• Fii alături de Echipa Țării

Concurs: ”Vreau să port acel tricou care mereu va avea un loc aparte în inima mea”

28 ian 2023 de Reporter FMF

Site-ul nostru continuă publicarea mesajelor pe tema ”De ce vreau să joc la Națională”, din cadrul concursului inițiat de FMF. Așteptăm mesajele pe adresa de email: presa@fmf.md. Termenul limită: 1 februarie 2023. Concursul este organizat în parteneriat cu Proiectul ”Fotbal în școli”, cel mai mare proiect social din Republica Moldova, premiat de UEFA în cadrul Galei Grassroots 2022. 

IMPORTANT: La final de mesaj nu uitați să vă semnați, NUMELE, PRENUMELE și să indicați din ce localitate sunteți și câți ani aveți.  

 

Alex Pînzari (elev în clasa a 7-a, Instituția Publică Gimnaziul Schineni): ”Pentru mine fotbalul este un capitol al vieții, care a început la vârsta de cinci ani. Fotbalul este viață mea de când am deschis această ușă. Când am lovit prima dată mingea am simțit cum îmi trece ceva prin inimă, credeam ca am găsit o comoară . Visul meu este să devin un fotbalist precum idolul meu Messi, mereu când mă uit la un meci în care joacă simt frumusețea fotbalului. Chiar dacă încă sunt un copil inima îmi bate pentru Moldova, mereu când naționala noastră de fotbal joaca, inima se zbate precum mingea când este trimisă către poartă. Dacă aș avea o dorință, aceea ar fi să joc fotbal pentru țara în care cascada vieții va curge mereu în inima mea. Fotbalul este un sport foarte interesant și sănătos. Am urmărit multe meciuri ale naționalei și am rămas plăcut surprins. Mereu am motivat pe toată lumea să practice sport, în special pe prietenii mei, le spuneam ca în momentul în care joci fotbal te simți foarte bine și te dezvolți fizic și intelectual prin tactica de joc. Nu am jucat la o echipă de fotbal niciodată, mă joc cu prietenii mei, care am evoluat încă de când eram mici. La început credeam ca este o joacă de copii ca celelalte, până când începem sa mă joc în fiecare zi alături de prieteni, am înțeles că fotbalul este ca o carte care are început, cuprins, dar lipsită de sfârșit. Îmi aduc și îmi voi aduce aminte pentru totdeauna acele momente ale copilăriei când nici nu știam despre încălțăminte specială de fotbal mă duceam cu ce aveam în picioare pe un drum și ne jucam toată ziua, nici nu îmi trebuia televizor sau jucării. Acum devenind mai mare am aflat și învățat o sumedenie de lucruri, scheme și cel mai important plăcerea de a juca cu prietenii. Îmi doresc pe viitor să pășesc și eu în lumea fotbalului, să arăt lumii de ce sunt în stare și să îi conving pe toți ca fotbalul este o plăcere și cel mai important sa joc în echipa națională a Moldovei și sa ajung în echipe străine legendare ca să-mi fac patria mândră și inima împăcată. Mereu când nu mă simt  în largul meu sau mă frământă ceva decid să pășesc pe terenul de fotbal, și în momentul în care încep să joc mă simt cel mai bine , iar toate probleme le uit în timp ce joc. Motivul de ce vreau să port acel tricou care mereu va avea un loc aparte în inima mea este ca îmi doresc să îmi apar țara, să aduc multe trofee la noi în țară.”

 

Nastea Țîsari: ”Здравствуйте меня зовут Цысарь Настя, я ученица 2 класса Красненьской школы им Т.Г. Шевченко Рыбницкого района. Я играю в футбол потому что мне нравится, на игре заряжаешься силами и жизнь становится интереснее. Хотелось бы поиграть за сборную, чтобы выиграть и все узнали о моей стране, потому что у нас добрые и открытые люди, но мало кто знает о наших краях. Каждый человек должен заниматься каким нибудь хобби, а моё хобби это футбол!!! Ведь здорово когда есть что обсудить с друзьями!! Новая игра это новые впечатления, эмоции, новые знакомства. А сборной я хочу пожелать новых побед, выигрывайте и рассказывайте всем что Молдова это красивая страна и что у нас можно увидеть много доброго в людях, что наши края ничем не хуже других стран и что у нас тоже есть талантливые люди. Ну а если случится так что я смогу сыграть за сборную то я буду очень рада!?”

