• Fii alături de Echipa Țării

Concurs. Îmi doresc ca toți copiii care iubesc fotbalul să-și vadă visul împlinit!

19 ian 2023 de Reporter FMF

Câteva mesaje pe tema ”De ce vreau să joc la echipa Națională”, din cadrul concursului FMF. 

 

Dana Ochișor (IPG „Diomid Gherman”, s. Risipeni, r-nul Fălești): ”De mică am îndrăgit acest sport - FOTBALUL. Plăcerea mea față de acest sport a apărut spontan, atunci când copii mai mari jucau fotbal. La început stăteam și îi priveam, analizând jocul și rețineam orice mișcare, apoi mi-am convins părinții să-mi cumpere o minge de fotbal. De atunci, mereu când am timp liber joc fotbal cu prietenii și fratele meu mai mic. Eu nu ratez niciun meci de fotbal ce se organizează în școală și în sat. În localitate avem mulți iubitori de fotbal, care cu pasiune joacă fotbal.

Mă visez o fotbalistă de succes, muncind zi de zi. Cred că Echipa Națională m-ar ajuta să-mi realizez acest vis. Aș căpăta o experiență de neuitat, iar jucătorii ce au trecut drumul spre succes m-ar îndruma și pe mine. Aș fi încântată să-mi întâlnesc idolii din Echipa Națională. Vreau să-mi fac familia mândră și să-mi susțin Țara jucând alături de tricolori. Cel mai important motiv e că vreau să-mi susțin Țara și vreau să o ridic la un alt nivel.

De când eram mică și până acum țin minte o poezie de la bunicul meu, ce m-a influențat puternic de a deveni iubitoare de fotbal. Autorul nu-l cunos, nici bunelul nu-și amintește de unde a învățat-o, dar e superbă, se numește: ”MOȘ ION LA STADION”

AM VENIT ÎN OSPEȚIE LA FECIORUL MEU SEMION,

M-A ADUS EL, MĂI BĂDIE, ÎNTR-O ZI LA STADION.

A VENIT ȘI ZICE:

”TATĂ, HAI ȘI TU CU NOI, TE ROG,

O SĂ VEZI MĂCAR O DATĂ,

CE ÎNSEAMNĂ MINGEA-N JOC.”

AM IEȘIT CU EL DIN CASĂ ȘI CU GROAZĂ-N JUR PRIVESC.

VAI, CE LUME SE ÎNDEASĂ, MII DE OAMENI SE-MBULZESC.

ÎNCOTRO ALEARGĂ OARE?, ÎL INTREB PE SEMION

NU CUMVA AU DAT TATARII???

BA... SE DUC LA STADION!

NE-AM PORNIT ȘI NOI ÎNCOLO.

AM AJUNS, NE-AM AȘEZAT.

CRED CĂ ȚI-AR PLĂCEA FUTBOLUL, ZICE FIUL ÎNCÂNTAT.

OH, CÂT GRÂU AICI AR CREȘTE, CÂȚI COPACI AR STA FOȘNIND.

IATĂ CUM SE PRĂPĂDEȘTE, BUNĂTATE DE PĂMÂNT.

ȘI CUM STAU AȘA PE GÂNDURI, VĂD CĂ BAT DIN PALME TOȚI,

PE TOLOACĂ SE AVÂNTĂ, NIȘTE TINERI ÎN CHILOȚI.

FUG FLĂCĂII PE TOLOACĂ, ÎNTR-O MINGE TOT IZBESC.

ĂȘTIA VASĂZICĂ JOACĂ? CEILAȚI 10.000 BOLESC?

Ș-APOI ȚINE-TE, MAMĂ DRAGĂ,

TOȚI SĂ ȚIPE AU PORNIT, DE VUIA CÂNPIA-NTREAGĂ.

GOL....! GOL.....! GOL....! AM ÎNVINS!

CINE-I GOL, BRE? NU SE POATE.

ZĂU, DEGEABA STRIGĂ TOȚI, MĂI FRATE, TOȚI ALIARGĂ ÎN CHILOȚI.

DAR VĂZÂND CĂ LUMEA STRIGĂ DE LA MARE PÂN-LA MIC

CA SĂ N-O PUN DE MĂLIGĂ, M-AM SILIT ȘI EU SĂ STRIG.

STRIG ȘI VĂD CĂ SLUTĂ-I TREABA.

NE ATINȘI DE BOALĂ NUS

UN MOȘNEAG ÎȘI PUPĂ BABA, ALȚII ZBEARĂ, SAR ÎN SUS,

IAR UN ȘEF CE PLIN DE IFOS, PARCĂ N-A ZÂMBIT NICICÂND,

ȘAPCA ÎȘI SCOATE CA DIN TIFOS ȘI-O IZBEȘTE ÎN PĂMÂNT.

UITE-AȘA E MAI BĂDIE, SĂ BOLEȘTI E TARE GREU.

DAR SĂ VEZI MINUNĂȚIE, DE ATUNCI BOLESC ȘI EU...

