• Fii alături de Echipa Țării

Concurs: ”Dumnezeu m-a binecuvântat! Am fost înmatriculat în clasa cu profil sportiv!”

24 ian 2023 de Reporter FMF

Site-ul nostru continuă publicarea mesajelor pe tema ”De ce vreau să joc la echipa Națională”, din cadrul concursului inițiat de FMF. Pentru astăzi am selectat câteva mesaje, care au fost incluse în cursa pentru premiile FMF.

 

Daniel Corbu (10 ani, LT Alecu Russo, Cojușna, Strășeni): ”De ceva timp am o pasiune aparte pentru fotbal. Cunosc multe din istoria acestui sport, sunt interesat de biografia fotbaliștilor celebri, zilnic mă antrenez și visez să ajung un bun jucător. Dacă aș avea norocul să fac parte din echipa națională de fotbal a Republicii Moldova, aș dori să joc alături de Oleg Reabciuk, Artur Ioniță, îndeosebi alături de Dumitru Celeadnic – consăteanul meu, pentru care am un respect aparte.  

Aș vrea să fac echipă cu bravii fotbaliști, jucând nu pentru bani, dar din dragoste pentru țărișoara noastră. Visez să am o pregătire atât de bună, încât să devin un bun căpitan al echipei, asumându-mi toată responsabilitatea pentru acest rol. Mai mult decât atât, aș vrea să-mi calific țara la Cupa Mondială din 2030.

Eu îmi iubesc patria și aș vrea să câștig pentru ea bătălie după bătălie. Dorința mea cea mare este să joc cu naționala Moldovei împotriva Portugaliei și a lui Cristiano Ronaldo.”

 

Ștefan-Bogdan Vidrașcu: ”Ma numesc Vidrascu Ștefan-Bogdan și sunt din Costuleni, Ungheni. Aș dori cu orice preț sa joc în echipa națională a țării, pentru ca iubesc acest sport încă de cind eram foarte mic. Imi place fotbalul și visez sa ajung un jucător renumit și devotat țării noastre. Depunând efort zi de zi sper ca visele mele sa devina realitate și să-mi fac părinții mindri de mine. Cu toate ca am posibilitatea sa plec peste hotare pentru ca părinții mei sunt în Anglia de câțiva ani eu aleg sa ramin aici și să-mi susțin tara mea mica și frumoasa. "Iubesc Moldova, Iubesc fotbalul". Mulțumesc anticipat.”

 

Denis Matrosu: ”Fotbalul este un sport care merită să fie apreciat. După părerea mea, fotbalul este cel mai minunat sport din lume, dar cu siguranță nu pot afirma pentru toată lumea, pentru mine este sportul preferat. Echipa Națională a Republicii Moldova este o echipă puternică, plină de luptători care nu se dau bătuți. Îi admir foarte mult și mi-aș dori ca într-o zi să fac parte din această echipă minunată, deoarece această echipă este plină de miracole. Eu, dacă aș intra în această echipă, m-aș antrena zi și noapte alături de colegii mei, să ne motivăm ca țara aceasta mică, tricolorul pentru care a luptat Ștefan cel Mare, să fie vestită și renumită. Sunt sigur că Moldova e o țară plină de jucători bravi și împreună vom putea să ajungem și noi la cupa mondială, să o câștigăm și să impresionăm o lume întreagă ca și Messi, Ronaldo și mulți alții. Toate acestea se obțin doar prin muncă, foarte multă muncă. Eu cred în Moldova și în mine că odată și odată voi ajunge în echipa națională și toți susținătorii țării noastre așteaptă ca echipa națională sa ajungă la un nivel înalt și să fie cunoscută de o lume întreagă, ca cea mai bună echipă de fotbal din lume. Să luăm exemplu de la Argentina, care a câștigat cupa mondială… Moldova într-o bună zi va ridica și ea cupa mondială, dar este nevoie de muncă, foarte multă muncă în care toți coechipierii să iasă pe teren zi și noapte, să facă din ce în ce mai multe antrenamente… Matrosu Denis, elev în clasa a VII-a, IP Gimnaziul Bumbăta, s. Bumbăta, r. Ungheni”.

