• Fii alături de Echipa Țării

Frumoasele noastre duminici. Eikomena Chișinău

19 feb 2023 de Andrei Prodan

În anul 2007 Victor Afanasiev, antrenorul Școlii sportive republicane specializate de fotbal Nr. 1 din Chișinău, a primit o ofertă din partea unui om de afaceri din Marea Britanie de a crea o echipă de fotbal. Clubul a fost numit „Eikomena Projects Abroad Moldova” (= Eikomena Proiecte în străinătate Moldova).

 

Denumirea provine de la Oicumenă (sau ecumenă), un termen folosit în lumea greco-romană, pentru a desemna suprafața locuită a lumii (sau cel puțin aceea care era cunoscută). Termenul provine din grecescul oikoumene („a locui”). În prezent, face referire la suprafața de pe Terra care este permanent locuită.

 

I-am explicat investitorului că am nevoie de 2-3 ani pentru a crea o echipă competitivă. Cu toate că aveam la dispoziție jucători destul de buni nu s-a pus problema promovării în Divizia Națională chiar din primul an de existență”, rememorează Victor Afanasiev.

 

Din lotul echipei făceau parte în special discipolii antrenorului, cei crescuți de el la Școala specializată de fotbal Nr. 1 și cei cu care a lucrat la Intersport Chișinău, Steaua Chișinău sau Rapid Ghidighici.

 

În poartă evoluau Alexandru Cojocari, Evgheni Afanasiev și Serghei Florea; în linia de fund – Dumitru Plămădeală (în prezent, arbitru de futsal și ziarist, autorul blogului „Fețele feminine ale fotbalului moldovenesc”), Nicolai Cucer, Andrei Ceban, Dumitru Volovei, Roman și Vitalie Bulala (ultimul s-a stabilit în SUA, unde este antrenor de „soccer”), Valentin Reaboconi, Serghei Patlah și Serghei Iscra; în linia mediană – Petru Radu, Dmitri Dincov, Andrian Caraman, Stanislav Munteanu, Alexei Mardari, Evgheni Cornei, Ion Cuculescu, Gavriil Petrov, Serghei Gabatiuc, Serghei Plămădeală, Denis Arabadji, Evgheni Savicev și Denis Melnicov; în linia de atac – Viorel Catrinici, Alexandru Guzun și Igor Acherman.

 

Eikomena la fel ca și o altă echipă nou creată în capitală, Beșiktaș, a fost inclusă în Divizia A.

 

Primul meci oficial chișinăuienii l-au disputat pe 4 august 2007, la Cobusca Nouă, în compania echipei locale Intersport-Aroma și au cedat, 0-1. Dar deja în etapa următoare, care a avut loc peste trei zile, Eikomena a obținut victoria în meciul cu Dacia-2 Goleador Chișinău cu scorul de 4-1. Primul gol al echipei a fost marcat de Petru Radu, care în minutul 37 a realizat o lovitură de la 11 metri. După aceasta s-au evidențiat Patlah (min. 39, 59), Mardari (min. 86), respectiv Serdiuc (min. 51).

 

Au urmat o remiză în meciul cu Zimbru-2 Chișinău (1-1) și două victorii cu același scor, 1-0, în disputele cu Izvoraş-67 Drăsliceni și FCM Ungheni.

 

Pentru 14 septembrie a fost programat derby-ul Beșiktaș – Eikomena. Înaintea etapei a 6-a Beșiktaș ocupa locul întâi cu număr maxim de puncte (15), iar Eikomena se situa pe locul 3 cu 10 puncte la activ.

 

Pentru noi a fost un meci principial, mai ales că sponsorii echipelor se cunoșteau personal. Partida am început-o fără doi fundași de bază care se accidentase. Chiar în debutul întâlnirii Andrian Caraman a ratat o ocazie bună de a marca. La mijlocul primei reprize Serghei Patlah a fost eliminat de pe teren pentru faultul ultimei speranțe, iar adversarii au înscris din penalty. Evoluând cu un om în minus în repriza secundă am mai încasat 4 goluri. Pot spune că această înfrângere usturătoare și-a pus amprenta pe evoluția noastră ulterioară în campionat”, își amintește Victor Afanasiev.