AM JURAT PLECÂND ACASĂ, NU MAI VIN AICI ÎN VECI,

ÎNSĂ BOALA LIPICIOASĂ, CÂND TE-APUCĂ NU TE LASĂ.

VIN DE-ATUNCI LA ORICE MECI!!!”

 

Constantin Țăranu (clasa a IX-a, Risipeni, Fălești): ”Doresc să joc la Echipa Națională, deoarece acest lucru reprezintă o onoare pentru mine. Este un mod de a reprezenta țara mea la nivel internațional, dar și național și de a contribui la bucuria și mândria cetățenilor ei. De asemenea, ar fi o oportunitate excelentă de a-mi îmbunătăți abilitățile și de a juca alături de cei mai buni jucători din țară. Este un vis pe care îl am de când eram mic și sper să am șansa de a-l îndeplini. De asemenea, jucând la Echipa Națională, aș avea ocazia să călătoresc, să cunosc oameni noi, să descopăr locuri noi. Este un privilegiu pentru mine să mă implic în comunitatea mea și să-i inspir și pe alții să-și urmeze pasiunile. În cele din urmă, jucând la Echipa Națională, aș contribui la creșterea prestigiului țării mele și aș aduce bucurie și mândrie oamenilor din țara mea prin performanțele obținute. De asemenea, ar fi o onoare pentru mine să fiu ales să reprezint țara la campionat. Succesul este la un pas distanță, prin muncă se poate obține tot.”

 

Victor Vrabii: ”Mă numesc Vrabii Victor, elev în clasa a IV-a la Liceul Teoretic Visoca și fac parte din echipa de juniori EFA Visoca U11. De mic mi-a plăcut fotbalul. Am fost foarte bucuros când m-am înscris în echipa de juniori și am înțeles pe bune ce reprezintă acest sport. Una e să-ți placă și alta e să practici fotbal, cu antrenori și antrenamente adevărate. Mingea a fost și este prima mea prietenă. Să fiu sincer, am o minge de fotbal cu care mă joc și mă antrenez afară, și o minge cu care dorm. Poate par puțin naiv, dar mingea e peste tot cu mine. Fotbalul este pentru mine o emoție. Emoția pe care o simt atunci când am mingea la picior, când susțin echipa preferată și când urmăresc un meci de fotbal cu sufletul la gură. Am și eu un idol de la care m-am inspirat foarte mult și din această cauză am ales și eu să port numărul 7 pe tricou. Idolul meu este Cristiano Ronaldo. El este un fotbalist portughez, care evoluează pe postul de atacant, ceea ce-mi reușește și mie, să fiu atacant central și căpitan de echipă. Urmăresc orice meci al lui, sărind în sus de bucurie atunci când obține victorie și plângând în rând cu el când suferă înfrângere, ca de exemplu la ultimul meci a echipei naționale a Portugaliei la Cupa Mondială din Qatar. Am și eu o dorință și un vis mare de a ajunge un fotbalist cu renume și ar fi o onoare pentru mine de a juca la echipa națională a Moldovei. Până atunci însă trebuie să muncesc mult ca să devin un fotbalist mai bun. Trebuie să respect antrenamentele și să ascult de antrenori, căci acest sport construiește forță și rezistență. Fotbalul este un sport de echipă și trebuie să dai dovadă de inteligență, stimă de sine și de colegi, autocontrol, încredere și nu în ultimul rând, de responsabilitate. Nu prea știu multe despre echipa națională a Moldovei, dar știu că-mi iubesc țara și aș vrea să ajungă să joace la Cupele Mondiale, iar eu să fiu printre jucătorii echipei naționale. Fotbalul este viața mea. La toți copiii care iubesc acest sport le doresc să-și vadă visul împlinit și cât mai multe victorii. În orice caz și înfrângerile ne fac mai puternici, dar lucrul cel mai important sunt emoțiile pe care le primim de la participarea la orice meci sau turneu. Sper că visul meu se va îndeplini mai ales că suntem în preajma sărbătorilor magice precum Anul-Nou și Crăciunul. Moș Crăciun le poate face pe toate!”

 

Vă reamintim, FMF a anunțat un concurs pentru toți copiii care susțin Naționala și care visează să joace la Echipa Țării. Dacă ești unul dintre ei, scrie-ne un mesaj, un eseu, o poezie în care să ne spui de ce îți dorești să joci în tricoul Moldovei.

Pentru că îți iubești țara, pentru că ești patriot, pentru ca să aperi culorile pământului pe care te-ai născut sau ai și alte motive?

 

Așteptăm mesajele pe adresa de email: presa@fmf.md

Termenul limită: 1 februarie 2023.

 

Concursul este organizat în parteneriat cu Proiectul ”Fotbal în școli”, cel mai mare proiect social din Republica Moldova, premiat de UEFA în cadrul Galei Grassroots 2022.

 

IMPORTANT: La final de mesaj nu uitați să vă semnați, NUMELE, PRENUMELE și să indicați din ce localitate sunteți și câți ani aveți.