 

Nichita Sarmaniuc: ”Sportul meu preferat este fotbalul. Această pasiune m-a marcat încă de mic. Nu ratez nici o șansă de a privi toate meciurile de fotbal la televizor. Împreună cu băieții din sat joc fotbal, ceea ce a devenit o pasiune. De multe ori am căzut, am plans, dar m-am ridicat. Am învățat despre acest sport multe, precum lucrul în echipă, respectarea regulilor, exersarea mișcărilor, sprijin reciproc. Acest sport pentru mine nu este dificil, din contra, este interesant și captivant, deoarece mă dezvolt fizic. Tatăl meu este mândru de mine și mă învață tehnici ale fotbalului care se folosesc pe teren. Datorită faptului că joc în echipa școlară, fiind ghidați de profesoara de educație fizică, doamna Gurdiș, am participat la mai multe competiții. Am câștigat, am pierdut, dar niciodată nu m-am descurajat, ci din contra vreau să ajung mare fotbalist, să joc în echipa națională. Vreau să-mi urmez visul de a fi un fotbalist renumit, de a juca pentru țara mea, de a-i face pe părinții mei mândri de mine. Dar, pentru a-mi realiza visul trebuie să muncesc mult, să mă antrenez sistematic, să mă dăruiesc acestui frumos sport. Aș vrea să particip cu echipa națională la competiții mondiale, să cânt Imnul Republicii Moldova pe cele mai mari stadioane din lume, să alerg cu drapelul țării, așa precum a făcut Lionel Messi pentru țara sa. Cred în forțele proprii, am să muncesc mult și am să ajung un fotbalist renumit, sunt convins și motivat. Sarmaniuc Nichita, elev în clasa a V-a, Gimnaziul Roșietici, raionul Florești”.

 

Gabriel Toncu: ”Bună ziua. Mă numesc Țoncu Gabriel. Am 8 Ani, sunt elev in clasa a 2-a "C", gimnaziul Nicolae H. Costin, Chisinau. Joc fotbal la FC Victoria, antrenor fiindu-mi Dnul Novicov Alexandru, care e antrenor la echipa mare si unde visez si eu sa joc când voi crește mare. Joc de la virsta de 7 ani. Sunt portar de meserie, idolul meu fiind Nenea Dima (Dmitrii Celeadnic), care m-a impresionat foarte mult la Națională și la echipa sa de club FC SHERIFF. El este Idolul meu și mă susține mereu cu un sfat când simt ca nu fac ceva corect. Ma stradui sa fiu prezent la fiecare meci a lui, deși el e în Tiraspol, iar eu sunt din Chișinău. Fotbalul a întrat în viața mea datorita tatălui meu, care are și el echipa de minifotbal, și sunt mereu cu el, oriunde s-ar duce, oriunde ar juca. Sunt căpitanul echipei U9, FC Victoria, ce ma motivează sa ajung cândva căpitanul echipei Naționale de Fotbal a Moldovei sau cel puțin sa fac parte din echipa Moldovei. Fara fotbal nu pot nicio zi, sunt mereu cu mingea la picioare și vreau sa apar culorile Moldovei, ca toți cei care ma indruma spre acest drum greu și deloc ușor în viața sa se mândrească și sa poată zice: uite, el a muncit și a ajuns cineva datorita acestui minunat joc.

Iubesc Fotbalul, iubesc echipa la care joc atât de mult! Nimic și nimeni nu va schimba motivația mea sa ajung cât mai sus posibil. Va mulțumesc enorm. Al vostru Țoncu Gabriel. 8 ani, elev în clasa a 2-a C, gimnaziul Nicolae H. Costin, Chișinău, parte a proiectului Fotbal în Școli.”

