lumea Fotbalului, Ziua Copilului este în fiecare zi. Asta pentru că, zilnic, mii de copii din satele și orașele țării devin mai activi, mai sănătoși, mai disciplinați și mai entuziasmați, practicând sportul numărul unu. În sute de școli și grădinițe, în curți și pe terenuri, la orele de sport și în cadrul turneelor de fotbal, mii de copii se dezvoltă fizic și mental, datorită proiectelor sociale dedicate generației în creștere, implementate de către FMF. 

 

Cu ocazia acestei frumoase sărbători, Federaţia Moldovenească de Fotbal aduce sincere felicitări şi urări de bine tuturor copiilor din Republica Moldova, dorindu-le să crească frumoşi şi sănătoşi, motivați și curajoși, iar greutăţile vieţii să îi ocolească în drumul spre maturitate. Viitorul țării este al vostru!  

 

Federația Moldovenească de Fotbal reafirmă angajamentul său față de dezvoltarea și sprijinirea copiilor din Republica Moldova prin proiecte și programe sportive. Crearea sistemului educațional de fotbal este una dintre prioritățile FMF, iar idea călăuzitoare a strategiei de dezvoltare a Federației Moldovenești de Fotbal 2020 - 2024 este ”Accentul pe copii”. Ziua Copilului este o oportunitate de a evidenția eforturile continue ale FMF în promovarea activității fizice și a unui stil de viață sănătos în rândul copiilor. FMF recunoaște importanța sportului în dezvoltarea copiilor, nu doar din punct de vedere fizic, ci și din punct de vedere al caracterului și al valorilor. Prin practicarea fotbalului, copiii învață disciplina, spiritul de echipă, fair-play-ul și a alte abilități sociale și emoționale, esențiale pentru succesul lor în viață. FMF își asumă responsabilitatea de a oferi copiilor un mediu sigur și propice pentru a-și dezvolta abilitățile și pasiunea pentru fotbal.

 

În prezent, programul ”Fotbal în Școli” întrunește peste 22 000 copii în toată țara, care petrec pe terenul de fotbal în mediu câte 6 ore lunar. În cadrul acestui proiect, Federația Moldovenească de Fotbal a susținut construcția a circa 600 de terenuri de fotbal pe lângă instituțiile școlare din peste 250 de localități din Republica Moldova și a contribuit la crearea a 25 de clase de fotbal în 17 școli din țară. Instituțiile școlare au primit echipamente necesare pentru realizarea lecțiilor de educație fizică prin fotbal. Orele de fotbal în cadrul lecțiilor de educație fizică sunt desfășurate de profesori instruiți gratuit la cursurile organizate de Federația Moldovenească de Fotbal.

 

Proiecte pentru copii și tineri implementate de FMF:

FOTBAL ÎN ȘCOLI

Turneele ”Guguță” și ”Speranța”

OPEN FUN FOOTBALL SCHOOLS

FOTBAL SIGUR PENTRU COPIII DIN MOLDOVA

WE PLAY STRONG

UEFA PLAYMAKERS 

TURNEE PENTRU COPII
 

Curiozități despre Ziua Copilului...

...  Ziua Copilului a fost sărbătorită pentru prima dată în Turcia, în data de 23 aprilie 1920. 

... Franța celebrează pe 6 ianuarie ”Ziua Familiei”, în loc de Ziua Copilului.

... în India, Ziua Copilului se celebrează în data de 14 noiembrie, pentru a reaminti de un prim-ministru al țării, curuia îi plăceau foarte mult copiii - Jawaharlal Nehru.

... în Australia, oamenii sărbătoresc ”Săptămâna Copiilor”.

Argentina sărbătorește a doua duminică din luna august, iar Brazilia sărbătorește în data de 12 octombrie.