• Fii alături de Echipa Țării

Nicolai Cebotari, la 65 de ani!

21 mai 2023 de Reporter FMF
GALERIE

Legenda fotbalului moldovenesc, Secretarul General Adjunct al Federației Moldovenești de Fotbal, Nicolai Cebotari serbează astăzi a 65-a aniversare!

 

Echipa Federației Moldovenești de Fotbal, Comunitatea fotbalistică moldovenească, prieteni și rude îi urează omagiatului sănătate, voie bună, realizări deosebite și o viață cât mai lungă în fotbal.

 

La Mulți Ani!!!

 

 

Nicolai Cebotari s-a născut pe 21 mai 1958, la Chișinău.

 

În anul 1974, pe lista celor mai buni 22 de tineri fotbalişti ai Moldovei figura şi numele lui Nicolae Cebotari. Juca atunci pentru echipa de juniori a clubului Nistru Chişinău și pentru selecționatele de juniori ale Moldovei şi ale capitalei la diferite turnee republicane.

 

A debutat la Nistru pe 27 martie 1977, într-un meci din Cupa URSS contra formaţiei Dinamo Leningrad, în care chișinăuienii au învins cu scorul de 2-0. La 8 iunie, pentru prima dată joacă un meci de campionat, în divizia secundă a fotbalului sovietic, în compania echipei Pamir Dușanbe. În minutul 46 a intrat pe teren în locul lui Zoltan Miles. Tot în acel an este invitat în cantonament cu selecţionata de juniori a URSS, după ce participase cu selecţionata Moldovei de juniori la un turneu unional, unde este declarat cel mai bun portar.

 

În 1977 a fost împrumutat pentru o ”stagiere” la formația Speranța Drochia, în Liga a 2-a a URSS, unde a evoluat în ultimele 12 etape. Prima partidă pentru echipa din Drochia a jucat-o la 31 august 1977, la Herson. Speranţa a cedat cu 1-3. La 29 septembrie a jucat primul meci fără gol primit în divizia a treia valorică a fotbalului sovietic. Pe Stadionul „Yunosti” (Tinerețea) din Drochia, fotbaliştii moldoveni au învins Kolos Poltava cu 1-0. Ultimul meci pentru Drochia l-a jucat la Cernăuţi în ultima etapă, când Sparanţa a cedat cu 0-1.

 

Începând cu sezonul 1978 devine jucător de bază al formaţiei Nistru Chișinău. În primele patru meciuri de campionat a primit doar un gol, în meciul cu SKA Rostov, terminat la egalitate, 1-1. În rest - trei victorii, toate cu poarta ”la zero”: 2-0 cu Spartak Ivano Frankovsk; 3-0 cu Torpedo Kutaisi și 1-0, în deplasare, la Zaporojie. A urmat ghinionul cu Tavria, când în prima repriză a încasat patru goluri și a fost schimbat la pauză cu Aleksandr Zabiaka. Chiar și așa, antrenorii continuă să-l trimită în teren titular, jocul tânărului portar devenind stabil, în acel sezon fiind schimbat doar de două ori.

 

Pentru prima dată a parat un penalty la 25 mai 1978, pe Stadionul Republican din Chişinău, în confruntarea cu Spartak Ordjonikidze, scor 2-1. La 5 august a primit primul cartonaş galben din carieră, în meciul pierdut cu Terek Groznîi.

În acel sezon, în poarta lui Cebotari au fost dictate 7 (șapte) lovituri de la 11 metri, şase dintre care au fost realizate.

 

În următorul an a debutat pentru selecţionata Moldovei la Spartakiada Popoarelor URSS. La 21 iulie a apărat buturile Moldovei în partida cu selecţionata oraşului Moscova. Au urmat meciurile cu selecţionatele Kazahstanului, Turkmenistanului, Letoniei şi Azerbaidjanului. Nicolai Cebotari a fost integralist în toate cele cinci meciuri.

 

La 14 octombrie 1979, la Sverdlovsk, Nistru a jucat cu Uralmaș din localitate. Atacantul gazdelor, Vildeaev a deschis scorul din penalty, în minutul 22. În minutul 88, arbitrul întâlnirii, Valeri Baskakov, a mai dictat o lovitură de la 11 în poarta echipei noastre, dar Cebotari nu a putut fi învins. Nistru a scos un punct din această deplasare. Cele mai multe meciri “la zero” le-a jucat în acest sezon – 19 partide.

 

În 1983 debutează în prima divizie valorică a URSS. Pe 13 iulie, la Moscova, a respins primul penalty în elita fotbalului sovietic. În minutul 22, atacantul dinamoviştilor, Molodţov nu l-a putut învinge pe Nicolai Cebotari.

