• Fii alături de Echipa Țării

Masculin (Naționale)

Lado Akhalaia, la Swift Hesperange

15 ian 2023 de Victor Daghi

Atacantul Lado Akhalaia își va continua cariera în campionatul Luxemburgului. Internaționalul moldovean a fost împrumutat până pe 30 iunie 2023 de echipa italiană FC Torino la gruparea Swift Hesperange, care evoluează în prima divizie din Luxemburg. Akhalaia a debutat pentru noua sa echipă ieri, într-un meci amical cu formația belgiană RWD Molenbeek. El a deschis scorul în minutul 6, iar cu puțin timp înainte de pauză a obținut un penalty, care a fost transformat de Dominik Stolz (2-1). Până la urmă Swift Hesperange s-a impus cu 4-3.

 

Clubul de fotbal Swift Hesperange a fost fondat în anul 1916 și are în palmares o Cupă a Luxemburgului, în ediția 1989/90. În actuala ediție, Swift Hesperange, cu 41 de puncte, se clasează pe locul 2 printre 16 echipe în Divizia Națională, prima ligă a Luxemburgului.

 

Lado Akhalaia are 20 de ani și este originar din Chișinău. El este fiul fostului jucător al echipei Zimbru, Lado Akhalaia, și nepotul fostului selecționer Alexandru Spiridon.

 

La vârsta de doar 5 ani, Lado a ajuns la CSCT Buiucani, iar primul antrenor a fost Igor Ciubara. La 11 ani, Lado Akhalaia a plecat în Ucraina, unde a susținut cu brio probele la clubul Șahtar Donețk, însă cariera sa în țara vecină nu a durat mult, din cauza situației tensionate în zona Donețkului. Lado a revenit acasă și a continuat să evolueze pentru echipa de suflet, CSCT Buiucani. 

 

La 16 ani, Lado a trimis mai multe clipuri video, cu evoluția sa, clubului portughez Sporting, iar ulterior a fost invitat în probe la Lisabona. A fost acceptat și aici, dar din cauza unui conflict a fanilor și a administrației clubului, la Sporting s-au produs un șir de schimbări, iar Lado nu mai intra în planul acestora. 

 

Situația din Portugalia nu l-a afectat pe Lado. El a continuat să se antreneze, iar peste un timp, când împlinise 17 ani, a fost invitat în probe în Italia, la Inter Milano. Lado a avut un început fulminant în tricoul "nerazzurrilor", marcând 7 goluri în tot atâtea meciuri amicale. Înaintea startului de sezon, Lado s-a accidentat la genunchi și a fost nevoit să stea departe de teren pentru o perioadă de 3 luni. A revenit în forță, iar în scurt timp a făcut pasul la echipa U19. 

 

Pe 28 august 2021 s-a transferat de la Inter la FC Torino. În sezonul 2021/22 a jucat 30 de meciuri și a marcat 4 goluri pentru Torino U19. Pe 5 august 2022 a fost împrumutat de la FC Torino la formația belgiană Royal Excelsior Virton, pentru care a bifat 4 meciuri.

 

În cariera sa, Lado Akhalaia a jucat pentru selecționatele de juniori ale Moldovei. Pentru Naționala U21 a Moldovei Lado Akhalaia a jucat 2 meciuri.  

 

Foto: Swift Hesperange