• Fii alături de Echipa Țării

Comitetele FMF

Deciziile Comisiei de Disciplină a FMF

06 mai 2023 de Reporter FMF

La ședința din 4 mai, Comisia de Disciplină a FMF a examinat abaterile disciplinare constatate și înregistrate conform rapoartelor de joc la meciurile campionatului R. Moldova la fotbal, Super Liga, Cupa Moldovei Moldtelecom, Liga 1, Liga 2, copii și juniori, ediția 2022/23:

 

1. Examinând raportul de joc al meciului CSF BĂLȚI – FC SFÎNTUL GHEORGHE, din data de 03.05.2023, (Cupa Moldovei MOLDTELECOM, Ediția 2022/23, etapa finală) s-a constatat că asistentul antrenorului clubului FC SFÎNTUL GHEORGHE, Dl Stanislav LUCA, aflându-se pe banca tehnică, pe tot parcursul meciului a dat indicații jucătorilor clubului său. Asistentul antrenorului clubului FC SFÎNTUL GHEORGHE, Dl Stanislav LUCA a manifestat un comportament neadecvat pe toată durata meciului, a protestat prin gesturi și vorbe și a manifestat dezacord față de deciziile arbitrului central, pentru ce a fost eliminat de pe banca tehnică. După eliminarea asistentului antrenorului clubului FC SFÎNTUL GHEORGHE, Dl Stanislav LUCA, antrenorul de portari al clubului FC SFÎNTUL GHEORGHE, Igor JOSAN a dat indicații jucătorilor aflați în teren. Menționăm că antrenorul principal al echipei FC SFÎNTUL GHEORGHE, Dl Nicolai MANDRICENCO a fost prezent pe banca tehnică pe tot parcursul meciului. De asemenea, în minutul 58 al meciului, administratorul echipei CSF BĂLȚI, Sergiu DERENOV, a fost eliminat de pe banca tehnică pentru manifestarea comportamentului violent. Menționăm că, conform prevederilor art.34, art.60.4, art. 77, art. 78, art. 79 «Codul de Disciplină și Etică al FMF», art. 8.10, art.8.11 al «Regulamentului Campionatului Republicii Moldova la Fotbal, Ediția 2022/23», art. 2.10 al «Regulamentului Cupei Moldovei MOLDTELECOM, Ediția 2022/23»și art. 6 al «Regulamentului privind Organizarea și Funcționarea Organelor Judiciare din cadrul F.M.F, Comisia de Disciplină al F.M.F.,

 

                                                                                                                            D E C I D E:

 

1.1. A-l suspenda pentru 5 (cinci) etape de cupă pe asistentul antrenorului echipei FC SFÎNTUL GHEORGHE, Dl Stanislav LUCA, pentru încălcarea prevăzută la art. 60.4 al Codului de Disciplină și Etică al FMF, art. 8.10 și 8.11 al Regulamentului Campionatului R. Moldova la Fotbal, precum și în art. 2.10 al Regulamentului Cupei Moldovei MOLDTELECOM, Ediția 2022/23.

Conform art. 17 al Codului de Disciplină și Etică al FMF - Suspendarea constă în interzicerea participării la următorul meci, inclusiv a accesului la vestiare, pe banca de rezervă și în incinta terenului de joc. Pentru antrenori, echipă tehnică și alți oficiali, suspendarea este însoțită întotdeauna de sancțiunea interzicerii accesului la vestiarele echipei și ale arbitrilor, în tunel, în incinta terenului și pe banca de rezerve. Antrenorii suspendați pot lua loc în tribună și nu au dreptul de a intra în contact cu echipa lor.

Conform prevederilor art.17.11 al Codului de Disciplină și Etică al FMF - Suspendarea cumulată cu o amendă, se va prelungi până la plata integrală a amenzii.

1.2. A aplica sancțiune sub formă de amendă asistentului antrenorului echipei FC SFÎNTUL GHEORGHE, Dl Stanislav LUCA, în mărime de 12 000,00 lei (douăsprezece mii lei, 00 bani) lei (MDL), în conformitate cu prevederile art. 60.4 al Codului de Disciplină și Etică al FMF.

1.3. A avertiza antrenorul de portari al echipei FC SFÎNTUL GHEORGHE, Igor JOSAN, că în cazul în care încălcarea prevăzută la art. 60.4 al Codului de Disciplină și Etică, precum si la art. 8.10 și 8.11 al Regulamentului Campionatului R. Moldova la Fotbal, se va repeta, Comisia de Disciplină al FMF, va stabili o perioada de suspendare, pentru încălcarea respectivă, conform prevederilor Codului de Disciplină și Etică.

