• Fii alături de Echipa Țării

La mulți ani, Natalia Bunduchi!

23 mai 2023 de Andrei Prodan
GALERIE

Pe 23 mai îşi sărbătorește a 50-a aniversare Natalia Bunduchi, considerată de mulți drept cea mai bună jucătoare din istoria fotbalului feminin din Republica Moldova.

 

Federația Moldovenească de Fotbal vine cu cele mai sincere și calde felicitări și urări de voie bună, sănătate și succes în toate!

 

La Mulți ani!!!

 

Natalia Bunduchi este originară din Mândreşti, Teleneşti. Casa părintească se află chiar lângă stadionul sătesc, fapt ce, într-o oarecare măsură, i-a hotărât soarta. Încă din şcoală, Nataşa a îndrăgit sportul, practicând baschetul şi handabul.

 

În anul 1986 ea şi-a continuat studiile la Internatul sportiv republican (în prezent – Liceul internat cu profil sportiv) din Chişinău, secţia atletism.

„Naşul fotbalistic” al Nataliei a devenit fostul jucător al formaţiei Nistru Chişinău, Veaceslav Catcov, care pe atunci era antrenor la Internatul sportiv. Anume el a observat calităţile deosebite ale tinerei în perspectiva de a deveni o jucătoare de fotbal de performanţă. Catcov i-a făcut legătura cu Iuri Iaşcenco, antrenorul formaţiei feminine de fotbal ”Tiraspolcianka” Tiraspol.

 

În 1988, în componenţa acestei echipe, Natalia Bunduchi a evoluat la ediţia a II a Cupei Sobesednik (pe atunci unicul turneu feminin de fotbal din URSS).

Aflând că şi la Chişinău există echipă feminină de fotbal, la sfârşitul aceluiaşi an Nataşa a revenit în capitală. Formaţia care se numea ”Vizir” era antrenată de Eugen Pusicov, unul din pionierii fotbalului feminin din Moldova.

 

Deoarece campionatul feminin de fotbal al URSS pe atunci încă nu se disputa, principala competiţie unională rămânea Cupa Sobesednik. În 1989, participând la aceast turneu, Vizir a ocupat un onorabil loc 6, fapt ce i-a permis peste un an să debuteze în Liga Superioară a campionatului Uniunii Sovietice. Între timp echipa şi-a schimbat denumirea în Codru Chişinău.

 

Timp de doi ani formaţia din capitala Moldovei a evoluat în eşalonul de elită al fotbalului feminin sovietic, iar Natalia Bunduchi, în pofida vârstei fragede, era unul din pilonii de bază ai echipei.

 

La 26 martie 1990 reprezentativa feminină de fotbal a Uniunii Sovietice, din care a făcut parte şi Natalia Bunduchi, debuta pe arena internaţională. În acea zi, selecționata URSS a învins în deplasare Bulgaria cu scorul de 4-1. Este interesant faptul că primul său gol pentru selecţionata URSS, moldoveanca l-a marcat tot în poarta Bulagriei. Se întâmpla acest lucru la 5 mai 1990, iar meciul s-a încheiat nedecis, 1-1.

 

Din cele 40 de partide disputate de ”Sbornaia” URSS/CSI (26.03.1990 – 18.04.1992), Natalia Bunduci a luat parte la 37. În tricoul sovietic ea a evoluat şi la un şir de turnee internaţionale: „Grand Hotel Varna” din Bulgaria (1990 şi 1991), „North American Cup” din SUA (1990), Turneul din China (1990), „Lionne Cup” din Franţa (1992).

 

Oleg Lapşin, antrenorul reprezentativei URSS, de obicei îi încredinţa Nataliei postul de fundaş sau mijlocaş central. Rare au fost cazurile când ea a evoluat în atac, cu toate acestea a reuşit să marcheze 5 goluri pentru naţionala URSS.

 

În 1990, Natalia Bunduchi a disputat şi două meciuri în tricoul Naționalei Moldovei: pe 11 şi 13 noiembrie, la Floreşti şi, respectiv, la Chişinău, contra reprezentativei României.

 

După destrămarea Uniunii Sovietice, Natalia Bunduchi, alături de alte două moldovence, Elena Ţurcan şi Elena Cara, s-a transferat la formaţia moscovită ”Interros”. Chiar în primul an de existenţă echipa din Moscova a reuşit „eventul”, câştigând atât campionatul, cât şi Cupa Rusiei - 1992. Aportul fotbalistelor din Moldova în obţinerea acestor succese a fost unul substanţial.

Dar, la începutul lui 1993, Interros şi-a încetat existenţa din lipsă de finanţare. Bunduchi şi Ţurcan şi-au continuat cariera la o altă echipă din Moscova – Rusi. În ediţia 1993, Natalia a marcat 14 goluri, devenind golgeterul echipei, iar Elena a avut la activ 4 reuşite. Cu toate că a terminat campionatul pe locul 2, Rusi a fost retrogradată în divizia secundă... din lipsă de finanţare.

 

De menţionat, că în 1992 şi 1993 Natalia Bunduchi a fost inclusă în lista celor mai bune 33 de jucătoare ale Rusiei (în 1992 a devenit №1, evoluând pe poziţia de mijlocaş ofensiv, iar în 1993 este №2, jucând atacant dreapta).

 

La începutul anului 1994, Natalia a fost invitată la echipa ”Serp i Molot” din Moscova, dar n-a reuşit să joace în campionat niciun meci, deoarece deja în aprilie a ajuns la formaţia germană Turbine Potsdam. Moldoveanca Natalia Bunduchi şi rusoaica Veronica Pimenova au devenit primii stranieri ai clubului. În curând lor li s-au alăturat Irina Grigorieva, Tatiana Egorova şi Kulistan Botaşova.

 

În acea perioadă Turbine evolua în divizia a doua valorică, dar foarte curând a promovat în Bundesliga, devenind una dintre cele mai bune echipe din Germania şi chiar din Europa (în prezent în palmaresul clubului sunt două Ligi ale Campionilor). La baza acestor performanţe a stat şi reprezentanta fotbalului moldovenesc, Natalia Bunduchi.

 

După destrămarea URSS, Natalia a evoluat pentru reprezentativa Rusiei, cu care a participat în preliminariile CE-1993, CE şi CM-1995.

 

Abia peste 7 ani ea din nou a evoluat într-o competiţie oficială, jucând deja pentru Republica Moldova. Selecţionata noastră a debutat în preliminariile CM-2003, evoluând în grupa VI alături de reprezentativele Iugoslviei, Irlandei şi Greciei. Natalia a jucat în trei meciuri: acasă şi în deplasare contra Irlandei (la 12 septembrie 2001 şi 6 aprilie 2002) şi în partida de pe teren propriu cu Grecia (la 18 mai 2002).

 

În prezent Natalia Bunduchi este stabilită în Germania şi uneori mai joacă şi fotbal pentru echipele de veterani. În 2013 a devenit campioană a Germaniei, evoluând în categoria Under 35.