 

Elizaveta Furdui (clasa a VI-a ”D”, IPLT ”Nicolae Iorga”, mun.Chișinău):

”Echipa Națională

Tindem, tindem împreună

Bine să ne atrenăm, 

Ca în viitorul nostru

In Natională sa jucăm.

Când vom ajunge noi acolo

Pe toți îi vom câştiga,

Noi fotbalul moldovenesc 

Cu victorii îl vom promova.

Echipă, meciuri şi medalii

Pe lideri îi vor aştepta.

Cei ce joacă bine fotbal 

Mult suscces ei vor avea.”

 

Cristian Găina: ”Mă numesc Cristian. Fotbalul e sportul meu preferat de mic copil! Dar, fiind înzestrat cu auz muzical si talent de la Dumnezeu, părinții au decis să fac muzică, de altfel, ca și tatăl meu, care e instrumentist, iar fotbalul rămânând pentru mine doar o pasiune, un hoby, exersând periodic în curte sau pe terenul de fotbal din cartier, împreună cu prietenii. 
Însă, după finalizarea clasei a IV-a, Dumnezeu m-a binecuvântat! Am fost înmatriculat în clasa a V-a a IPLT “Nicolae Iorga” în clasă cu profil sportiv, trecând cu succes testarea chiar pe stadionul ”Zimbru”. Anume în acest an, în 2021, FMF a lansat proiectul “Fotbal în școli”, pentru ce îi sunt foarte recunoscător! A fost marele meu noroc și vis realizat să joc fotbal, fiind ghidați de antrenor profesionist, oferindu-ne echipament gratuit tuturor colegilor, antrenându-ne câte 10 ore pe săptămână. Sincer, nu e ușor, dar dorința de a juca fotbal îți dă aripi și forță să mergi mai departe și pas cu pas să evoluezi și să obții rezultatele mult așteptate.  
Participând la un eveniment foarte important, unde am avut marea ocazie și onoare de a face cunoștință cu fotbaliști renumiți din generația de aur, așa ca portughezul Luis Figo, olandezul Ruud van Nistelrooy și alții, am exersat tehnici noi alături de legendarii fotbaliști. A fost o experiență nemaipomenită, de vis!  Pe lângă asta am mai participat la diferite turnee naționale interesante și pline de suspans, mereu dorind să înscriu goluri, pase decisive, jucănd pe poziția de atacant-stânga (LW). De când eram mic priveam meciurile în care participa selecționata Moldovei. Mereu am visat că ar fi tare să îți ajuți Naționala, pentru a avea mai multe câștiguri și a se afla în fruntea clasamentului. Chiar dacă Moldova e o țară mai puțin cunoscută, eu cred că ar putea ajunge una din cele mai bune selecționate din lume. Acesta e un scop, pentru care voi lupta din răsputeri să devină realitate, fiindcă îmi iubesc enorm țara. Și după cum am auzit de la renumitul și unul dintre preferații mei fotbaliști, Cristiano Ronaldo, secretul pentru a deveni un jucător renumit este munca, indiferent în ce domeniu ne-am alege să continuăm.
Mergâng la meciurile mult așteptate ale favoritei, mereu mă copleșeau emoții deosebite, stând cu sufletul la gură și cu pumnii strânși în disputa meciurilor. De fiecare dată doream să întâlnesc un fotbalist moldovean pentru a obține un autograf, poză sau tricou a acestuia și sunt sigur, că odată acest lucru se va întâmpla cu adevărat!
De ce vreau să joc la echipa Națională? Pentru a demonstra întregii lumi, că Moldova are oameni foarte talentați, ambițioși și în domeniul fotbalului, care merită să participe la multe meciuri internaționale și importante, pentru a face Moldova renumuită în toată lumea. Visez și cred că Naționla Moldovei va participa la campionatul mondial pentru a câștiga cupa Mondială din următorii ani! Dacă cel puțin câțiva fani ai fotbalului gândesc așa ca mine, sunt sigur că acest lucru e posibil și se va întâmpla cu adevărat, căci Universul ne aude!”