• Fii alături de Echipa Țării

Frumoasele noastre duminici. ȘSRCTRO (grupa de copii a.n. 1979-1980)

21 mai 2023 de Andrei Prodan

Școala Sportivă Republicană de Copii și Tineret a Rezervelor Olimpice (ȘSRCTRO) din Chișinău, care în prezent se numește Școala Sportivă Specializată de Fotbal nr. 1, a fost fondată în anul 1970. Pe parcursul celor mai mult de 50 de ani de existență a dat fotbalului moldovenesc mai mulți jucători cunoscuți, printre care Igor Spelnicov (vicecampion european de juniori U18 în componența selecționatei URSS, în 1984), Serghei Savcenco (ocupantul locului 4 la Campionatul Mondial de juniori U20 în componența selecționatei URSS, în 1985), jucătorii naționalei de juniori a URSS Igor Filipov și Sergiu Secu, internaționalii Igor Oprea, Sergiu Chirilov, Alexandru Curtianu, Ion Testemițanu, Oleg Șișchin, Iulian Bursuc, Sergiu Epureanu, Andrian Sosnovschi, Valeriu Catînsus, Victor Comlionoc, Viorel Frunză, Eduard Grosu, Igor Țîgîrlaș, Iulian Erhan...

 

Grupa de copii anul nașterii 1979-1980 (din colectiv puteau face parte copiii născuți nu mai devreme de 1 august 1979) a ȘSRCTRO din Chișinău a fost condusă de antrenorul Nicolai Adamov. Această echipă a devenit dublă campioană a Moldovei la juniori U17 și U18 și prima câștigătoare a Cupei Moldovei la juniori U18, doi dintre componenții lotului (Viorel Frunză și Eduard Grosu) au devenit internaționali, iar Alexandru Șevcic a jucat pentru naționala de futsal a Moldovei.  

 

„Spre deosebire de echipele anterioare, gupele de copii născuți în 1968 și 1973 pe care le-am condus în tandem cu Anton Ababii și Nis Vaserman, cea din 1979-1980 am antrenat-o de unul singur, povestește Nicolai Adamov. Primul turneu republican la care am participat s-a disputat în mai 1991, la Bălți. Alături de gazde la competiție au mai participat formațiile din Tiraspol și Chișinău (noi și echipa de juniori a Zimbrului). La sfârșitul acelui an URSS s-a destrămat. Cu toate acestea am păstrat legăturile cu colegii din fostele republici sovietice. Și chiar în primăvara anului 1992, la Minsk, am participat la primul turneu devenit deja internațional”.

 

1991. Echipa ȘSRCTRO Chișinău (grupa de copii a.n. 1979-1980) la un turneu republican organizat în orașul Bălți. Rândul de sus (de la stânga la dreapta): Tudor Baltaga, Mihailov, Radu Cucoș, Octavian Chilari, Alexandru Slavinschi, Andrei Gherman, Nicolai Adamov (antrenor), Radu Pegza, Vitali Carmanov, Sergiu Rusu. Rândul de jos: Serghei Corj, Nicolae Baltaga, Vitalie Condrea, Radu Capranov, Sergiu Marițoi, Mihail Matcaș, (?), Alexandru Șevcic. Poză din arhiva lui N. Adamov.

 

În capitala Belarusului echipa noastră s-a deplasat cu trenul. La competiție au mai luat parte formații din Minsk (Dinamo, Smena, Trudovîe rezervî), Gomel și Grodno. Moldovenii au urcat pe podium, clasându-se pe locul 3, dar au furnizat marea surpriză: au învins marea favorită și viitoarea campioană, echipa Trudovîe rezervî. „Țin minte la complexul unde avea loc turneul în paralel se disputau câteva meciuri. După ce am deschis scorul spectatorii de la alte terenuri au început să vină să urmărească partida noastră după ce au auzit că „moldovenii îi bat pe campioni”. În final am învins cu scorul de 5-3”, își amintește Nicolai Adamov.  

 

În toamnă chișinăuienii au evoluat la un turneu din Dnepropetrovsk la care și-au dat concursul formațiile ucrainene din Dnepropetrovsk, Dneprodzerjinsk, Zaporojie, Nikopol și două echipe din Moldova, Chișinău și Tiraspol (antrenor – Vladimir Zemlianoi). Condițiile meteo au fost nefavorabile, ploua și era o vreme friguroasă, iar ȘSRCTRO iarăși a câștigat medaliile de bronz.

 

Anul 1993 de asemenea a fost plin de evenimente. Discipolii lui Nicolai Adamov au devenit vicecampioni ai Moldovei la categoria lor de vârstă. Vara au ocupat locul 2 la turneul din Zaporojie, cedând doar în fața echipei-gazdă. Iar toamna au devenit campioni ai turneului pe care l-au organizat la Chișinău și la care în premieră a participat o formație din România, din orașul Suceava.

