• Fii alături de Echipa Țării

Masculin (Naționale)

Vladislav Baboglo, convocat în premieră la Națională. Citește povestea lui

15 mar 2023 de Victor Daghi

Jucătorul echipei ucrainene Oleksandria, Vladislav Baboglo a fost convocat în premieră la Naționala Moldovei pentru "dubla" cu Insulele Feroe și Cehia, din preliminariile Campionatului European 2024. Postul lui de bază este cel de fundaș central.

Foto:upl.ua

 

Vladislav Baboglo are 24 de ani și este originar din satul Copceac, UTA Găgăuzia. Când avea 4 ani, părinții săi, Vitalii și Domnica s-au mutat cu traiul în orașul Odesa.

Micul Vlad a început să practice fotbalul la vârsta de 5 ani, la Academia Cernomoreț Odesa, iar primul antrenor i-a fost legendarul atacant Victor Sahno, care a evoluat inclusiv la Zaria Bălți în perioada 1990-1992 (78 meciuri, 31 goluri). Vladislav Baboglo a jucat pentru echipele de juniori și tineret ale clubului odesit până în anul 2017.

În anul 2013 a jucat pentru Naționala de juniori U17 a Ucrainei la turneul internațional “Cupa Dezvoltării” de la Minsk.

 

În vara anului 2017 s-a transferat la echipa Oleksandria din prima ligă a Ucrainei. Mai întâi Baboglo a jucat pentru echipa de tineret-rezerve, trecându-și în palmares medaliile de argint și de bronz ale campionatului Ucrainei. Iar pe 17 februarie 2018 a debutat la echipa mare, în meciul cu Stal Kamenskoe. De atunci jucătorul moldovean a adunat pe prima scenă a fotbalului ucrainean 96 de meciuri și a marcat 6 goluri. Împreună cu Oleksandria a devenit medaliat cu bronz al campionatului ucrainean (2019) și a jucat 3 meciuri în grupele Europa League: cu Saint-Etienne, Franța (1-1), Wolfsburg, Germania (0-1) și Gent, Belgia (1-2). Jucătorul are o înălțime de 1,88 metri și este cotat de Transfermarkt la 700.000 de euro. 

 

În perioada 2019-2020 Baboglo a jucat pentru Naționala de tineret a Ucrainei, cu care a devenit câștigătorul Memorialului ”Valeri Lobanovski”, ediția 2019. A evoluat pentru Ucraina U21 și în preliminariile Campionatului European 2021, când a jucat 3 meciuri și a marcat un gol, în poarta Irlandei de Nord. În total pentru reprezentativa de tineret a Ucrainei a adunat 8 meciuri și a marcat 1 gol.

 

Regulamentul FIFA prevede că, în anumite condiții, un jucător poate evolua pentru țara în care s-a născut, chiar dacă a jucat anterior pentru echipele de juniori și tineret ale altui stat. 

FMF a făcut demersurile necesare către FIFA pentru a obține permisiune de joc pentru Naționala Moldovei a jucătorului Vladislav Baboglo. 

Federația Internațională de Fotbal a dat aviz pozitiv, astfel că jucătorul Vladislav Baboglo este eligibil să joace pentru Naționala Moldovei.  

 

Am fost contactat de staful tehnic al Naționalei Moldovei cu propunerea să joc pentru tricolori. Am discutat cu familia mea, apropiații mei și am hotărât să dau curs acestei invitații. După aceasta am vorbit cu selecționerul Serghei Cleșcenco și ne-am înțeles perfect. Vreau să mulțumesc Federației Moldovenești de Fotbal că mi-a oferit șansa să joc pentru Echipa Națională și vreau să promit tuturor, antrenorului, coechipierilor și suporterilor, că voi da totul pe teren în fiecare meci, pentru că vreau să-mi ajut echipa.

Republica Moldova nu-mi este străină. Aici m-am născut, aici am foarte multe rude. Până la războiul din Ucraina veneam destul de des în Moldova, în satul de baștină Copceac. În mod deosebit îmi place să petrec Crăciunul la țară și în fiecare an veneam la Copceac…

 

a declarat Vladyslav Baboglo pentru site-ul FMF.md

 

 

Foto: Sport.ua, Footbaoom1.com