• Fii alături de Echipa Țării

Masculin (Naționale)

Igor Armaș și-a încheiat evoluțiile la Naționala Moldovei. Mesajul fostului căpitan al Echipei Țării

09 mar 2023 de Reporter FMF

Unul dintre cei mai buni jucători din fotbalul moldovenesc, Igor Armaș (35 ani), și-a anunțat retragerea de la echipa reprezentativă a Moldovei. Fostul capitan al tricolorilor a îmbrăcat de 83 de ori tricoul Echipei Țării, pentru care a marcat 6 goluri. Armaș se află pe locul 2 în clasamentul all-time al prezențelor la Națională. 

 

Federația Moldovenească de Fotbal îi mulțumește lui Igor Armaș pentru dedicație și pentru toți anii în care și-a apărat țara cu demnitate, promovând imaginea fotbalului și a Moldovei pe arena internațională, în tricoul Echipei Noastre, a tuturor!

Mult succes în continuare și accentuăm, că retragerea de la Națională nu înseamnă retragerea din familia fotbalistică moldovenească. Igor Armaș rămâne alături de fotbalul nostru, împreună cu noi, continuându-și misiunea de ambasador al celui mai frumos sport din lume. 

 

Prin intermediul site-ului FMF, jucătorul care va rămâne în inimile tuturor suporterilor moldoveni, Igor Armaș a lăsat un mesaj pentru toți cei care îl apreciază și i-au aplaudat evoluțiile deosebite de pe patrulaterul verde.

 

Vine un moment când trebuie să te dai la o parte, pentru a oferi locul tinerilor fotbaliști! În toți anii în care am reprezentat echipa Națională am încercat să dau totul pe teren, astfel să le mulțumesc oamenilor, care cu adevărat susțineau Echipa Țării! Am ajuns la o vârstă când nu pot să ajut echipa sută la sută și am decis că așa va fi corect, ca la lotul național să fie convocați jucătorii care sunt cei mai buni la momentul dat și care sunt gata să se dedice în totalitate echipei!

Au fost mulți ani la rând, ani frumoși și o mândrie să reprezint țara în care m-am născut și simt că în multe momente puteam să fac mai mult sau aș fi vrut să fac mai mult pentru a avea rezultatele pe care le merită suporterii și oamenii acestei țări!

Vreau să le doresc jucătorilor care rămân și celor noi care vor fi convocați să dea totul la antrenamente și meciuri, pentru succesul țării noastre, implicându-se sută la sută, pentru că vor avea doar de câștigat din asta!

Suporterilor le doresc cu aceeași speranță și entuziasm să susțină Naționala, așa cum au făcut-o până acum și puțină răbdare, pentru că se formează o Națională tânără, cu jucători de perspectivă și un antrenor ambițios!

Și nu în ultimul rând, vreau să le doresc la toți cei care practică fotbalul și la toți copiii care după meciurile câștigate ne țineau câte o oră la stadion să facem poze, să muncească la antrenamente, să respecte antrenorii, ca într-o bună zi să reprezinte deja ei țara și s-o facă mult mai bine!

Să reprezinți echipa Națională e un privilegiu pentru fiecare jucător și o onoare!

Fiecare copil trebuie să simtă asta, e un sentiment aparte!

Desigur, aș vrea să le mulțumesc și să le strâng mâna la toate persoanele care mi-au fost alături acești ani minunați și au făcut tot posibilul să am toate condițiile și să devin un fotbalist mai bun și un om mai decent! În continuare rămân un membru al Echipei Țării și o să aștept cu aceleași emoții și nerăbdare meciurile oficiale alături de cele 3 milioane de moldoveni!

Hai Moldova!

 

Igor Armaș s-a născut la Căuşeni, unde a făcut primii paşi în fotbal. În 2001 a venit la Chişinău, la Școala Tânărului Fotbalist Zimbru.

