• Fii alături de Echipa Țării

Istoria fotbalului. Când a avut loc primul meci la Chișinău?

25 mar 2023 de Andrei Prodan
 Informația despre meciul de fotbal Chișinău – Odesa din cartea lui N. Biazi „Zapiski starogo sportsmena” (pagina 19).

Deja de o perioadă îndelungată de timp, data de naștere oficială a fotbalului din Republica Moldova este consederată ziua de 29 august. Drept reper au fost luate memoriile lui Nicolai Biazi publicate în anul 1966, la Moscova, la editura „Fizkultura i sport” (= Educația fizică și sport), sub denumirea „Zapiski starogo sportsmena” (= Însemnările unui bătrân sportiv), potrivit cărora, în data de 29 august 1910 pe terenul de instrucție al gimnaziului de băieți nr. 3 din Chișinău a avut loc meciul de fotbal dintre selecționata gimnaziștilor și liceenilor chișinăuieni și cea a elevilor gimnaziului nr. 2 din Odesa, din care făcea parte și N. Biazi.

Partida s-a încheiat cu scorul de 22-0 în favoarea oaspeților și a fost arbitartă de doi chișinăuieni – profesorul Josef Seidl și studentul Hristofor Galațan. Autorul a notat că ziarele din Chișinău și Odesa au scris despre acest meci. Spre regret, investigațiile efectuate până în prezent la bibliotecile din Chișinău și cele din Odesa nu au confirmat cele relatate de Nicolai Biazi.

 

Știrea despre meciul de fotbal Chișinău – Odesa din revista «Къ спорту!», nr. 14 din 2 martie 1912 (pagina 15).

Însă, recent, Štěpán Gilar, consul la Ambasada Republicii Cehe în Chișinău, care aduna materiale despre viața și activitatea conaționalului său Josef Seidl, a descoperit într-o revistă de epocă editată la Moscova («Къ спорту!» (= Spre sport), nr. 14 din 2 martie 1912) că meciul dintre gimnaziștii din Chișinău și cei Odesa într-adevăr a avut loc, doar că s-a disputat în anul 1911 și nu în 1910.

 

Astfel, în momentul de față, cu certitudine putem afirma că primul meci inter-orășenesc pe teritoriul Basarabiei a avut loc pe 29 august 1911.

 

În ce privește răspunsul la întrebarea când s-a disputat prima partidă de fotbal la Chișinău, o claritate încă nu există. Deocamdată se știe că până în august 1911 la Chișinău au avut loc cinci meciuri de fotbal:

06.05.1911: Selecționata gimnaziilor nr. 1 și nr. 2 – selecționata amatorilor de fotbal, scor 1-1.

09.05.1911: Selecționata gimnaziilor nr. 1 și nr. 2 – selecționata amatorilor de fotbal, scor 4-1.

27.05.1911: Selecționata gimnaziilor nr. 1 și nr. 2 – selecționata amatorilor de fotbal, scor 0-2.

10.06.1911: Selecționata nr. 1 – Selecționata nr. 2, scor 4-0.

13.06.1911: Selecționata nr. 1 – Gimnaziștii + Selecționata nr. 2, scor 4-1.

 

Se cunosc și numele jucătorilor din selecționata nr. 1 (probabil cea mai bună la acel moment): Golubkov – H. Galațan, V. Iablokov – Șciuka, Zalevski, V. Dembski – V. Zîbin, D. Urechi, P. Pogorelski, V. Ziloti, N. Iuhimenko. Rezerve: Salmanovici, Vilt.

 

Investigațiile continuă...

 

Reamintim, că la inițiativa Ambasadei Republicii Cehe în Republica Moldova, duminică, 26 martie 2023, pe stadionul Dinamo din Chișinău va fi dezvelită o placă memorială dedicată sportivului ceh Josef Seidl, unul dintre cei doi arbitri, care au condus meciul istoric. Ceremonia va avea loc în ajunul meciului Moldova - Cehia din preliminariile pentru UEFA EURO 2024, în prezența reprezentanților Federației de Fotbal a Republicii Cehe și a Federației Moldovenești de Fotbal, a corpului diplomatic, a reprezentanților administrației moldovenești și a altor invitați.