• Fii alături de Echipa Țării

Feminin (Naționale)

Fotbal feminin. Interviu cu Alexandra Bocancea: Dacă comunitatea fotbalistică a votat așa, înseamnă că pe merit!

10 ian 2023 de Maria Teeşanu
GALERIE

Site-ul fmf.md vă prezintă un interviu cu cel mai bun antrenor al anului 2022 din fotbalul feminin, Alexandra Bocancea, conform anchetei FMF. În interviul de mai jos veți afla ce emoții a trăit Alexandra Bocancea când a aflat că a fost desemnată ca cea mai bună printre antrenorii din Moldova, cui îi este recunoscătoare pentru acest trofeu și cine a impresionat-o din sportive în anul 2022.

- Felicitari cu Anul Nou și cu titlul de cea mai bună antrenoare a anului 2022. Când ați aflat că ați fost desemnată, ce emoții ați trăit?
- Mulțumesc, eu, la randul meu, vreau să îi felicit pe toți cu sărbătorile de iarnă. Vă doresc să vă realizați pe toate planurile în noul an și să obțineți rezultate bune în fotbal. Ce ține de emoții, a fost extrem de plăcut că toți au apreciat rezultatul muncii mele.

- Cum a trecut personal pentru dumneavoastră anul 2022?
- Slava Domnului că totul a trecut bine. Toți din familia mea sunt sănătoși. Acesta este probabil cel mai important lucru. În calitate de antrenor, am reușit să dau rezultate bune și aceasta este o victorie pentru mine.

- În anul 2023 ne așteaptă noi provocări, sunteți pregătită?
- Întotdeauna sunt gata. Aceasta este ultima șansă pentru echipa WU19 (2004-2005) de a câștiga un turneu. Știu că aceasta este echipa care o poate face!

- Să discutăm despre prestațiile selecționatei WU19 în anul 2022. Demult nu am avut astfel de reușite cu WU19, care a fost cheia succesului?
- Aceasta este cu siguranță o echipă deosebită, pe care o creăm de 7 ani. Toate fetele au avut o mare dorință să demonstreze că Naționala Moldovei WU19 poate câștiga. Toate au arătat dorință și caracter. 100% dăruire și disciplină pe teren.

- Cine dintre sportive v-a impresionat în 2022?
- Dintre sportivele noi convocate, desigur, Vanessa Manoil. Îi mulțumesc că a venit din America și ne-a ajutat să obținem cu WU19 o victorie frumoasă. Vreau să menționez și întreaga echipă WU19, toate absolut sunt talentate, care au dat dovadă de dorință și caracter și care au făcut acest rezultat frumos de 5-1 cu Estonia în preliminariile Campionatului European 2022/23. Nu vreau să evidențiez pe nimeni personal. Suntem o singură echipă și acesta este rezultatul întregii echipe, nu al unei singure persoane.

-Anul 2022 pentru dumneavoastră ca antrenor al selecționatei WU19 a fost plin de evenimente frumoase, victorii spectaculoase și rezultate bune, v-ați așteptat să fiți desemnată?
- 2022 a fost un an cu adevărat de calitate în ceea ce privește rezultatul echipei feminine U19. În ceea ce privește așteptările, probabil fiecare antrenor vrea să obțină acest titlu. Nu sunt o excepție. Oamenii apropiați mi-au spus cu mult înainte de anunțarea rezultatelor, că anul acesta voi deveni cel mai bun antrenor. Nu prea credeam în asta. Dar, s-a întâmplat. Vreau să accentuez că acesta nu este doar premiul meu, ci al întregului staff tehnic al WU19, care a meritat trofeul. Și desigur, principala persoană cu care lucrăm de 7 ani pentru a obține aceste rezultate este colega mea, Elena Subbotina. Cu siguranță 50 la sută din premiu este al ei. Am făcut o treabă bună cu echipa, iar asta a dus la astfel de rezultate. Dacă comunitatea fotbalistică a votat așa, înseamnă că pe merit!
 

Selecționata Moldovei WU19


- Ce ați putea dori oamenilor, sportivelor și antrenorilor în noul an?
- În primul rând multa sănătate, să fie mai buni și să se bucure de fiecare clipă. Sportivilor, victorii frumoase. Portarilor, mai puține goluri în poarta lor, apărătorilor mai multe dueluri câștigate și atacanților, mai multe goluri, la porțile rivalilor. Antrenorilor vreau să doresc să fie mereu în proces de dezvoltare, să încerce să aplice ceva nou, să își asume riscurile și să obțină rezultate pozitive.

Alexandra Bocancea s-a născut pe 22 octombrie 1989, la Tiraspol.
Cariera de jucătoare: Alga Tiraspol (2008-2019), selecționata Moldovei (2015-2017, 3 meciuri).
Palmares: dublă deținătoare a Cupei Moldovei (2010, 2015)
Cariera de antrenor: ȘS-4 Tiraspol (2011-2018, junioare), selecţionata de junioare WU15 a Moldovei (2017-2018, antrenor secund), selecţionata de junioare WU17 a Moldovei (2017-2019, antrenor secund), selecţionata Moldovei (2019, antrenor secund). Alexandra Bocancea este deținătoare a licenței de antrenor A Elite Youth UEFA (2020). Din 24 decembrie 2019 a preluat selecţionata de junioare WU15 a Moldovei, iar din 31 ianuarie 2020 - selecţionata de junioare WU19 a Moldovei.