Spre sfârșitul sezonului 2003-2004, antrenorul Sergiu Sîrbu îl include în lotul echipei a doua a clubului Zimbru, care evolua în Divizia „A”. La 29 mai 2004, la nici 17 ani, în minutul 76 al meciului cu Maiak Chirsova, a debutat la Zimbru 2, înlocuindu-l pe Dumitru Mazca. Meciul a fost câştigat de Zimbru cu 5-0. Şi în următorii doi ani avea să joace la juniori şi la Zimbru 2. În 2005-2006 devine jucător de bază la echipa a doua, joacă regulat şi reuşeşte şi primul gol. În întâlnirea cu Moldova 03 Ungheni înscrie un gol în victoria cu 7-0.

 

În primăvara lui 2007 este promovat la prima echipă. La 7 martie a intrat pe teren în partida cu rivala Sheriff Tiraspol, în fața a 4500 spectatori. Atunci a primit şi primul cartonaş galben în Divizia Naţională. Jocul tânărului fundaş a lăsat o impresie bună şi apare în lot tot mai des. 

 

Este chemat la naţionala de tineret a ţării unde a debutat la 2 februarie 2007 în amicalul cu selecţionata României, pierdut de băieţii noştri cu 0-2. La echipa adversă jucau Cheşeru, Bicfalvi, Stancu, Neagu şi Tătăruşanu, fotbaliști care mai târziu au devenit vedete ale fotbalului de peste Prut.

 

În 2008 Igor Dobrovolski îl convoacă în premieră la Naționala Republicii Moldova. Pentru prima dată a îmbrăcat tricoul Naţionalei pe 28 mai, în amicalul de la Tiraspol cu Armenia, scor 2-2.

 

Primul gol pentru Zimbru l-a înscris în ultima etapă din toamna lui 2008, când a punctat în înfrângerea cu Academia, 2-3. A fost şi ultimul meci din carieră la Zimbru. Este desemnat cel mai bun apărător din campionatul intern în acel sezon.

 

Pleacă în Suedia la Hammarby, unde a jucat în 2009. Aici a fost desemnat de suporteri ”cel mai bun fotbalist al echipei”.

 

Urmează transferul în Rusia, unde a evoluat timp de şapte ani la Kuban Krasnodar. Conform presei, suma transferului a fost de circa 600 de mii de euro. A debutat în Rusia pe 28 martie 2010 în partida cu Avangard Kursk. Primul gol la Kuban l-a marcat în poarta echipei Volgari-Gazprom Astrakhan pe 9 iulie, în etapa a XX-a.

 

Kuban, cu Armaş în lot, promovează în prima divizie valorică a Rusiei. La sfârşitul sezonului a primit din partea clubului premiul Fair-Play. Cu această formaţie a debutat în Liga Europei. La 24 octombrie 2013 a intrat pe teren în confruntarea cu Swansea, 1-1, primind un cartonaș galben în minutul 41. La 28 noiembrie a fost titular şi cu Sankt Gallen, scor 4-0. Ultimul meci în Liga Europei l-a jucat pe 12 decembrie, cu Valencia, 1-1. La Kuban a disputat 155 de partide (109 în Premier Liga), în care a marcat de 5 ori.

 

În 2017 se transferă la Anji Makhachkala, de unde ajunge ulterior la formaţia ilfoveană FC Voluntari. A debutat în campionatul României la 16 septembrie 2018 în meciul cu Politehnica Iaşi, scor 0-1. A marcat primul gol pentru Voluntari pe 19 octombrie a aceluiași an, în minutul 22 al disputei cu formația Concordia, scor 4-0. De atunci a adunat 159 de meciuri și a marcat 7 goluri.

 

Evoluțiile bune de la Voluntari îl readuc la echipa națională, unde după numărul de selecţii se află pe locul 2 în clasamentul all-time. 

 

A îmbrăcat tricoul Echipei Țării de 83 de ori şi a marcat 6 goluri în poarta selecționatelor Ciprului, Muntenegrului, Arabiei Saudite, Andorrei (2) și Kazahstanului. În 20 de partide a purtat banderola de căpitan al tricolorilor.

 

În anul 2019 suporterii moldoveni l-au desemnat cel mai bun fotbalist al anului, iar Federația Moldovenească de Fotbal i-a acordat premiul ”Simpatia publicului”. „Dacă am primit acest premiu, înseamnă că am făcut ceva corect în viaţă şi în fotbalul moldovenesc”, a declarat Igor Armaş.