1.4. A-l suspenda pentru 2 (două) etape de cupă pe administratorul echipei CSF BĂLȚI, Sergiu DERENOV, pentru încălcarea Codului de Disciplină și Etică al FMF.

Conform art. 17 al Codului de Disciplină și Etică al FMF - Suspendarea constă în interzicerea participării la următorul meci, inclusiv a accesului la vestiare, pe banca de rezervă și în incinta terenului de joc. Pentru antrenori, echipă tehnică și alți oficiali, suspendarea este însoțită întotdeauna de sancțiunea interzicerii accesului la vestiarele echipei și ale arbitrilor, în tunel, în incinta terenului și pe banca de rezerve. Antrenorii suspendați pot lua loc în tribună și nu au dreptul de a intra în contact cu echipa lor.

Conform prevederilor art.17.11 al Codului de Disciplină și Etică al FMF - Suspendarea cumulată cu o amendă, se va prelungi până la plata integrală a amenzii.

1.5. A aplica sancțiune sub formă de amendă administratorului echipei CSF BĂLȚI, Sergiu DERENOV, în mărime de 2 000,00 lei (două mii lei, 00 bani) lei (MDL), în conformitate cu prevederile Codului de Disciplină și Etică al FMF.

Prezenta decizie este cu drept de atac în termen de 7 (șapte) zile.

 

2. Examinând rapoartele de joc ale meciului FC PETROCUB – FC SHERIFF, din data de 30.04.2023 (Campionatul R. Moldova la Fotbal, Ediția 2022/23, Super Liga, etapa a VII-a), s-a constatat că după terminarea meciului, în vestiarul arbitrilor a intrat, fără permisiune, președintele FC PETROCUB-HÎNCEȘTI, dl Mihail USATÎI și a manifestat dezacordul față de deciziile arbitrilor, de asemenea a solicitat arbitrilor explicații la unele faze din timpul meciului. În conformitate cu art.54, art.58, art. 77, art. 78, art. 79 «Codul de Disciplină și Etică al FMF», art.9.6. al «Regulamentului Campionatului Republicii Moldova la Fotbal, Ediția 2022/23», și art. 6 al «Regulamentului privind Organizarea și Funcționarea Organelor Judiciare din cadrul F.M.F, Comisia de Disciplină al F.M.F.,

 

                                                                                                                         D E C I D E:

 

2.1. A-l suspenda pentru 3 (trei) etape de campionat pe președintele FC PETROCUB-HÎNCEȘTI, dl Mihail USATÎI, pentru încălcarea prevăzută la art. 54 și art.58 al Codului de Disciplină și Etică al FMF, art. 9.6. al Regulamentului Campionatului R. Moldova la Fotbal.

2.2. Conform art. 17 al Codului de Disciplină și Etică al FMF - Suspendarea constă în interzicerea participării la următorul meci, inclusiv a accesului la vestiare, pe banca de rezervă și în incinta terenului de joc. Pentru antrenori, echipă tehnică și alți oficiali, suspendarea este însoțită întotdeauna de sancțiunea interzicerii accesului la vestiarele echipei și ale arbitrilor, în tunel, în incinta terenului și pe banca de rezerve. Antrenorii suspendați pot lua loc în tribună și nu au dreptul de a intra în contact cu echipa lor.

Conform prevederilor art.17.11 al Codului de Disciplină și Etică al FMF - Suspendarea cumulată cu o amendă, se va prelungi până la plata integrală a amenzii.

2.3. A aplica sancțiune sub formă de amendă președintelui FC PETROCUB-HÎNCEȘTI, dl Mihail USATÎI, în mărime de 2 000,00 lei (două mii lei, 00 bani) lei (MDL), în conformitate cu prevederile art. 9.6. al Regulamentului Campionatului R. Moldova la Fotbal.

Conform «Codului Disciplinar și de Etică al FMF», prezenta decizie este definitivă şi irevocabilă.

