• Fii alături de Echipa Țării

Masculin (Naționale)

La Mulți Ani, Oleg Reabciuk!

16 ian 2023 de Victor Daghi

Cel mai bun jucător moldovean din ultimii 3 ani, Oleg Reabciuk împlinește astăzi vârsta de 25 de ani!

 

Cu această ocazie, Federația Moldovenească de Fotbal îi urează omagiatului multă sănătate, bucurii de la cei dragi și succese în meciurile pentru Olympiacos Pireu și Naționala Moldovei!

 

La mulți ani!

 

Oleg Reabciuk s-a născut pe 16 ianuarie 1998, la Ialoveni.

 

În anul 2001, părinții lui Oleg, Ivan și Natalia au plecat din Moldova la muncă peste hotare, iar Oleg, care avea atunci 3 anișori și sora lui Sabina de 5 anișori au ajuns în Ucraina și au trăit un an în casa fratelui tatălui său. În momentul în care tatăl Ivan a reușit să perfecteze toate documentele de ședere legală peste hotare, au plecat cu toții în Portugalia, în localitatea Rio Maior.

 

De mic copil obișnuia să joace fotbal în curte cu băieții mai mari. Când a împlinit 11 ani, s-a înscris la echipa de juniori a clubului sportiv din Rio Maior. A fost remarcat de un selecționer de la Sporting Lisabona, care i-a propus să dea probe la această echipă. Părinții n-au fost împotrivă și au mers 80 km până la Lisabona. Oleg își amintește că a marcat 3 goluri într-un meci organizat cu această ocazie și a fost invitat la echipa de juniori a lui Sporting Lisabona.

 

Mămica lui Oleg, Natalia Reabciuk: „Oleg era un băiețel talentat. El a făcut taekwondo, atletism, înot, baschet și tenis mare. De fiecare dată veneau antrenorii de la aceste probe sportive și încercau să mă convingă să-l dau pe Oleg în secțiile lor. Dar Oleg a ales fotbalul. Îmi amintesc că era tare entuziasmat când a trecut cu brio probele la Sporting. Timp de un an făceam drumul dus-întors spre Lisabona pentru antrenamentele și meciurile lui. Era foarte obositor. La un moment dat l-am convins că trebuie să punem capăt acestor drumuri, deoarece școala trebuia să fie pe primul plan. Oleg s-a dovedit a fi înțelegător și a acceptat să se întoarcă la clubul sportiv din Rio Maior.”

 

Cu echipa din Rio Maior a devenit campion național. La un meci jucat contra lui Belenenses Lisabona l-a impresionat pe antrenorul echipei adverse și a fost invitat la Belenenses. A acceptat oferta, avea deja 18 ani, dar n-a stat mult la această echipă, deoarece după un meci al lui Belenenses contra lui Porto, deja Porto l-a invitat la echipa lor. Astfel, a semnat un contract cu Porto pe un termen de patru ani.

 

A jucat cu regularitate pentru Porto U19/U23 și Porto B în perioada 2016-2019 și a ajuns la prima echipă antrenată de Sérgio Conceição, cu care a fost în cantonament. Însă antrenorul nu l-a oprit la prima echipă a lui Porto, deoarece pe poziția lui de fundaș stânga erau alți doi jucători mai experimentați și l-a sfătuit pe Oleg să adune cât mai multe minute de joc la echipa Porto II.

 

A avut mai multe oferte de la cluburi din Europa și pe 13 iulie 2019 a semnat un contract pe 4 ani cu o altă formație portugheză, Paços de Ferreira. A debutat pentru noua sa echipă pe 24 august 2019, când l-a schimbat în minutul 75 pe Renat Dadashev, într-un meci cu Boavista (1-1) din prima ligă portugheză. În total, pentru Paços de Ferreira a jucat 43 de meciuri și a marcat 2 goluri.

 

Pe 1 ianuarie 2021 Oleg Reabciuk a devenit  jucătorul echipei Olympiacos Pireu, cel mai titrat club din Grecia. Fundașul moldovean, transferat de la Paços de Ferreira (Portugalia), a semnat un contract valabil până pe 30 iunie 2025. Potrivit presei din Portugalia, Olympiacos a plătit 2 milioane de euro pentru Reabciuk, iar jumătatea acestei sume i-a revenit lui FC Porto, care a deținut 50% din drepturile asupra jucătorului. 

 

Reabciuk și-a făcut debutul la Olympiacos pe 6 ianuarie 2021, la meciul cu Asteras Tripolis, câștigat de “alb-roșii” cu 4-0. De atunci internaționalul moldovean a bifat 102 de meciuri și a marcat 2 goluri.

 

Cu Olympiacos Reabciuk a devenit dublu campion al Greciei (2021, 2022) și deținător al Cupei Greciei (2021).

 

 Naționala Moldovei 

 

În anul 2016 Oleg Reabciuk a jucat 2 meciuri pentru Naționala U19, contra Serbiei (0-2) și Maltei (0-1), în preliminariile Campionatului European U19.

Își amintește Oleg: “Era anul 2016. Îmi amintesc cum într-o bună zi am primit un mesaj în limba română de la managerul selecționatei de juniori a Moldovei, Ștefan Vodă. Deoarece eu nu vorbesc foarte bine limba română, am retrimis acest mesaj mamei mele. Mai târziu aveam să aflu că de serviciile mele este interesată echipa țării mele de baștină. Am acceptat oferta Moldovei, dar a apărut o altă problemă. Nu aveam pașaport moldovenesc. Cu ajutorul Domnului Vodă am reușit să obținem toate documentele într-un timp record.

Peste doi ani selecționerul Alexandru Spiridon m-a invitat la Naționala Moldovei. El mi-a zis că are nevoie de mine, că vrea să mă vadă în amicalul cu Coasta de Fildeș. M-am sfătuit cu părinții și cu impresarul meu, și am hotărât să accept. Nu regret deloc decizia luată...”

 

În ultimii 3 ani Reabciuk a fost desemnat cel mai bun jucător moldovean al anului. În tricoul Naționalei Moldovei, Reabciuk are 39 de meciuri disputate.