• Fii alături de Echipa Țării

Fotbal sigur pentru copiii din Moldova

Licența C UEFA. Politica de protecție a copilului în fotbal

08 dec 2022 de Reporter FMF
GALERIE

În conformitate cu planul anual de activitate al Departamentului Tehnic al Federației Moldovenești de Fotbal, Școala Federală de Antrenori a organizat în zilele de 5-7 decembrie modulul 2 al licenței C UEFA, promoția 45. Ziua a treia a modulului a avut o tematică specială: Fotbal sigur pentru copiii din Moldova. Coordonatorul proiectului, Svetlana Patraș a ținut o prelegere despre securitatea copiiilor la orele de fotbal și politica de protecție a copiilor.  

 

Toți copiii trebuie să fie protejați de orice formă de violență  care poate apărea în contextul activităților sportive. Din acest motiv, este esențial ca toate părțile interesate implicate în furnizarea de servicii sportive și recreative pentru copii să ia măsuri adecvate pentru anticiparea riscurilor și pentru dezvoltarea remediilor preventive, cu scopul de a elimina orice posibilitate de vătămare a copiilor în aceste contexte.

 

Definiţia siguranţei și protecţiei copiilor (eng. safeguarding): 

 

,,Siguranţa și protecţia copiilor reprezintă responsabilitatea ca organizaţiile să se asigure că personalul, activităţile și programele desfășurate nu le provoacă vătămări copiilor, respectiv că nu îi expun la riscul de a fi vătămaţi sau abuzaţi și că orice îngrijorare pe care o are organizaţia cu privire la siguranţa copiilor în comunităţile în care activează acestea este raportată autorităţilor competente.”

 

Politica de protecție a copilului (politica de safeguarding),  pentru copii este un document care include toate măsurile preventive și de răspuns pe care o anumită organizaţie le va lua pentru a menţine siguranţa și bunăstarea copiilor în spaţiile sale și în cadrul activităţilor pe care le desfășoară.

 

Svetlana Patraș, coordonatorul proiectului “Fotbal sigur pentru copii din Moldova”, s-a referit în detalii la Politica de protecție a copilului în fotbal. Cu scopul de a răspunde particularităților individuale ale fiecărei copil prin crearea unui mediu sigur care să le stimuleze dezvoltarea fizică, psihologică și socială. Politicile de protecție sunt extrem de importante și de necesare, întrucât vizează protejarea copiilor și a tinerilor care fac sport, apără integritatea organizațiilor sportive și promovează valorile sportului. Pe data de 15 aprilie 2021, FMF a aprobat Politica de protecție a copilului (FMF).

 

Antrenori, părinții interesați de Politica de protecție a copilului pot afla mai multe informații AICI

 

Platforma UEFA - Child safeguarding - vine în ajutorul antrenorilor și altor părți interesate din fotbal să își reîmprospăteze cunoștințele și aptitudinile cu privire la protecția copilului. De asemenea, platforma cuprinde un set de instrumente pentru protecția copilului și patru cursuri însoțitoare online, destinate tuturor celor care lucrează cu copii în fotbal sau celor interesați din acest domeniu.

Va trebui să vă conectați sau să vă creați un cont pe AICI pentru a urma cursurile ONLINE.

 

· Conștientizarea protecției copilului în fotbal. Acest curs prezintă conceptul de protecție și responsabilitatea noastră comună de a face fotbalul un mediu sigur pentru copii și este recomandat celor implicați în fotbal, inclusiv părinților, și celor interesați de acest subiect. Durează în jur de 15 minute.

 

· Protecția copilului pentru antrenori.  Acest curs este mai specific și acoperă subiecte precum recunoașterea semnelor abuzului, situații particulare de risc pentru copii în mediul fotbalului și cu să răspundem îngrijorărilor cu privire la protecția copilului. Durează în jur de 45 de minute.

 

· Protecția copilului pentru personal. Acest curs este potrivit pentru întreg personalul și voluntarii care lucrează direct sau indirect cu copii în fotbal. Cursul îi va ajuta să își înțeleagă rolul în protecția copilului, modalitatea de a lua măsuri preventive și de raportare a situațiilor îngrijorătoare. Durează în jur de 30 de minute.

 

· Protecția copilului pentru responsabilii pentru protecția copilului. Acest curs oferă pregătire aprofundată pentru cei care au nevoie de cunoștințe specializate, precum responsabilii pentru protecția copilului sau persoane de contact principale numite pentru protecția copilului care vor trata problemele legate de protecția copilului. Durează în jur de 45 de minute.

 

Cursurile sunt disponibile în română, rusă, engleză, franceză, germană și olandeză.

 

Cursurile în limba română

Cursurile în limba rusă

 

Foto: Aurelia Ciobanu