 

3. Examinând demersul Departamentului de Integritate al FMF, rapoartele de joc ale meciului CF OGUZSPORT U11 – FC CONGAZ U11, din data de 23.04.2023 (Campionatul R. Moldova la Fotbal Copii și Juniori, Ediția 2022/23, Liga A, U-11, Etapa a V-a) și explicațiile persoanelor vizate în cadrul investigației, s-a constatat că FC CONGAZ U11, a folosit un jucător substituitor Denis ROȘANU, a.n. 2012, în cadrul meciurilor din Campionatul R. Moldova la Fotbal Copii și juniori, Ediția 2022/23, Liga A, U11, Etapa a V-a). Denis ROȘANU nu a trecut procedura de legitimare pentru echipa FC CONGAZ U11, cauza fiind lipsa certificatului medical care confirmă faptul că copilul este apt din punct de vedere fizic să desfășoare o activitate sportivă. Examinând explicațiile antrenorului echipei FC CONGAZ U11, Constantin STEFU, s-a constatat că dumnealui cunoștea despre starea de sănătate a copilului Denis ROȘANU, cunoștea despre faptul că acesta nu a fost legitimat pentru echipa FC CONGAZ U11 și nu are drept de joc. Cu toate acestea antrenorul echipei FC CONGAZ U11, Constantin STEFU, i-a permis lui Denis ROȘANU să folosească legitimația altui jucător, până la începutul meciului, la verificarea identității jucătorilor de către arbitrul principal al meciului, care nu a observat diferența dintre copilul de pe imaginea foto și cel prezent în teren. De asemenea antrenorul echipei FC CONGAZ U11, Constantin STEFU i-a permis lui Denis ROȘANU să intre în teren în minutul 7’ al meciului și să joace pe o perioadă de 20 de minute, până la finalul primei reprize. După finalul primei reprize, copilul Denis ROȘANU a început să se simtă rău. Medicii și ambulanța au încercat să facă tot posibilul pentru a stabiliza starea de sănătate a copilului, însă cu regret copilul a decedat. În temeiul art. 9.1.2, art. 20, art. 33.5, art. 33.6, art. 73, art. 74, art. 75, art. 76 «Cod Disciplinar», art. 5.18. din «Regulamentul Campionatului Republicii Moldova la Fotbal Copii și Juniori, Ediția 2022/23», art. 4 al «Regulamentului privind Organizarea și Funcționarea Comitetului de Competiții al F.M.F.», Comitetul de Competiții al F.M.F.,

 

                                                                                                                       D E C I D E:

 

3.1. A anula rezultatul meciului CF OGUZSPORT U11 – FC CONGAZ U11, programat pentru data de 23.04.2023 (Campionatul R. Moldova la Fotbal Copii și Juniori, Ediția 2022/23, Liga A, U11, Etapa V-a).

3.2. A acorda înfrângere tehnică (0-3) echipei FC CONGAZ U11, în cadrul meciului CF OGUZSPORT U11 – FC CONGAZ U11, programat pentru data de 23.04.2023 (Campionatul R. Moldova la Fotbal Copii și Juniori, Ediția 2022/23, Liga A, U11, Etapa V-a).

3.3. A acorda victorie tehnică (3-0) echipei CF OGUZSPORT U11, în cadrul meciului CF OGUZSPORT U11 – FC CONGAZ U11, programat pentru data de 23.04.2023 (Campionatul R. Moldova la Fotbal Copii și Juniori, Ediția 2022/23, Liga A, U11, Etapa V-a).

A sancționa FC CONGAZ U11, cu retragerea a 6 (șase) puncte, din clasamentul Campionatului Republicii Moldova la Fotbal Copii și Juniori, Ediția 2022/23, U11, pentru meciul disputat sus-menționat cu utilizarea jucătorului substituitor.

3.4. A-l suspenda pentru o perioadă nedeterminată pe antrenorul echipei FC CONGAZ U11, Constantin STEFU, pentru încălcarea prevederilor Regulamentului Campionatului Republicii Moldova la Fotbal Copii și Juniori, Ediția 2022/23.

Conform art. 17 al Codului de Disciplină și Etică al FMF - Suspendarea constă în interzicerea participării la următorul meci, inclusiv a accesului la vestiare, pe banca de rezervă și în incinta terenului de joc. Pentru antrenori, echipă tehnică și alți oficiali, suspendarea este însoțită întotdeauna de sancțiunea interzicerii accesului la vestiarele echipei și ale arbitrilor, în tunel, în incinta terenului și pe banca de rezerve. Antrenorii suspendați pot lua loc în tribună și nu au dreptul de a intra în contact cu echipa lor.

