• Fii alături de Echipa Țării

Feminin (Naționale)

Fotbal feminin. Interviu cu selecționerul Eduard Blănuță, după cantonamentul din Antalya

12 apr 2023 de Maria Teeşanu

Selecționerului Eduard Blănuță a făcut concluziile după partidele amicale cu echipa Antalyaspor (0:1) și selecționata Haiti (1:3). Cele 2 meciuri s-au jucat pe 6 și 10 aprilie, în Antalya.   

- Cantonamentul de pregătire din Turcia s-a desfășurat într-o atmosferă bună și a fost productiv pentru Naționala feminină. Două antrenamente pe zi și cele două partide amicale au influențat pozitiv asupra întregii echipe.

- Cât de mult a ajutat acest cantonament echipei Naționale?
- Desigur că a ajutat foarte mult. Mulțumesc Federației Moldovenești de Fotbal pentru o astfel de oportunitate. Acest stagiu de pregătire era benefic pentru noi, mai ales în astfel de condiții bune. Acesta este unul din cantonamente în care am benificiat de condiții superbe. Am avut terenuri de antrenament foarte calitative, aveam loc și timp pentru recuperări și dispuneam de un timp frumos în Antalya.

- Care au fost aspectele la care s-a lucrat în Antalya?
- Am lucrat la interacțiuni de echipă în mijlocul terenului cu trecerea ulterioară în a doua jumătate a adversarului.

- Cum apreciați lucrul fetelor la acest cantonament?
- Fetele s-au descurcat bine. Erau predispuse să lupte pe teren și se vedea dorința lor de a se antrena și de a juca. Antrenamentele au fost productive, am încercat ceva nou, iar sportivele au depus efort maxim. La acest cantonament ele au venit pregătite fizici, ținând cont că în toate țările a început campionatul. Fetele au intrat repede în ritm și pe tot parcursul cantonamentului au făcut față efortului fizic.

- Dacă să vorbim despre meciul cu Haiti, care este un adversar puternic, pentru noi 1-3 este un rezultat bun?
- Haiti este echipă calificată la Cupa Mondială de anul acesta. 90% dintre fete joacă în prima ligă a campionatului din Franța. Eu cred că jocul prestat de noi și însăși scorul de 3-1 este un rezultat pozitiv pentru echipă. Cine a văzut meciul a putut să observe dorința fetelor și însăși o echipă în teren. Unul din golurile selecționatei Haiti a fost marcat din offside, deci scorul real putea fi de 2-1, ceea ce este un rezultat bun pentru noi. Trebuie să fim realiști, fiindca Haiti este un adversar foarte puternic. Fetele noastre au avut ocazii de gol, multe dueluri au fost câștigate de noi, în alte situații dominam la pase și multe alte momente ne-au arătat că am crescut ca echipă și că avem echipă și sportive bune.

- Cum a fost meciul cu echipa din campionatul Turciei?
- Nu aș spune că am avut un adversar slab. Am întâlnit o echipă cu multe straniere. Au fost diferite sarcini în primul și al doilea meci. În primul meci, cu părere de rău, nu am reușit să arătăm toate cele mai bune calități în atac.

- Urmează tragerea la sorți pentru Liga Națiunilor. Pe cine v-ar plăcea să vedeți în grupă?
- În principiu, aș fi vrut să jucăm cu echipele cu care încă nu am jucat. Orice adversar ar fi binevenit pentru Naționala noastră. Echipa așteaptă mult tragerea la sorți. Cu toții așteptăm acel moment când vom vedea grupa noastră. O nouă competiție, o nouă provocare pentru noi.