 

Marius Melega: ”Bună ziua. Mă numesc Marius Melega și am vârsta de 13 ani. Sunt elev in clasa a VII-a, IPLTPA  ,,Mihail Berezovschi”. Iubesc Fotbalul la nebunie, este pasiunea mea. Practic Fotbalul de la vârsta de 7 ani. Mă antrenez la Clubul Sportiv AOFC „Victoria” din Municipiul Chișinău. Datorită Antrenorului meu Stînga Petru, mă dezvolt, muncesc mult la antrenamente, disciplină și tactică. 

Aș dori să joc la Echipa Națională fiindcă îmi iubesc țara, pentru a crește si a munci cu mult mai mult, pentru a juca și a fi antrenat de cei mai buni Antrenori, pentru a cînta Imnul Republicii, pentru a lupta și a juca cu mîndrie pe cele mai mari stadioane din Republică și din lume. Voi munci și mă voi antrena zi de zi pentru a ajunge acolo unde îmi doresc să fiu, în Echipa Națională a Republicii Moldova. Voi munci și mă voi antrena zi de zi ca părinții mei să fie mândri de mine. Particip la acest concurs fiindcă vreau să port cu mândrie tricoul Echipei Naționale. Marius, 13 Ani, or.Chișinău.”

 

Ștefan Cazacu: ”Bună ziua, am 8 ani, mă numesc Cazacu Ștefan, sunt elev în clasa a 2-a A, ,,IPLT UNIVERSUL". Am început să joc de la vârsta de 4-5 ani, îmi iubesc patria și neamul. Sportul meu preferat e fotbalul. E o pasiune a mea de cînd eram mic, joc fotbal cu prietenii mei, la școală frecventez secția de fotbal condusă de  antrenorul Calincov Denis. De multe ori am căzut, dar m-am ridicat și am învățat multe din acest sport, precum lucrul în echipă. Acest sport pentru mine nu e dificil, e chiar interesant, captivant, cu multe beneficii pentru sănătate și dezvoltare fizică. Am o dorință foarte foarte mare să fac parte din naționala Moldovei pentru că imi iubesc enorm de mult țara și vreau să am parte de cei mai buni antrenori ai Moldovei ca să îmi ating visul de a fi un fotbalist profesionist, să aduc medalii de aur țării noastre dragi. 
Cazacu Ștefan mă numesc 
Fotbalul eu îl iubesc
În Națională Moldovei îmi doresc 
Mondiale să  cuceresc
Să  cunoască lumea toată 
De Moldova îndepărtată.” 

 

Bodron Vlad (9 ani, Școala Sportivă pentru Copii și Juniori Telenești. Antrenor: Gobenco Alexandru):                                           

         Visul

Aseară ,eu am visat
Că la FIFA am jucat.
Am poziționat cu trei
Împotriva Georgiei.

Domnul antrenor spunea:
Să fiu demn de țara mea,
Să duc faima țării mele
Până dincolo de stele.

Să nu-ngenunchez nicicând
De voi fi pe-un alt pământ.
Să-mi iubesc eu țara ,frate
Și mingea ,în poartă- a bate.

Eu, să nu mă dau bătut 
Chiar și atunci când am căzut.
Și fiind pe flangul drept
Jocul, să fie corect.

În echipă când suntem
Toți același scop avem :
Patria să o iubim 
Și prin joc să o slăvim.

Al echipei ,căpitanul
A spus: că-n Moldova lanul
E puțin mai auriu
Astea trebuie să știu;

A mai spus și de un astru 
Luceafărul – pe cer albastru
Luminează doar la noi
Când e pace, nu război;

A spus, că dragostea ce o avem
Noi cu roșu o colorăm .
Și toți, cei din Națională
Ne mândrim cu a noastră țară.