Conform prevederilor art.17.11 al Codului de Disciplină și Etică al FMF - Suspendarea cumulată cu o amendă, se va prelungi până la plata integrală a amenzii.

3.5. A sesiza Comitetul de antrenori al FMF privind adoptarea acțiunilor suplimentare, în legătură cu încălcarea gravă comisă de antrenorului echipei FC CONGAZ U11, Constantin STEFU, care s-a soldat cu decesul unui copil.

Prezenta decizie este cu drept de atac în termen de 7 (șapte) zile.

 

4. Alte abateri disciplinare constatate și înregistrate conform rapoartelor de joc la meciurile «Campionatului R. Moldova la Fotbal, Super Liga, Liga 1, Liga 2, Ediția 2022/23, Cupa Moldovei ”MOLDTELECOM”, Ediția 2022/23».

4.1. Conform rapoartelor de joc de la meciurile «Campionatului R. Moldova la Fotbal Liga 1, Liga 2, Ediția 2022/23, Cupa Moldovei ”MOLDTELECOM”, Ediția 2022/23»,

1. CSF BĂLȚI – FC SFÎNTUL GHEORGHE (03.05.2023) – Cupa RM MOLDTELECOM,

2. FC VICTORIA – FC DINAMO-AUTO (29.04.2023) – Liga 1,

3. FC VICTORIA – FC DINAMO-AUTO (29.04.2023) – Liga 1,

4. SHERIFF-2 – SPERANIS NISPORENI (28.04.2023) – Liga 1,

5. FC VISOCA – FC SÎNGEREI (29.04.2023) – Liga 2,

6. CF EDINEȚ – FC PEPENI (29.04.2023) – Liga 2,

                                                                                                      jucătorii echipei:

 

1. FC SFÎNTUL GHEORGHE au acumulat 7 (șapte) cartonașe galbene în timpul jocului;

2. FC VICTORIA au acumulat 4 (patru) cartonașe galbene în timpul jocului;

3. FC DINAMO-AUTO au acumulat 4 (patru) cartonașe galbene în timpul jocului;

4. SHERIFF-2 au acumulat 4 (patru) cartonașe galbene în timpul jocului;

5. FC SÎNGEREI au acumulat 5 (cinci) cartonașe galbene în timpul jocului;

6. FC PEPENI au acumulat 4 (patru) cartonașe galbene în timpul jocului;

 

Astfel, luând în considerație cele expuse mai sus, în conformitate cu art. 13, art.15, art.46.1.a, art. 77, art. 78, art. 79 «Codul de Disciplină și Etică al FMF», «Regulamentul Campionatului R. Moldova la Fotbal, Ediția 2022/23», art. 6 al «Regulamentului privind Organizarea și Funcționarea Organelor Judiciare din cadrul F.M.F», Comisia de Disciplină a F.M.F.,

 

                                                                                                    D E C I D E:

 

4.1.1. A sancționa FC SFÎNTUL GHEORGHE cu amendă în mărime de 2 000,00 (două mii) lei

(MDL).

4.1.2. A sancționa FC VICTORIA cu amendă în mărime de 1 000,00 (una mie) lei (MDL).

4.1.3. A sancționa FC DINAMO-AUTO cu amendă în mărime de 1 000,00 (una mie) lei (MDL).

4.1.4. A sancționa SHERIFF-2 cu amendă în mărime de 1 000,00 (una mie) lei (MDL).

4.1.5. A sancționa FC SÎNGEREI cu amendă în mărime de 500,00 (cinci sute) lei (MDL).

4.1.6. A sancționa FC PEPENI cu amendă în mărime de 500,00 (cinci sute) lei (MDL).

Conform «Codului Disciplinar și de Etică al FMF», prezenta decizie este definitivă şi irevocabilă.

Termenul de achitare a amenzii este de 30 (treizeci) de zile calendaristice.

