• Fii alături de Echipa Țării

La mulți ani, Grigore Cușnir și Petru Comendant!

24 noi 2022 de Victor Daghi

Grigore Cușnir și Petru Comendant, primul și al treilea președinte al Federației Moldovenești de Fotbal, își sărbătoresc astăzi ziua de naștere!

 

Federația Moldovenească de Fotbal le urează sărbătoriților multă sănătate, bucurii de la cei dragi și succese în toate activitățile pe care le întreprind pentru dezvoltarea fotbalului nostru. 

 

În această zi deosebită vă mulțumim că sunteți alături de fotbalul moldovenesc și ne ajutați să îl promovăm și să-l dezvoltăm.

 

La mulți ani!

 

Grigore CUȘNIR

A fost președinte al FMF în perioada 1990-1991.

S-a născut pe 24 noiembrie 1941, în satul Călărășeuca, raionul Ocnița. A absolvit școala medie din Otaci, Tehnicumul de mecanizare a gospodăriei agricole din Kotovsk (în prezent Hâncești), Institutul de aviație din Kazan (1968) și Școala superioară de partid a CC al PCUS din Moscova (1976). Doctor în filosofie. A deținut funcția de ministru al culturii din RSSM (1987-1989). A fost ales deputat al Consiliului Suprem al RSSM (1980-1990), deputat în Parlamentul Republicii Moldova (1990-1994). Până în 1996 a administrat biroul companiei ”NefteGasGroup LTD” în Moldova, România și țările CSI, a fost vicepreședinte al Consiliului ”Petrolbank”. În 1996-1998 a condus Consiliul ”Băncii de Economii”, a fost președintele Uniunii investitorilor și exportatorilor din Moldova, membru al Consiliului economic suprem pe lângă Președintele Republicii Moldova și al Comisiei republicane pentru negocierile colective. Din 1997 a fost președintele Grupului internațional de investiții din Moldova. Din 2001 este conducătorul companiilor ”Profilm compani”, ”Mediapartner”, ”Avtoradio Moldova”, directorul general al editurii ”Cușnir”. Este membru al Uniunii cinematografiștilor din Moldova.

La începutul anilor 1980 a fost președinte al Federației de fotbal din RSSM, iar până în anul 2010 a exercitat funcția de președinte al Federației de tenis din Republica Moldova.

 

Petru COMENDANT

A fost președinte al FMF în perioada 1995-1996.

S-a născut pe 24 noiembrie 1958, în satul Cotiujenii Mari, raionul Şoldăneşti. A absolvit facultatea de Educație fizică a Institutului Pedagogic Ion Creangă din Chișinău. A lucrat antrenor-selecționer în cadrul Departamentului de fotbal din cadrul Comitetului Sportiv de Stat al RSSM, responsabil de selecționatele URSS. Din 1989 a reprezentat Moldova în Comitetul Executiv al Federației de fotbal din URSS. A fost ales secretar general la Adunarea de constituire a FMF (1990). În prima jumătate a anilor 1990, împreună cu Serghei Dubrovin a antrenat echipa națională a Insulelor Maldive și formația Pupuk Kaltim (Bontang, Indonezia). A fost primarul satului Cotiujenii Mari. A fost membru al Comitetului Executiv al FMF.