 

În martie 1994 ȘSRCTRO s-a clasat pe locul trei la turneul din Odesa. La competiție au participat două echipe ale gazdelor, Cernomoreț-1 și Cernomoreț-2, precum și formațiile din Nikolaev, Ismail și Belgorod-Dnestrovskii. Apropo, prima echipă a odesiților era condusă de Savelii Semionov, originar din Edineț, la mijlocul anilor ’50 jucător la Institutul Agricol și Burevestnik-2 Chișinău.

 

În campionatul Moldovei echipa a repetat performanța de anul trecut, câștigând medaliile de argint, iar vara a devenit campioană a turneului de la Svetlogorsk (Belarus). Tot vara s-a deplasat la Suceava cu vizita de răspuns, unde a disputat două meciuri amicale.

 

„Prima partidă am câștigat-o cu scorul de 2-1. Gazdele după ce au pierdut deja două meciuri (primul anul trecut la Chișinău) și-a pus scopul să învingă cu orice preț. Viorel Frunză când a văzut portarul advers a exclamat: „Păi ăsta e cu 3 ani mai mare decât noi”. Am cedat cu 2-3”, rememorează Nicolai Adamov.

 

În sezoanele 1996/97 și 1997/98 echipa instituției căreia i se mai spune „Școala de la Râșcanovca” a devenit campioană a Moldovei (pentru titlu atunci luptau 12 formații din toată republică) la categoria lor de vârstă.  

 

În 1998 elevii lui Nicolai Adamov au realizat „eventul”, câștigând și Cupa Moldovei.

 

„A fost prima ediție a Cupei Moldovei, își amintește Nicolai Adamov. Nu știu din care cauză dar până atunci Cupa printre juniori nu s-a disputat, cum nu s-a disputat și după aceasta. În finală am jucat cu Zimbru. A fost un meci interzis cardiacilor. N-am putut conta pe cel mai bun jucător al nostru, Viorel Frunză, deoarece n-avea drept de joc fiind născut în decembrie 1979 și depășind astfel limita de vârstă. Sergiu Botnari a deschis scorul pentru noi. La mijlocul reprizei secunde Mișa Matcaș primește „roșu„ pentru joc dur, iar în minutul 90 Zimbru egalează. Ajungem la loviturile de departajare. Și aici erou al partidei devine portarul nostru Sașa Slavinschi, care apără trei penalty-uri. Pentru noi marchează Alexandru Șevcic, Radu Cucoș și Eduard Grosu și câștigăm cu 3-2”.

 

Iată și numele jucătorilor echipei ȘSRCTRO Chișinău (grupa a.n. 1979-1980): portar – Alexandru Slavinschi; fundași – Tudor Baltaga, Andrei Capița, Vitali Carmanov, Octavian Chilari, Vitalie Condrea, Eduard Grosu, Mihail Matcaș, Nicolai Nagornîi, Andrei Șoimu; mijlocași – Nicolae Baltaga, Gheorghe Bîrlădean, Sergiu Botnari, Radu Capranov, Serghei Corj, Radu Cucoș, Sergiu Duca, Andrei Gherman, Sergiu Marițoi, Anatol Nemțanu, Radu Pegza, Sergiu Rusu; atacanți – Nicolae Badii, Viorel Frunză, Alexandru Șevcic, Veaceslav Titov.

 

Mulți componenți ai lotului s-au realizat și în „fotbalul mare”: Viorel Frunză a fost premiant al campionatului și deținător al Cupei Moldovei, de 37 de ori a îmbrăcat tricoul naționalei, marcând 7 goluri; Eduard Grosu de 4 ori a fost internațional, a jucat la Agro Chișinău, Tiligul Tiras Tiraspol, Milsami Orhei, Sf. Gheorghe Suruceni, Dacia Chișinău; Alexandru Șevcic a fost desemnat cel mai bun jucător de futsal în anul 2013, pe când evolua la echipa JLC Chișinău cu care a devenit campion și deținător al Cupei Moldovei; în Divizia Națională (în prezent – Super Liga) pentru Agro sau Dacia Chișinău au jucat Alexandru Slavinschi, Sergiu Botnari, Radu Cucoș. Ultimul a îmbrățișat profesia de diplomat, activând la ambasada Moldovei din SUA și Țările de Jos, iar în prezent lucrează în cadrul Secretariatului Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) de la Viena (Austria).

 

 Echipa ȘSRCTRO Chișinău (grupa de copii a.n. 1979-1980), campioană a Moldovei (U-17) din 1997. Rândul de sus (de la stânga la dreapta): Nicolai Adamov (antrenor), Andrei Capița, Alexandru Șevcic, Alexandru Slavinschi, Nicolae Baltaga, Nicolai Nagornîi, Nicolae Badii, Viorel Frunză, Anatol Nemțanu, Sergiu Duca, Octavian Chilari. Rândul de jos: Mihail Matcaș, Andrei Șoimu, Sergiu Botnari, Vitalie Condrea, Andrei Gherman, Sergiu Marițoi, Radu Cucoș