 

4.2. Conform rapoartelor de joc de la meciurile «Campionatului R. Moldova la Fotbal, Liga 1,

Liga 2, Ediția 2022/23, Cupa Moldovei ”MOLDTELECOM”, Ediția 2022/23»,

1. CSF BĂLȚI – FC SFÎNTUL GHEORGHE (03.05.2023) – Cupa RM MOLDTELECOM,

2. CSF BĂLȚI – FC SFÎNTUL GHEORGHE (03.05.2023) – Cupa RM MOLDTELECOM,

3. FC VICTORIA – FC DINAMO-AUTO (29.04.2023) – Liga 1,

4. ZIMBRU-2 – CSF CRICOVA (29.04.2023) – Liga 2,

5. CF EDINEȚ – FC PEPENI (29.04.2023) – Liga 2,

                                                                                                     Jucătorul:

 

1) Cedric NGAH (FC SFÎNTUL GHEORGHE) a fost eliminat de pe terenul de joc, după acumularea a două cartonașe galbene, pentru ”comportare nesportivă – Protest prin vorbe” și ”comportare nesportivă – fault dur” în minutele 44’ și 75’ ale meciului. După finalul meciului jucătorul Cedric NGAH (FC SFÎNTUL GHEORGHE) s-a apropiat de echipa de arbitri la mijlocul terenului și a manifestat un comportament neadecvat, protestând cu voce ridicată la deciziile arbitrilor.

2) Serghei SVINARENCO (FC SFÎNTUL GHEORGHE) a fost eliminat de pe terenul de joc, după acumularea a două cartonașe galbene, pentru ”comportare nesportivă – fault dur” și ”comportare nesportivă – întreruperea atacului de perspectivă” în minutele 44’ și 72’ ale meciului.

3) MUM BOHO JAVIER (FC DINAMO-AUTO) a fost eliminat de pe terenul de joc, după acumularea a două cartonașe galbene, pentru ”comportare nesportivă – Fault dur” și ”comportare nesportivă – Protest prin gest” în minutele 24’ și 61’ ale meciului.

4) Nicolae STEGORESCU (CSF CRICOVA) a fost eliminat de pe terenul de joc, după acumularea a două cartonașe galbene, pentru ”comportare nesportivă – fault dur” și ”comportare nesportivă – diverse” în minutele 30’ și 52’ ale meciului.

5) Vladimir CARP (FC PEPENI) a fost eliminat de pe terenul de joc, după acumularea a două cartonașe galbene, pentru ”comportare nesportivă – Protest prin vorbe” și ”comportare nesportivă – Protest prin vorbe” în minutul 71’ și imediat după fluierul final al meciului.

Astfel, luând în considerație cele expuse mai sus, în conformitate cu art. 13, art.15, art. 40.1.b, art.40.1.c, art. 40.2, art. 40.4, art. 40.6, art. 77, art. 78, art. 79 « Codul de Disciplină și Etică al FMF», «Regulamentului Campionatului R. Moldova la Fotbal, Ediția 2022/23», art. 6 al «Regulamentului privind Organizarea și Funcționarea Organelor Judiciare din cadrul F.M.F.», Comisia de Disciplină a F.M.F.,

 

                                                                                                                  D E C I D E:

 

4.2.1. A-l suspenda pe Cedric NGAH (FC SFÎNTUL GHEORGHE) pentru 2 (două) etape de cupă.

A sancționa FC SFÎNTUL GHEORGHE cu amendă în mărime de 2 000,00 (două mii) lei (MDL).

4.2.2. A-l suspenda pe Serghei SVINARENCO (FC SFÎNTUL GHEORGHE) pentru 1 (una) etapă de

cupă.

A sancționa FC SFÎNTUL GHEORGHE cu amendă în mărime de 400,00 (patru sute) lei (MDL).

4.2.3. A-l suspenda pe MUM BOHO JAVIER (FC DINAMO-AUTO) pentru 1 (una) etapă de

campionat.

A sancționa FC DINAMO-AUTO cu amendă în mărime de 200,00 (două sute) lei (MDL).

4.2.4. A-l suspenda pe Nicolae STEGORESCU (CSF CRICOVA) pentru 1 (una) etapă de campionat.

A sancționa CSF CRICOVA cu amendă în mărime de 100,00 (una sută) lei (MDL).

4.2.5. A-l suspenda pe Vladimir CARP (FC PEPENI) pentru 1 (una) etapă de campionat.

A sancționa FC PEPENI cu amendă în mărime de 100,00 (una sută) lei (MDL).

 

Conform «Codului Disciplinar și de Etică al FMF», prezenta decizie este definitivă şi irevocabilă.

Termenul de achitare a amenzii este de 30 (treizeci) de zile calendaristice.

 

Atenție: Neexecutarea Deciziilor Comisiei de Disciplină constituie o încălcare a regulamentelor FMF și reprezintă temei pentru aplicarea sancțiunilor suplimentare.