• Fii alături de Echipa Țării

In memoriam. Igor Nadein

03 mar 2023 de Victor Daghi

Renumitul fotbalist și antrenor Igor Nadein ar fi împlinit astăzi 75 de ani. Fostul mijlocaș ofensiv al echipei Moldova (Nistru) Chișinău s-a stins pe 24 decembrie 2014, la vârsta de 67 de ani, în niște circumstanțe tragice, neelucidate nici până în ziua de azi.

 

Igor Nadein s-a născut pe 3 martie 1948, în orașul Tula. Și-a început cariera de jucător la echipa locală Metalurg, pentru care a evoluat în anii 1966-1967. A fost remarcat de antrenorii echipei Moldova Chișinău, care l-au invitat la formația fanion al republicii noastre. A acceptat invitația și a rămas la Chișinău pentru următorii 10 ani, până în anul 1977. A absolvit Institutul Pedagogic Ion Creangă din Chișinău (1971), este maestru al sportului.

 

Pentru Moldova și Nistru a jucat în 324 meciuri și a marcat 85 de goluri. În anul 1973 a înscris pentru formația chișinăuiană 15 goluri în 35 de partide, fiind unul dintre artizanii promovării Nistrului în liga superioară. Cele mai multe goluri într-un sezon (20), le-a marcat în anul 1977, și surprinzător pentru toată lumea a plecat de la Nistru la finele anului, preferând să joace în continuare la echipa Kolos Nikopol.

 

Igor Nadein, supranumit ”Nadia” de suporterii prezenți la meciurile disputate la Stadionul Republican din capitală, a fost unul dintre cei mai îndrăgiți jucători de publicul moldovean. Deși a jucat, în temei, pe postul de mijlocaș a intrat în top-20 ai celor mai rezultativi atacanți în campionatul Uniunii Sovietice de fotbal, prima ligă.

 

“Înalt, puțin pleșuv, bine legat fizic, pornit mereu pe discuții cu arbitrii când ceva nu ieșea așa cum interpreta el regulamentul, simte de minune pulsul tribunei și devine foarte popular printre spectatori”, a scris cunoscutul ziarist Ion Robu în cartea sa „Recordmenii fotbalului moldovenesc”, despre Igor Nadein.

 

“Unele goluri de-ale lui Nadein au fost de o frumusețe rară. Cel realizat cu un șut puternic de la distanță echipei Spartak Moscova, la Chișinău, în turul campionatului din 1977, face parte din categoria lor. Reacția lui Igor Nadein după ce balonul poposește în plasa porții este furtunoasă. Își smulge de pe el tricoul, părăsește gazonul, fluturându-l victorios pe pista de alergare, în fața tribunei guvernamentale, care exultă, aplaudă frenetic împreună cu toți suporterii. Nistru a învins în acel meci cu 3-2 după ce Igor Nadein a mai înscris un gol. Publicația Futbol-Hokei nu trece cu vederea ieșirea lui temperamentală. Îl face cu ou și oțet, cere să fie pedepsit: Nadein a ieșit de pe gazon pe pistă și a început să gesticuleze în stilul legendarului Pele...”, este un alt pasaj din cartea  „Recordmenii fotbalului moldovenesc”.

 

A revenit la Chișinău cu mai multe ocazii, de obicei ca antrenor al echipei oaspete care juca cu Nistru sau Zimbru. Ziaristul ucrainean Iurii Lisovoi își amintește cu lux de amănunte de meciul dintre Zimbru și Metalurg Zaporojie, antrenată atunci de Igor Nadein. 15 aprilie 1991, Chișinău, Stadionul Republican, crainicul arenei citește componențele echipelor. În momentul în care a anunțat numele antrenorului Igor Nadein, tribunele l-au aplaudat frenetic. Publicul îl ținea minte pe “Nadia”, care le-a oferit microbiștilor moldoveni atâtea clipe fericite!

 

În ediția 1998/99 a fost antrenor principal la echipa Constructorul-93, formația lui “Zelionîi”. Gruparea chișinăuiană a terminat campionatul pe locul 2, la 10 puncte distanță de Zimbru, rezultat care nu a mulțumit conducerea clubului și Nadein a fost nevoit să plece.

 

De-a lungul anilor a activat ca antrenor la Kolos Nikopol, Dnepr Dnepropetrovsk, Metalurg Zaporojie, Krivbas Krivoi Rog, Torpedo Zaporojie, Jitici Jitomir, Ghelis Harkov. I s-a conferit titlul de antrenor emerit al Ucrainei.

 

S-a stins din viață la 67 de ani, la Zaporojie.