 

La 29 august, arbitrul Vladimir Cehoev a dictat lovitură de la 11 metri în poarta Nistrului, în meciul cu Metallist Harkov. În minutul 25, Yakuboskiy a şutat puternic, dar portarul nostru a respins balonul. Următorul penalty a fost dictat în minutul 54, fiind responsabilitatea unui alt jucător – Fedetskiy, dar tot fără șanse. Pentru un portar debutant la cel mai înalt nivel, cu două lovituri de la punctul cu var apărate, a fost un rezultat fenomenal!

 

Cu toate că Moldova a fost şi este bogată în talente sportive, niciun alt portar născut în țara noastră nu a adunat atâtea prezenţe în lotul formaţiei Nistru în campionatul URSS. Cu excepţia unui sezon petrecut la SKA Kiev, când şi-a efectuat serviciul militar, şi a altor două sezoane la Bucovina, care și cu aportul lui a promovat în divizia secundă a fotbalului sovietic, Nicolae Cebotari a jucat în fotbalul din Moldova. A fost prezent pe teren în tricoul echipei Nistru (Zimbru) în 258 meciuri din Campionatul URSS, divizia secundă.

 

După un an jucat cu Nistru în Liga Superioară, Cebotari este legitimat la Zarea Bălţi. La startul sezonului îmbracă tricoul bălţenilor pe 2 mai 1984, în meciul de debut al echipei Zarea în divizia a treia sovietică. Nicolai Cebotari a menţinut poarta intactă în disputa cu Automobilist Tiraspol, scor 0-0. În acel an a jucat 13 meciuri fără gol primit.

 

Revine în 1985 la Chişinău, după ce în turul campionatului a fost la Bălţi. A fost un an greu pentru portarul nostru. Arbitrii au indicat în poarta lui 16 lovituri de la 11 metri, două dintre care le-a respins: la 16 septembrie, la Stavropol şi la 19 septembrie, la Rostov pe Don. În meciul de la Rostov, arbitrul Aleksandr Balakin a indicat de trei ori punctul cu var la poarta moldovenilor…

 

În anul 1986, presa sportivă din Moldova îl desemnează cel mai bun jucător al anului.

 

În 1989 evoluează din nou la formaţia bălţeană, ca la începutul anului 1990 se fie rechemat la Nistru. La Zarea Bălţi a apărat buturile de 96 de ori, iar la Bucovina Cernăuți, de 93 de ori.

 

Au fost două cazuri când a jucat împotriva echipei de suflet: în 1982 a jucat pentru SKA Kiev în meciul cu Nistru din cadrul Campionatului URSS, iar în 1988, la meciul din Cupa URSS, a stat în poarta Bucovinei Cernăuţi.

 

În 1990 a mai apărat două lovituri de la 11 metri. La 4 octombrie, în meciul cu Tavria Simferopol, rezultat final 0-0, şi la 4 noiembrie, cu Metallurg Zaporojie, scor 2-2.  

 

La finalul anului 1990 a fost ales pentru a doua oară cel mai bun jucător al anului în Moldova.

 

După numărul de jocuri adunate la Nistru Chișinău, în Campionatul URSS, împarte locurile 8-9 cu Vladimir Țincler. Este membru al clubului “Fidelitate”, jucând la Nistru și Zimbru timp de zece ani în campionatele URSS. În sezoanele 1983, 1986 și 1990, a apărat câte două lovituri de la 11 metri.      

 

În total, cu evoluţiile de la Bucovina, Zarea şi CSS Amocom, a adunat 480 de  meciuri oficiale de campionat (464 în Campionatul URSS).                                                                                                

                                                                                           

Din anul 1991 și-a început cariera de antrenor. La început a antrenat formaţia satelit a Zimbrului - Viişoara. După organizarea campionatelor naţionale a jucat şi antrenat formaţia studenţească a capitalei - CSS Amocom. A debutat în poarta studenților pe 18 aprilie 1992, în meciul Dinamo Chișinău – CSS Amocom, scor 1-1. Au fost ultimele prezențe ale lui Nicolai Cebotari în Divizia Națională.

 

În continuare activează doar ca antrenor. În 1992 aduce formația Moldova Boroseni pe treapta a treia a clasamentului Diviziei Naționale - un succes mare pentru o echipă de la sat. Trei ani a lucrat și la Otaci, împreună cu preşedintele Nistrului, Vasile Traghira, aducând echipa din jumătatea a doua a clasamentului printre primele cinci. A mai lucrat cu portarii de la Constructorul-93 şi cu cei de la selecţionata de tineret a Moldovei.

 

Din anul 1998 și până în 2023 deține funcția de Secretar General al Federației Moldovenești de Fotbal. Din 2023 este Secretar General Adjunct al FMF.

 

În 2010 este decorat cu distincția de Stat ”Gloria Muncii”.