 

Într-adevăr fotbaliștii au căzut psihologic și în următoarele cinci partide au obținut doar 2 remize (cu FC Cahul-2005 și Găgăuzia Comrat) și au suferit 3 înfrângeri dintre care două la scor (cu Locomotiva Bălți, 0-4, și Sheriff-2 Tiraspol, 0-3).

 

Abia pe 20 octombrie Eikomena a obținut o nouă victorie: 1-0 cu FC Floreni. Unicul gol a fost marcat de Serghei Patlah în min. 14. Până la sfârșitul turului chișinăuienii au mai obținut un singur succes. În etapa a 15-a (6 noiembrie) pe teren propriu a fost învinsă Olimpia-2 Bălți, 1-0 (gol marcat de Alexandru Guzun în min. 23).

 

După tur Eikomena ocupa locul 10 (din 17) cu următoarea linie de clasament: 16 meciuri, 5 victorii, 5 remize, 6 înfrângeri, golaveraj 13-22, puncte – 20.

 

A doua parte a campionatului discipolii lui Victor Afanasiev l-au început cu o victorie: 2-1 cu Intersport-Aroma. Până la meciul cu Beșiktaș din etapa a 23-a echipa au oținut încă două succese: cu același scor 2-1 au fost întrecute Izvoraş-67 și FCM Ungheni.

 

Derby-ul chișinăuian iarăși a fost câștigat de Beșiktaș. Cu toate că Andrei Solodchii a deschis scorul deja în min. 2, oaspeții au marcat de patru ori, prin Oleg Șendrea (2 goluri), Ruslan Barburoș și Oleg Șoimu.

 

Pasa neagră pentru Eikomena a început pe 18 aprilie și a durat până pe 12 mai. În acest răstimp echipa a suferit consecutiv 6 înfrângeri, trei dintre care la scor. Astfel, în clasamentul final chișinăuienii au ocupat locul 12 (32 meciuri, +9=7–16, golaveraj 29-57, puncte – 34).

 

După încheierea campionatului patronul clubului a refuzat să mai sponsorizeze echipa. Din câte am înțeles scopul lui era să aducă la noi stranieri pentru a-i vinde ulterior. Astfel, la echipă și-a făcut apariția Ali Mussa Adjami care a debutat în meciul-tur cu Beșiktaș. Am încercat să-i explic patronului că să promovăm fotbaliști străini putem doar dacă jucăm în primul eșalon valoric”, se confesează Victor Afanasiev.

 

Antrenorul a încercat să mențină echipa de unul singur. În lot și-au făcut apariția fundașii Dumitru Sîrcu, Andrei Todorov, Andrei Goncear, Andrei Guvir, mijlocașii Serghei Cuznețov, Denis Melnicov, Petru Pascal, Serghei Gabatiuc, Denis Radul, atacanții Dumitru Șipțov, Andrei Macari, Oleg Melniciuc.

 

Dar fără o susținere financiară solidă este greu să obții performanțe. În sezonul 2008/09 Eikomena a disputat în campionat doar 17 meciuri în care a obținut 3 victorii (două cu MIPAN Chişinău, ambele cu scorul de 2-0, și cu Intersport-Aroma, 3-2) și a suferit 14 înfrângeri. După etapa a 20-a chișinăuienii s-au retras din competiție suferind în celelalte partide înfrângeri la „masa verde” (0-3).

* * *

Dacă vrei ca istoria echipei tale să apară pe site-ul FMF, scrie-ne tot ce știi despre fotbalul din localitatea ta și trimite-ne poze pe adresa: presa@fmf.md.

 

EIKOMENA Chișinău, sezonul 2007/08. Rândul de sus (de la stânga la dreapta): Alexandru Cojocari, Serghei Iscra, Denis Arabadji, Viorel Catrinici, Serghei Patlah, Victor Afanasiev (antrenor principal), Dumitru Plămădeală, Alexandru Guzun, Vladimir Fonari, Evgheni Cornei, Evgheni Afanasiev. Rândul de jos: Serghei Gabatiuc, Ion Cuculescu, Dmitri Dincov, Andrian Caraman, Roman Bulala, Valentin Reaboconi, Petru Radu, Stanislav Munteanu, Serghei Plămădeală