• Fii alături de Echipa Țării

In memoriam Vladimir Emeț

09 noi 2022 de Victor Daghi
GALERIE

Astăzi s-au împlinit 35 de ani de la trecerea în neființă a antrenorului echipei Nistru Chișinău, Vladimir Emeț...

 

9 noiembrie 1987. Stadionul Republican din Chișinău. Nistru Chișinău a învins Kuban Krasnodar cu 2-0, înr-un meci din cadrul turneului de promovare în liga 1. Premiul “Simpatia publicului” i-a fost înmânat antrenorului Vladimir Emeț, deși acest trofeu era oferit de obicei unui jucător. Emeț și-a luat premiul, o vază de cristal, și a intrat cu el în vestiarul echipei Nistru. I s-a făcut rău din cauza emoțiilor din timpul meciului, s-a așezat pe un scaun și s-a prăbușit. Vladimir Emeț a suferit un infarct miocardic, iar medicul echipei n-a reușit să-l resusciteze. Vladimir Emeț a decedat sub privirile neputincioase ale jucătorilor și staffului tehnic al echipei Nistru. Tehnicianului ucrainean de 50 de ani i-a fost conferit, post-mortem, titlul de Antrenor emerit al RSS Moldovenești.

 

Vladimir Emeț s-a născut pe 3 aprilie 1937, în orașul Nikopol, regiunea Dnepropetrovsk, Ucraina. A jucat pe post de fundaș la Metalurg Dnepropetrovsk și Trubnik Nikopol. A antrenat Trubnik Nikopol, Kolos Nikopol, Dnepr Dnepropetrovsk și Nistru Chișinău. Cu Dnepr a devenit campion al Uniunii Sovietice în anul 1983, medaliat cu bronz al campionatului unional în anii 1984 și 1985. A lăsat în urma sa doi fii, Igor și Oleg. 

 

Stafful tehnic al echipei Nistru Chișinău în anul 1987 (de la stânga la dreapta): Vladimir Kolesnikov (administrator), Eduard Losenko (medic), Vladimir Emeț (antrenor principal), Alexandr Proțenco (șeful echipei), Nicolai Sergheev (antrenor secund)