• Fii alături de Echipa Țării

Social. Fotbal, dincolo de limite

02 mai 2023 de Dorina Gherganov

Pasiunea pentru fotbal nu trebuie să cunoască limite, iar sportul-rege devine tot mai accesibil pentru persoanele cu posibilități fizice restrânse.   

Dezvoltarea unui mediu de fotbal incluziv, dar și crearea programelor și suportul persoanelor cu necesități speciale în fotbal sunt subiectele-țintă, abordate în cadrul Seminarului de perfecționare în domeniul fotbalul pentru oameni cu necesități speciale, UEFA Share Disability Football. Evenimentul se desfășoară în perioada 30 aprilie – 4 mai 2023, la Glasgow, Scoția.

 

Federația Moldovenească de Fotbal este reprezentată de către Diana Bulgaru, Head of Grassroots și Cristina Braga, FSR manager. 

 

În cadrul workshop-ului participă peste 60 de persoane, responsabili de Grassroots și managerii de responsabilitate socială din 21 de țări: Scoția, Belgia, Croația, Insulele Feroe, Finlanda, Franța, Germania, Gibraltar, Anglia, Italia, Islanda, Liechtenstein, Malta, Țările de Jos, Andorra, Norvegia, Irlanda de Nord, San Marino, Suedia și Țara Galilor.

 

Unul dintre obiectivele UEFA Share Disability Football este crearea parteneriatelor de succes în domeniul fotbalului incluziv și schimbul de experiență. Fiecare federație participantă la workshop trebuie să elaboreze planul de activitate pentru încadrarea persoanelor cu necesități speciale în fotbal până în luna mai 2024, care va fi parte a strategiei de dezvoltarea a fotbalului de bază.

 

Federația Moldovenească de Fotbal participă activ și cu regularitate la foarte multe evenimente sociale, care au ca scop sprijinirea egalității de șanse și susținerea drepturilor și bunăstării persoanelor cu dizabilități. Recent, FMF a susținut organizarea festivalului sportiv cu ocazia Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități, în cadrul evenimentelor organizate de școala auxiliară nr.6 și organizația Special Olympics. Atunci, FMF a donat inventar sportiv pentru 112 copii, căciulițe și mingi JAKO.

 

Iar săptămâna trecută, Federația Moldovenească de Fotbal a organizat un alt evenimentului sportiv special, dedicat Zilei Mondiale a Sănătății, la care au participat circa 70 de copii din cadrul Centrului Comunitar Speranța, AO Sunshine și Centrul de Caritate pentru Refugiați. 

FMF, în parteneriat cu UNICEF, organizează astfel de evenimente pe tot parcursul anului.  

 

Astfel, pe parcursul ultimului an, au fost organizate acțiuni de consolidare a eforturilor de integrare prin fotbal a copiilor refugiați și a celor cu necesități speciale. În acest sens au fost organizate 60 de antrenamente (2 ori pe săptămână în 5 centre de plasament temporar) cu participarea a 1403 copii cu vârsta cuprinsă între 5 și 16 ani. La fel au fost organizate 12 festivaluri sportive cu implicarea a 6000 copii din școlile Republicii Moldova.