Cu aceste trei culori 
Noi plecăm și-n alte țări.
Trei culori, culori frumoase 
Sunt în inimile noastre.

Am visat în astă seară
Că-n echipa națională,
Am fost fotbalist și eu
Fiind biruitor mereu.

                                                       

Beatricie Mariț (15 ani, Raionul Glodeni, orașul Glodeni): ”Buna ziua. As dori sa particip la Națională Țării deoarece am in scop care vreau să-l ating. Ceea ce mă pasionează la acest sport este că nu este diferența de vârstă gen sau rasă totul se calculează după competențe. Mă ocup cu fotbalul de 5 ani am văzut multe fete cu potențial mare și eu as dori sa imi incerc norocul. Mă pasionează fotbalul deoarece de cat timp il practic m-am învățat să nu mă dau bătută sa lupt până la capăt. Totul a început treptat nu credeam că o să ajung să practic atâta timp fotbalul și să îmi placă atât de enorm sa joc. Ce scop am eu la fiecare meci este sa dau ce este mai bun din mine pentru echipa pentru a ajunge la un nivel mai înalt. Eu știu că pot să ajung departe doar daca am o susținere.” 

 

Mădălin Poruciuc (Gimnaziul Roșietici, elev cl. a V-a): ”Sportul, după părerea mea, este un stil de viață sănătos. Mișcarea reprezintă un izvor nesecat de sănătate și buna dispoziție. Sportul profesionist de competiție ne motivează avansăm și să evaluăm în drumul pe care îl alegem. Pentru mine cel mai aproape de suflet este fotbalul. Aș putea vorbi la nesfârșit despre bineficiile acestui tip de sport, dar toate se definesc prin ,,sănătate fizică, psihică și emoțională, deoarece practicând fotbalul ne dezvoltăm din toate punctele de vedere. Jucând fotbal dezvoltăm relații interumane și învățăm cât de important este să știm a fi o echipă, deoarece rezultatul final depinde nemijlocit de acest lucru. Fotbalul de multe ori este numit Regele sportului iar în viziunea mea este ceva mai mult. Anume din acest motiv sunt hotărât și îmi doresc din tot sufletul să practic și să însușesc acest tip de sport în școala mea, ca mai apoi să ajung să joc în echipa națională de fotbal a Republicii Moldova. Ea este patria străbunilor mei, dar și locul în care mă simt bine și va fi mereu în inima și sufletul meu. Jucând fotbal pentru țara mea este o mândrie.”

 

Luminița Cojocaru (clasa a IX-a, IP Gimnaziul Țibirica, s. Țibirica, r. Călărași): ”Fotbalul – sportul cel mai iubit de noi, băieții făcând parte din viața mea și a celorlalți. Sigur că el este și cel mai popular sport și  chiar dacă este peste tot în lume, în sufletul meu are un loc aparte și unic. Fotbalul pentru mine este refugiul tristeții, zâmbetul cel mai sincer și munca preferată. Am ales fotbalul, deoarece are foarte multe beneficii, cum ar fi: promovează muncă în echipă; ajută la creşterea abilităţilor în concentrare, persistenţa şi auto-disciplină; este o modalitate minunată de a întâlni oameni şi de a-ţi exercita prietenii; poate oferi o oportunitate de a creşte încrederea şi stima de sine şi de a ajuta reducerea anxietăţii. Avantaje sunt mult mai multe, însă nu doar ele sunt motivul pentru că am ales acest sport. Munca și antrenamentele sunt cheia pentru a ajunge la Echipa Națională, de ce vreau să ajung acolo? Pentru că vreau să-mi reprezint țara, pământul mirific, tricolorul care înseamnă demnitatea poporului nostru, numele ei suav și sfânt. Acesta este motivul principal pentru care tind de a ajunge acolo. Istoria fotbalului Moldovenesc este imens, însă prezentul și viitorul contează mult mai mult, de aceea muncesc și sper să ajung la Echipa Națională, vreau să-mi reprezint țara, vreau să ajung departe, vreau să dovedesc că această țară micuță are o societate puternică și oameni cu potențial, vreau să mândrim tricolorul și să arătăm respectul și iubirea față de R. Moldova. 

