• Fii alături de Echipa Țării

Femeile în arbitraj– distrugem stereotipurile. Vino și tu în lumea arbitrajului feminin!

21 noi 2022 de Maria Teeşanu

Fotbalul feminin a câștigat în popularitate în ultimii ani, inclusiv în Moldova, unde interesul femeilor pentru fotbal a crescut de 2 ori. Microbiștii nu-l mai văd astăzi ca pe o ciudățenie, așa cum se întâmpla cu ceva timp în urmă. În schimb, prezența femeilor în arbitraj rămâne o temă mai degrabă tabu, pentru că în lumea fotbalului profesionist se învârt puțini arbitri de centru sau de tușă de sex feminin.

Chiar și așa, în Moldova există câteva femei care și-au propus să dărâme mitul că numai bărbații se pricep la fotbal. Toate pornesc de jos, de la meciuri de juniori, acolo unde munca arbitrilor este mult mai dificilă.

Natalia Ceban, Oxana Cruc, Ana Ciobotaru și Olga Tanscaia, sunt eroinele reportajului de mai sus, care au povestit cum s-au integrat în lumea arbitrajului, ce reprezintă  pentru ele acest job caracteristic anterior bărbaților și au îndemnat toate fetele pasionate de fotbal să vină la școala tânărului arbitru pentru a schimba nu doar percepția despre arbitrajul feminin, dar și pentru a le oferi cele mai frumoase momente din viață și posibilitatea de a ajunge pe arena internațională. 

Natalia Ceban și Oxana Cruc sunt arbitrii FIFA, iar Olga Tanscaia este observator de arbitri. Specialiștii FMF se bucură de încredere deplină din partea forului european, fiind delegați la meciurile din cadrul competițiilor desfășurate sub egida UEFA.

Dacă ești pasionată de fotbal și ai vrea să faci parte din acest sport, tot ce îți rămâne să faci, este să frecventezi școala tânărului arbitru, unde poți participa dacă ai vârsta cuprinsă între 15-35 ani.

Fiecare fată și femeie poate face un pas mare în lumea fotbalului.

Cererile se prezintă la sediul FMF din Chișinău, str. Tricolorului 39.

Vezi toate condițiile pentru a fi admis în calitate de candidat la școala de arbitru, iar cererea pentru înscriere o găsești AICI.