 

Fotbalul - mândria țării 

Fotbalul, ce sport frumos, 

Joacă doar cei mai puternici. 

E și foarte sănătos 

Pentru cei ce sunt mai dornici. 

Țara mândră ei o fac, 

Fotbaliștii noștri mari. 

Merg vânjoși ei spre atac 

Și devin și exemplari. 

Patria este enigma lor 

Atunci când jocul începe, 

Sunt gata să ridice treptele, 

Iar când sunt jos se reîncepe. 

Se ridic demni pentru a continua 

Jocul în cele mai mari forțe, 

Astfel ei vor evolua 

Dându-le la alții terțe. 

Mereu cu un pas înainte  

Mergând spre tricoul Moldovei 

Cu noi puteri și ținte  

Fiind recunoscători slovei. 

Prin ea își exprimă iubirea 

Față de pământ, de țară 

Așa au făcut unirea, 

Echipa Moldovei solidară. 

Își dedică viața fotbalului 

Câștigând meci după meci, 

Călcând rămășițele pământului 

Ce devin din ce în ce mai reci. 

Jocul e mai frumos atunci 

Când toții sunt uniți mereu, 

În suflet patrioți voinici 

Și mereu fiind la apogeu. 

 

Vlad Cîșlari (clasa a 4-a ,,A”, Liceul Teoretic ,,Mihai Eminescu” Florești): ”Fotbalul face parte din viața mea. Un motiv pentru care îmi place acest tip de sport este faptul că poate fi practicat la orice vârstă. Echipa Națională de fotbal reprezintă țara, iar eu îmi iubesc țara și fiind patriot, aș dori să reprezint Republica Moldova și să obțin Cupa Mondială. Privind și practicând acest sport, am învățat foarte multe. Eu practic fotbalul de 4 ani și aș vrea ca pe viitor să particip la diferite competiții și să obțin succese. Vreau să devin un jucător la fel de profesionist ca Neymar Junior. Realizez că trebuie să muncesc foarte mult pentru a obține performanțe. Îmi doresc să joc în tricoul Moldovei pentru a demonstra că țara mea poate deveni campioană și va ajunge în topul țărilor cu cele mai multe victorii. Voi depune efort ca visul meu să devină realitate. Sfatul meu pentru toți cei care au același vis, e ca să-l urmeze cu multă încredere în sine. Să nu se lase bătuți, chiar dacă întâmpină greutăți. Sper ca generația noastră de viitori fotbaliști să aducă Moldovei premii mari și să ducem faima țării.”

 

Alexandru Cotorobai: ”Fotbalul nu este doar un sport. Fotbalul este o forma de afirmare a fortei fizice si psihice. Pentru a excela in fotbal trebuie sa jonglezi atat cu mingea, cat si cu intuitia sau puterea increderii in sine. Sunt constient de talentul pentru fotbal mostenit de la tatal meu, Sergiu, cat si de la bunicul Alexandru. Mai sunt constient si de faptul ca acest talent doar incununat de foarte multa munca ma poate conduce spre nationala Moldovei, locul ravnit de atatia fotbalisti moldoveni... In timp ce scriu aceste randuri îmi raspund instantaneu la faptul ca-mi doresc prin munca si exercitiu continuu sa evoluez si sa mi demonstrez in primul rand mie ca pot si merit sa mi reprezint tara, jucand pentru nationala Moldovei. Imi doresc sa ajung la nationala pentru a ma dezvolta din ce in ce mai mult si a depune efort pentru ca Moldova sa iasa in evidenta prin intermediul acestui sport. Spun aceste lucruri deoarece uneori este deajuns de un singur om pentru ca lumina sa ia locul intunericului. Drept exemplu, Cristiano Ronaldo, pe care il idolatrizez, a demonstrat integii lumi ca imposibilul poate deveni posibil chiar daca te nasti intr-o familie modesta, bineinteles ca doar prin munca si caracter. Sunt mandru ca sunt Moldovean si simt ca în viitorul apropiat îmi voi face mandra familia si bastina! Cu deosebit respect Alexandru Cotorobai clasa 5-a C profil sportiv 11 ani.”